Rosszkedvvel fertőzik egymást a tinédzserek

2021. február 06.
Nem elég, hogy a tinédzserek átragasztják egymásra, barátaikra aktuális hangulatukat, egy friss kutatás szerint a rossz kedélyállapot sokkal ragályosabb, mint az optimista szemléletmód.

Az Oxford Egyetem és a Birmingham Egyetem tudósai közösen végezték azt a vizsgálatot, amelyben tinédzsereknél azt figyelték, mennyire fertőzőek a különböző érzelmek a kortárs közösségeken belül, amikor hangulatukkal kapcsolatos megjegyzéseket osztanak meg a közösségi oldalaikon.

tinedzser-hangulat-kortars-rosszkedv

A kutatók azt figyelték meg, hogy egymáshoz hasonló hangulatba kerültek azok a tinik, akik együtt töltötték az idejüket, ám a különböző kedélyállapotokkal kapcsolatos tolerancia különböző mértékben volt jelen: a morcos tinédzserek kevésbé voltak népszerűek a kortársaik között, ellentétben az optimista szemléletű kortársakkal. 

Ragályosabb a rosszkedv a jónál

A kutatásba két zenekar tagjait is bevonták, akiknek külföldi koncertjein 15 és 19 évesek vettek részt. A 2018 nyarán tartott koncertkörút alatt mind a 79 kutatásban résztvevő tinédzser naplót vezetett a hangulatáról és a társas érintkezéseiről. Dr. Per Block, a kutatás egyik vezetője, az Oxford Egyetem Demográfiai Tudományos Központjának oktatója azt mondta: „A tanulmányunkból világosan kiderült, hogy az egyén hangulatát befolyásolja a körülötte lévők érzelmi állapota. A hangulat ragadós, és bár mind a pozitív, mind a negatív attitűd átragad a többi emberre, a rossz hangulat sokkal erősebb ebből a szempontból.

Olvastad már?

A jó hír, hogy a tanulmány szerint a hangulat egy dinamikusan változó állapot a közösségekben, nem eleve elrendelt és meghatározott. Míg a tinédzserekre átragadhat a barátjuk borús hangulata, ugyanakkor ők is képesek pozitív irányba kimozdítani rosszkedvéből a másik embert pozitív attitűdjükkel. 

Hatásosabb támogatás

„Azt reméljük, hogy egy lépéssel közelebb jutottunk annak megértéséhez, hogy az emberek miért zuhannak hosszú időre rossz kedélyállapotba, hogyan hatnak erre a társadalmi tényezők, amelyek a tinédzsereknél úgy tűnik, mindennél erősebb érzelmi faktornak számítanak. Hosszú távon pedig hatásosabb érzelmi támogatást nyújtó szaksegítséget tudunk nyújtani ezek ismeretében” – mondta a tanulmány szerzője. 

A gyerekek és fiatal felnőttek érzelmi jólléte komoly károkat szenvedett a koronavírus-járvány alatt, nem csoda, hogy az egészségügyi és oktatási szakemberek aggódnak a hosszú távú hatások miatt. Különösen, hogy a pandémia vége még mindig messzinek tűnik, a középiskolás korosztály pedig továbbra is otthon tanul. „Ez a kutatás nagyon sok kérdést is felvet, különösen a koronavírusos időben. Mit veszítünk azzal, hogy a tinédzserek közötti kommunikáció nem szemtől szembe történik, és mi marad vissza ebből? Amikor mindenki küzd a bizonytalansággal, mennyire kockázatos érzelmileg kapcsolatot keresni másokkal, és potenciálisan elkapni a rossz kedvüket?” – vetette fel dr. Stephanie Burnett Heyes, a Birmingham Egyetem pszichológusa, a tanulmány társszerzője. 

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvastad már?