Egyetlen génen múlik, mennyire vagy romantikus alkat

2020. augusztus 30.
Úgy tűnik, a nagy szerelem mégsem a csillagokban, hanem a génjeinkben van megírva. Amerikai tudósok megtalálták ugyanis azt a gént, amely a romantikus vonzalmat és a párkapcsolati dinamikát meghatározza.

Az amerikai McGill Egyetem kutatói azonosították a CD38 nevű gént, amely meghatározza a társas viselkedésünket, a párunkkal kapcsolatos elvárásainkat, a vonzalmunkat és egyáltalán, a hozzáállásukat a romantikus kapcsolatokhoz.

A kutatáshoz a két vezető szerző, Gentina Sadikaj és Jennifer Bartz, és kollégáik 111 heteroszexuális pár kapcsolati dinamikáját figyelték meg több mint húsz napig. A 222 résztvevő közül 118-an (53 férfi és 65 nő) egyezett bele, hogy elkészítsék a genetikai profiljukat. A vizsgálati alanyoknak közel három héten át minden nap ki kellett tölteniük egy kérdőívet, amelyben a társas viselkedésükre és a párjuk viselkedésére vonatkozó kérdésekre kellett válaszolniuk. Emellett arra is megkérték a résztvevőket, hogy osszák meg megfigyeléseiket arról, hogyan viselkednek, amikor más párokkal találkoznak, és értékeljék a párkapcsolatokat különböző, a kutatók által megadott szempontok szerint. 

Amikor a tudósok összehasonlították a kérdőívekre kapott válaszokat a genetikai profilokkal, felfedezték a CD38 gén egy speciális génváltoztatát, amelyet CD38.rs3796863-nak neveztek el. Ez a génvariáns nagyban meghatározza a társas viselkedésünket, mint amilyen például a vonzalom és a romantikára való hajlam.

Hogy ne legyen annyira egyszerű képlet, a CD38 génnek különböző genotípus kombinációi vannak: AA, CC és AC. A kutatók azt figyelték meg, hogy érdekes módon a CC genotípus kombinációval rendelkezők sokkal együttműködőbbek és sokkal erősebben kimutatják a vonzalmukat párjuk felé, mint az AA vagy AC kombinációval rendelkezők. 

Korábban japán tudósok állatkísérletekben már rájöttek, hogy a CD38 gén szabályozza az oxitocin hormon termelését, amely, mint tudjuk, az egyik legfontosabb vegyület a társas viselkedés és a kötődés kialakulásának szempontjából. A McGill Egyetem tudósainak felfedezése első ízben mutatott rá, hogy a CD38 gén variánsa az emberi kapcsolatokban is szabályozó szerepet tölt be, hatással van a romantikus kapcsolatok dinamikájára és a mindennapi életünkre, viselkedésünkre.

Olvastad már?

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash