Műveltségi kvíz: mennyit tudsz az adventről?

2023. december 03.
Már nyitogatjuk az adventi kalendárium ajtócskáit és meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún. De tudjuk, honnan erednek ezek a szokások? Töltsük ki az adventi kvízt és kiderül, mennyit tudunk a karácsony előtti időszakról!
Műveltségi kvíz advent
  • Egyre kevésbé kapcsolódik a valláshoz az adventi időszak, így sokan nem is tudják például, milyen jelentése van az adventi koszorú gyertyáinak.
  • Az adventi műveltségi kvízből kiderül, mennyire ismerjük a karácsony előtti időszakot!
  • Rengeteg új és izgalmas tényt megtudhatunk az adventi kvízből!

Adventnek a karácsony előtti négy hetet nevezzük. Ám ahogy egyre inkább elszakad a vallásos gyökereitől a karácsony és azt megelőző decemberi időszak, egyre kevesebben tudják, mit is jelentenek és honnan erednek valójában az adventi szokások.

Töltsük ki az adventi műveltségi kvízt, és nem csak kiderül, mennyire ismerjük a karácsony előtti várakozás időszakát, de sok izgalmas érdekességet is megtudhatunk az adventről!

Amikor még vallásos ünnep volt az advent

A karácsony megelőző négyhetes előkészület időszakát nevezzük adventnek. A keresztény vallásban a böjtön kívül a hajnali misék és roráték jelentették a felkészülést Jézus születésére. 

Az adventi koszorú gyertyáinak jelentése is vallásos jelentést hordoz, ám ez mára jórészt feledésbe merült.

Jeles napok advent idején

Bár a zajos mulatozást, nagy lakodalmat, táncot az adventi időszakban tiltotta a vallás, azért az emberek kihasználták ezt a négy hetet a betlehemezésre, karácsonyi kántálásra, ostyahordók kiválasztására karácsony előtt. 

Jeles napokban is bővelkedik az adventi időszak, ezek közül több az adventi kvízünkben is szerepel. Rögtön András napjával indul az adventi időszak (november 30.), ezt követi Miklós (december 6., ehhez kapcsolódik Mikulás-kvízünk is), vagy éppen Luca napja (december 3.). 

Talán ez utóbbi a Miklós-nap mellett a leghíresebb. Ez fontos termékenységvarázsló, jósló nap a néphiedelem szerint. 

A luca széke advent idején készült 7 darabból, 13 nap alatt

A Luca széke advent idején készült 7 darabból, 13 nap alatt

Az adventi időszak ezen napján mágikus módon segítették elő a következő esztendő bőséges termését és az emberek életében a szerencsét. Ehhez hozzátartozott természetesen a pogány időkből maradt babona, mely szerint a gonosz, rossz szellemeket, boszorkányokat elűzhetjük ezen a napon a megfelelő módszerekkel.

Készen állsz az adventi műveltségi kvízre?

Ha úgy gondoljuk, eleget tudunk már az adventről, itt az ideje, hogy kitöltsük az adventi műveltségi kvízt! Tíz kérdésre kell válaszolnunk az adventtel kapcsolatban. Mindegyiknél három válaszlehetőség közül kell kiválasztanunk azt, amelyik szerintünk helyes. Hány pontot érünk el az adventi műveltségi kvízen?

Advent kvíz: hány kérdésre tudsz jól felelni?

Advent kvíz

Nem csak maga a karácsony, hanem advent is nagyon fontos időszak a keresztény világ számára. De tudjuk pontosan, mit ünneplünk? Az adventi kvízből kiderül, vajon mennyit tudunk a karácsonyt megelőző időszakról!

Fotó: Unsplash, Wikimedia