Akinek nem lapos a hasa, azt leírja a társadalom

2021. február 21.
A túlsúlyos, elhízott nőket gyakran stigmatizálja a társadalom. Ám egy friss kutatás szerint nem is magának a kövérségnek és a testsúlynak szól ez a megbélyegzés, hanem a test formájának. A hurkákat a hason sokkal jobban elítélik az emberek, mint a nagy feneket vagy a vastag karokat.

Az Oklahoma Állami Egyetem és az Arizona Állami Egyetem kutatói azt vizsgálták, vajon milyen társadalmi előítélettel kell szembenézniük a túlsúlyos nőkkel abban az esetben, ha a felesleg inkább a fenéken, csípőn, combon vagy éppen a hason rakódott le. A kutatók meglepő dologra figyeltek fel: a társadalom nem is a többletsúlyt bélyegzi meg, hanem azt, ha a pluszkilók a hason gyűlnek fel

testalkat-stigma-has-elhizas

„A kultúránkban még mindig a homokóra alkatot értékeljük és tartjuk ideálisnak – mondta Sabrina Strings, a Kalifornia Egyetem szociológiaprofesszora. – A társadalom azt sulykolja a nőkbe, hogy nem elég értékesek, ha nem ilyen testtel áldotta meg őket a természet. Ezeknek az előítéleteknek a megszüntetésén kell dolgoznunk.”

Melyik test mennyit ér?

A kutatásban részt vevő több száz alanynak számos illusztrációt mutattak, amelyeken különböző testalkatú embereket kellett értékelniük. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogyan tekintenek az emberek a hason vagy a fenéken lerakódott súlyfeleslegre. A vizsgálatban sovány, átlagos, túlsúlyos és elhízott nőkről is voltak ábrák, mind különböző testalkatúak.

Olvastad már?

„A vizsgálat eredményei valószínűleg nem lepnek meg egyetlen nőt sem, hiszen minden magazin és minden film azt az üzenetet küldi, hogy a testalkatuknak megfelelően kell öltözniük. Így alma, körte, homokóra és hasonló kategóriákba sorolják a nőket” – magyarázta Jaimie Arona Krems, az Oklahoma Állami Egyetem pszichológiaprofesszora, a tanulmány vezető szerzője.

Azon túl, hogy általánosságban megbélyegzi a társadalom a súlyfelesleggel küzdőket, a tanulmány arra mutatott rá, hogy a túlságosan sovány nőknek hasonló stigmákkal kell szembenézniük.

Ezek a sztereotípiák általánosan, minden résztvevőnél jelentkeztek, függetlenül bőrszíntől, életkortól és attól, hogy Amerikában vagy Indiában éltek. 

Testszégyenítés és rossz egészség

Számos következménye van annak, ha egy nőnek nem olyan testalkata van, mint amit a társadalom tökéletesnek és gyönyörűnek tart. „Nagyon szűk skálán mozog, mit fogad el a kultúránk szépnek egy nőnél. És ha ezen kívül esik valaki, azt nevetségesnek és megvetendőnek tartják” – figyelmeztettek a kutatók.

A testszégyenítés ráadásul az egészségre is hatással van. Egy korábbi kutatásban kimutatták, hogy azoknak a túlsúlyos nőknek, akik megtapasztalták a testúly miatti stigmatizálást, sokkal nagyobb az esélye a szívbetegségekre és a diabétesz kialakulására, mint azoknak az átlagos testalkatú nőknek, akik pozitív testképpel rendelkeznek. 

A kövérség stigmája ráadásul az orvosi rendelőkben is megfigyelhető, amelynek szintén negatív következményei vannak a páciensek egészségügyi kilátásaira. „Ha eljutnak az orvoshoz, általában azzal kezdik, hogy fogyjanak le. Ez nemcsak egészségtelen diétákba hajszolhatja a túlsúlyos embereket, de gyakran a diagnózist is késlelteti, mivel minden problémájukat a kövérség számlájára írhatják.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!