Ezeknek a könyveknek biztosan örülne az anyukád karácsonyra

2023. december 19.
A könyv igazi jolly joker ajándék. Biztosan találunk olyat a hatalmas kínálatban, amit úgy tehetünk oda a karácsonyfa alá, hogy tudjuk, biztosan örül majd az, akit megajándékozunk. Mutatjuk, idén melyek azok a könyvek, amiket anyukánknak adhatunk karácsonyra!
Könyv karácsonyi ajándék
  • Egy könyv igazi időtálló ajándék karácsonyra, akár az anyukánknak is.
  • Azért is remek ötlet könyvet adni ajándékba, mert nem biztos, hogy a megajándékozott egyébként megvette volna magának az adott kötetet.
  • Mutatjuk, idén szerintünk melyek a legjobb könyvek az anyukánknak!

Karácsonyra azért is remek ötlet könyvet ajándékozni, mert ilyenkor általában van idő arra is, hogy az ünnepek alatti nyugodt pillanatokban azonnal kézbe is vegye a megajándékozott a számára választott kötetet. 

Mutatjuk, 2024 karácsonyán milyen könyvekkel lephetjük meg az anyukánkat, amiknek biztosan örül, ha megtalálja a fa alatt!

@marieclairehun

Nincs még meg anyukád karácsonyi ajándéka? Ne ess pánikba, segítünk! 😉😉😉

♬ Dino Song - Mr. Popolo

1. Nyáry Krisztián: Így ettek ők

Nyáry Krisztián új könyve, az így ettek ők, tökéletes karácsonyi ajándék anyukánknak

Nyáry Krisztián új könyve, az Így ettek ők, tökéletes karácsonyi ajándék anyukánknak

Ha a mi anyukánk is mindig négyféle bejglit és még három krémes süteményt, ötfogásos karácsonyi vacsorát készít, biztos, hogy örül majd Nyáry Krisztián legújabb könyvének. Az Így ettek ők-ben találkozik otthonunk két legőszintébb pontja: a kamránk és a könyvespolcunk. Az irodalomnak épp olyan ősi témája a gasztronómia, mint a szerelem. A legjobb magyar írók egy tál étel történetén keresztül mindent el tudtak mesélni szegénységről és gazdagságról, örömről és boldogtalanságról. 

Krúdy és Mikszáth nagyevő hősei, Móricz szegényember-portréi, Kosztolányi habos süteményt faló nőalakjai vagy éppen József Attila sosem volt libasültje nem alapanyagokról és főzéstechnikákról, hanem az ember leglényegéről szólnak. 

Ez a könyv olyan magyar írókat mutat be, akik az evés, az étkezési szokások vagy a főzés ábrázolásán keresztül mondtak el valami érvényeset a világról, Magyarországról vagy az emberi viszonyokról. És persze többségük a magánéletben is szeretett enni, vagy legalábbis jó ételekről álmodozni. 30 író, 30 történet és kétszer annyi recept – Nyáry Krisztián megszokott stílusában. (Corvina)

2. Ken Follett: A világosság fegyverei

Biztosan boldog lesz az anyukánk, ha karácsonyi ajándékba Ken Follett A világosság fegyverei című regényét kapja

Biztosan boldog lesz az anyukánk, ha karácsonyi ajándékba Ken Follett A világosság fegyverei című regényét kapja

Ha anyukánknak szeretnénk olyan könyvet választani karácsonyi ajándékba, ami kellően izgalmas és fordulatos, nem foghatunk mellé A világosság fegyvereivel, ami Ken Follett Kingsbridge-sorozatának régóta várt folytatása. 

Az ipari forradalom példátlan változásokat hoz a textilmunkások életébe, a burjánzó modernizáció és a veszélyes új gépek munkahelyeket tesznek feleslegessé, családokat szakítanak szét, és még nagyobb szegénységet hoznak. Ebben a nyugtalansággal teli világban, ahol mindenki a túlélésért küzd, megismerhetjük a kingsbridge-iek egy kis csoportjának történetét.

Egy anyát, akinek egyedül kell helytállnia, amikor férje munka közben meghal; előkelő lányt, aki mindenkivel dacolva szegény gyermekek számára vasárnapi iskolát nyit; a jólelkű fiatalembert, aki váratlanul megörököl egy veszteséges vállalkozást; egy takácsot, aki leleményes ötleteivel segíti barátai életét; és egy férfit, aki mindenkin átgázolva védi megszerzett vagyonát. (GABO)

3. Dragomán György: Oroszlánkórus

Mindig jó ötlet anyukánknak karácsonyi ajándékba kortrás klasszikus könyvet adni, például Dragomán György Oroszlánkórusát

Mindig jó ötlet anyukánknak karácsonyi ajándékba kortárs klasszikus könyvet adni, például Dragomán György Oroszlánkórusát

Ha egy magyar kortárs klasszikus könyvvel szeretnénk megajándékozni anyukánkat, válasszuk Dragomán György egyik különleges kötetét, az Oroszlánkórust, ami a bátorság könyve. Történeteit a ritmus élteti, az elbeszélések szereplői zenével győzik le a félelmet és a gyászt, megtanulnak erőt venni a szerelem és a sóvárgás fájdalmán.

Minden mondatban ott lüktet a zene, szól a dzsessz, a latin ballada, a kőkemény hevimetál vagy a bécsi újévi koncert keringője, dübörög a manele és a koreai csajpop, kihangosodik a szívverés vagy a futó lábak dobogása. A lendületes történetekben a zene esélyt ad az ellenállásra, segít abban, hogy vállaljuk a sorsunkat, gyerekek legyünk a felnőttek között, vagy otthont keressünk egy idegen országban. (Magvető)

4. Bősze Ádám: Nagy zenészek, nagy szerelmek

Bősze Ádám Nagy zenészek, nagy szerelmek című könyve tökéletes karácsonyi ajándék, ha anyukánk szereti a zenét

Bősze Ádám Nagy zenészek, nagy szerelmek című könyve tökéletes karácsonyi ajándék, ha anyukánk szereti a zenét

Ha anyukánk igazi zenerajongó, Bősze Ádám kötetét érdemes a karácsonyfa alá tennünk számára. Beethoven, Mozart, Debussy, Wagner… nevek, amelyek hallatán azonnal eszünkbe jutnak a dallamok. 

De kik voltak ezek az emberek a hétköznapokban? Mi történik, ha kivételesen nem a nagy és megközelíthetetlen alkotókat, hanem az esendő embereket próbáljuk meglátni bennük? Bősze Ádám zenetörténész, antikvárius, rádiós- és televíziós műsorvezető hosszú ideje azon dolgozik, hogy oldja a komolyzene világára jellemző merevséget. A kötetben található tíz szerelmi történet olvasása közben a QR-kódok segítségével számos zenei illusztrációt is meghallgathatunk. (Libri Kiadó)

5. Náray Tamás: Anyám szerint 

Náray Tamás Anyám szerint című könyvének bármelyik anyuka örülne karácsonyi ajándékba

Náray Tamás Anyám szerint című könyvének bármelyik anyuka örülne karácsonyi ajándékba

Itthon és külföldön elismert divattervező, festőművész, író, Spanyolországban élő világpolgár vagy debreceni lokálpatrióta? Netán mindez egy személyben? Erre a kérdésre ad választ a szerző legújabb és talán legszemélyesebb, legszókimondóbb kötete, amelyben egy csokorba gyűjtve adja közre életének személyiségformáló eseményeit, a családi legendárium történeteit.

Az Anyám szerint sodró lendületű írásaiból ugyanakkor egyfajta korrajz is formálódik a szemünk előtt a szocializmus és a rendszerváltás korának tipikus karaktereivel, amelyben tükröződik a szerző tágabb és szűkebb családjának sorsa. 

De mindegyik történetben megjelenik az a több generáció élettapasztalatait bölcsességbe sűrítő személy, akinek Náray Tamás talán a legtöbbet köszönheti: az édesanyja. Vallomás a fiúi szeretetről – nem csak szülőknek. (Libri Kiadó)

6. Müller Péter: Anyám titkos könyve

Müller Péter Anyám titkos könyve című kötete anyukánknak tökéletes karácsonyi ajándék, ha valami igazán különlegeset szeretnénk adni

Müller Péter Anyám titkos könyve című kötete anyukánknak tökéletes karácsonyi ajándék, ha valami igazán különlegeset szeretnénk adni

Nagyon különleges karácsonyi ajándék lehet anyánknak Müller Péter kötete, melyet az író tulajdonképpen halott édesanyjával együtt alkotott. Ő maga így vallott a könyv születéséről: „Két évvel ezelőtt kinyitottunk a padláson egy vén koffert, és találtunk benne egy csomó magnószalagot. Kiderült, hogy anyám magnóra mondta élete rejtett titkait.

Hónapokig ült a félhomályos szobájában, és mesélte a csodákat. Hogyan volt kislányként vadul szerelmes egy családos főpincérbe, hogyan szeretett bele az apámba, milyen keserves nászéjszakájuk volt egy jéghideg vonatban, elmesélte, hogyan vesztette el a szüzességét és esett velem teherbe; mit érzett, amikor én a méhében voltam, és belülről adtam neki életjeleket. Kincset találtunk a kofferben.” (Kossuth Kiadó)

7. Kepes András: Két macska voltam

Kepes András Két macska voltam című könyvének nincs olyan anyuka, aki ne örülne karácsonyi ajándékként

Kepes András Két macska voltam című könyvének nincs olyan anyuka, aki ne örülne karácsonyi ajándékként

Valószínűleg nagyon boldog lesz anyukánk, ha Kepes András legújabb kötetét tarthatja majd a kezében szenteste a karácsonyfa alatt. A Két macska voltam egy lélektani krimiket idéző sorsregény egy olyan korban, amelyben a történelmi és emberi traumák nyomán kiveszőben van a mindennapokból az erkölcs és az emberség. 

A hetvenes években egy apa a családjával egy vidéki tanyára költözik abban a hitben, hogy maga mögött hagyhatja a diktatúrát, ám új élet helyett a saját poklát teremti újra. (Open Books)

8. Narine Abgarjan: Szimon

Narine Abgarjan Szimon című könyve gyönyörű karácsonyi ajándék lehet anyukánknak

Narine Abgarjan Szimon című könyve gyönyörű karácsonyi ajándék lehet anyukánknak

Meghal Szimon, az örmény hegyi városka öreg kőművese, a köztiszteletben álló, de hírhedten csapodár férfi. Négy egykori szeretője is megjelenik a halottbúcsúztatón, és némi  feszengés után felelevenítik Szimonhoz kötődő emlékeiket. 

Hamar kiderül azonban, hogy az egyszerre valóságos és mesebeli örmény hegyi falu nőalakjainak életében a férfi csupán epizódszereplő, aki életük egy-egy nehéz pillanatában bukkant fel – a visszaemlékezésekből kibontakozó  kaukázusi nősorsokat jóval több minden köti össze egymással, mint az esendő, de szeretetre méltó férfi szerelme. 

Narine Abgarjan egymásba indázó, tragikomikus humorral és mágikus motívumokkal átszőtt történetei a szerelem és a gyengédség gazdag bestiáriumaként az élet bonyolultságáról, kegyetlenségéről és szépségéről mesélnek, kifogyhatatlan képzelőerővel és mély emberi melegséggel. Tökéletes karácsonyi ajándék anyukánknak, ha szereti a fordulatos, összetett és érzelemgazdag könyveket. (Typotex)

Fotó: Unsplash