Válófélben karanténban: milyen képességekkel vészelhetjük át?

2020. április 27.
A válás egyébként is nagyon kemény élethelyzet, nem beszélve arról, ha a párok szétköltözéses terveit a koronavírus-járvány keresztülhúzta. Ebben a szituációban nagyon fontos, hogy tudatosan figyeljünk azokra a képességekre, amelyek megkönnyíthetik az együttélést.

Még ha az eszünk tisztában is van vele, hogy ez a karantén nem tart örökké, azt viszont senki sem tudja pontosan, mégis meddig leszünk még összezárva, és mikor folytathatjuk az életünket. Ha a párkapcsolatunk épp a lezárás felé tartott, ám a koronavírus-járvány miatt mégis kénytelenek vagyunk még heteket, hónapokat – a várhatóan expárunkkal – együtt tölteni, a stressz, az életünk feletti irányítás elvesztése könnyen olyan irányba terelheti az érzéseinket, amelyek pokollá teszik ezt az időt. Ha viszont tudatosan figyelünk magunkra, egyszerűem előtérbe helyezhetjük azokat a képességeinket, amelyek megkönnyítik a lezárást, és ezt az időt a gyógyulásra és a változásra használhatjuk fel.


1. Egyensúly

A hatékonyság, a lelki béke és a jó közérzet alapja a kiegyensúlyozott élet. Ez azt jelenti, hogy fontos időt szánnunk azokra a dolgokra, amiket szeretünk, így például a hobbinkra. A munka, háztartás, gyereknevelés közben is fontos, hogy megtaláljuk az időt azokra a tevékenységekre, amelyek örömet okoznak, hiszen ezek segítik a lelki megújulásunkat. Ha a leendő exszel kell együtt élnünk, kényelmetlen és feszült helyzetet teremthet, amikor nem tudunk lazítani. Fontos, hogy ezt felismerjük, és létrehozzuk azokat a helyzeteket és időszakokat, amikor teljesen ellazulhatunk, és magunkkal törődhetünk, kizárva a körülményeket.

2. Rugalmasság

Egyéni, hogy ki milyen mértékben rugalmas, és milyen helyzetekben, ám ez az a képesség, amelyben érdemes fejlődnünk. Ehhez szükségünk van arra, hogy tudatosítsuk a korábbi tapasztalatainkat, hallgassunk az érzéseinkre, és tanuljunk a kudarcainkból is, ne csak a sikerek motiváljanak. Érzelmileg különösen kimerítő helyzet összezáva élni valakivel, akivel épp az elválást terveztük. Tekintsünk erre a szituációra remek tesztlehetőségként, amikor megmérhetjük, mennyire vagyunk képesek alkalmazkodni valamihez, ami minimum bosszantó számunkra. Ebben segíthet, ha olyan dolgokra fókuszálunk, amelyeket irányíthatunk, így nőhet az önbizalmunk és erősebbnek érezhetjük magunkat.

Olvastad már?

3. Önállóság

Soha annyira nem volt még fontos, hogy a saját értékrendszerünk mentén és a saját érdekünkben cselekedjünk, mint abban a helyzetben, ha a leendő volt párunkkal vagyunk összezárva. Gondoljuk végig, mi az, ami valóban fontos számukra, és hogyan tudjuk a lehető legegészségesebb módon végrehajtani, amire szükségünk van. Döntsünk az életünk folyásáról, határozzuk meg mi a napjaink menetét, ne passzív átélői legyünk csak az eseményeknek, akik sodródnak az árral.

4. Bátorság


A nehézségek olykor fájdalmasak és gyengévé tesznek. Egy válás végigviteléhez hatalmas erőre van szükség. Ezt tovább nehezítheti, ha határozatlan ideig még tovább kell élnünk azzal az emberrel, akitől épp elszakadni próbálunk. Tanuljunk meg nemet mondani, hangosan kinyilvánítani az akaratunkat, ne adjunk teret a negatív érzéseknek, csüggedésnek, amit a karanténhelyzet okoz.

5. Empátia

Senki sem akar háborús övezetben élni, így tökéletes helyzet az empátia gyakorlására a kényszerű összezártság – a volt párunkkal is. Tekintsünk lehetőségként a karanténra, hiszen valószínűleg sosem kellett egyhuzamban ennyi időt együtt töltenünk, így akár régi konfliktusokat és félreértéseket is tisztázhatunk, ez pedig segíti a továbblépést, gyógyulást, ha a karantén végével valóban pont kerül a kapcsolat végére.

Olvass tovább!

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash