Adele és a nagy fogyás: van jó módja a testsúly dicséretének?

2020. május 08.
A brit énekesnő legújabb születésnapi fotója napok óta lázban tartja a közösségi oldalakat. Eddig is sejthettük posztjaiból, hogy sokat fogyott válása óta, ám mintha egy teljesen új embert látnánk a legújabb képen, nem is Adele-t. A fotó pedig hatalmas vitát kavart arról, vajon valakinek a fogyását dicsérni kövérségfóbia-e, és van-e egészséges mód a vékonyság dicséretére?

A harminckettedik születésnapja alkalmából posztolt friss fotót magáról Adele a közösségi oldalára. A kép alatt a koronavírus-járvány ellen az első vonalban harcoló egészségügyi dolgozók munkáját köszöni meg, ám a rajongókat és az énekesnő követőit inkább az tartja lázban, mennyit fogyott Adele.

A brit énekesnő tavaly szeptemberben jelentette be válását, azóta köztudott volt, hogy diétázik és rengeteget pilatesezik. Októberben, decemberben és januárban már egy-egy közeli fotót posztolt magáról, amelyeken látszott a fogyása, ám egész alakos képet eddig nem láthattunk róla. Nem valószínű, hogy számított volna azonban arra a viharra, amit a fotója kavart. Fellángolt ugyanis a vita arról, dicsérhetjük-e valakinek a testsúlyát. Helyénvaló-e egyáltalán a fogyással kapcsolatban bármiféle megjegyzést tenni, és ha igen, van-e egészséges módja?

Veszélyes üzenete lehet

Hamar elkezdődött a mémgyártás a közösségi oldalakon Adele képéből, ám sokan arra hívták fel a figyelmet, hogy a fogyás dicsőítése egészségtelen és káros üzenetet hordozhat. Roisin Ingle író arra mutatott rá, hogy a fogyás nem értékmérője valakinek, és Adele-t a tehetsége miatt kellene ünnepelni. „Adele ugyanaz, aki volt. Nem jobb ember. Nem elfogadhatóbb ember. Ugyanaz. A fejlődés belül van. Ő egy erős, briliáns, tehetséges nő” – írta Twitterén Ingle.

Olvastad már?

Egy másik, kanadai írónő, Audra Williams arra világított rá bejegyzésében, hogy a fogyás lehet komoly fizikai vagy mentális betegség velejárója is, így valakinek a fogyás miatt bókolni veszélyes üzenetet közvetít arról a társadalom felé, hogy a megjelenés fontosabb, mint az, hogy egészséges vagy-e. Ezzel a véleménnyel a tudomány is egyetért, hiszen számos tanulmány kimutatta, hogy a súly ugyan fontos tényező az egészség megőrzéséhez, ám a vérnyomás, a vércukor – és koleszterinszint sokkal fontosabb faktorok.

Motiváció helyett árt

A súly miatti megszégyenítés pedig sokkal valószínűbb, hogy valamilyen nagyobb, egészségügyileg kockázatosabb úton indít el valakit, és nem a fogyásra sarkall. A negatív testkép ráadásul jelentősen növeli a szívbetegségek, a diabétesz kialakulásának kockázatát, sokkal jobban, mint ha valakinek magasabb a normálisnak tekintett értéknél a testtömegindexe.

A szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy mennyire rossz ötlet a fogyást dicsőíteni egy világjárvány kellős közepén.

Ilyenkor ugyanis erősebb az étkezési zavarok kialakulásának kockázata, az ilyen betegségekkel küzdők állapotának romlása.

Hogyan bókolhatunk jól?

Nem lehetetlen persze támogató módon kommentelni valakinek a fogyását, ám a kontextus, a körülmények hihetetlenül fontosak. „A súlyvesztés rendkívül összetett dolog, fontos beszélni róla – mondta Kelly Coffey egészségtréner. – Egyrészről lényeges dolog a visszajelzés azok számára, akik rengeteg erőfeszítést tettek a fogyásért, különösen ha olyan emberektől érkezik, akik valóban törődnek az adott személlyel. Egyértelműen problémás azonban valaki olyannak a súlyával kapcsolatos megjegyzéseket tenni, még dicsérő szándékkal is, akiről tudjuk, hogy volt valaha étkezési zavara, küzdött étellel kapcsolatos lelki vagy fizikai problémákkal.”


A szakember azt javasolja, hogy ha hozzánk közel álló emberről van szó, a legjobb és legtisztább út, ha egyszerűen megkérdezzük, mire a legbüszkébbek, és milyen fajta támogatásra vágynak leginkább. „Kérdezzük meg, hogy érzik magukat, mit csinálnak, és örüljünk velük annak, amire ők a legbüszkébbek.” Ebben lehet, hogy benne lesz maga a fogyás is, ám ne lepődjünk meg, ha sokkal fontosabb számukra az, hogy erősebbnek, energikusabbnak érzik magukat. Adele-t vajon megkérdezte erről valaki?

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Getty Images