Túlsúly és munkahely: ami a férfinak előny, a nőnek hátrány

2021. január 15.
Száz kiló alatt nem is beszélhetünk férfiról? A friss kutatások szerint a régi mondás úgy tűnik, még mindig tartja magát: a legfrissebb kutatások szerint a munkahelyeken ugyanis a súlyfelesleggel rendelkező férfiak továbbra is nagyobb tekintélynek örvendenek. Ellentétben a túlsúlyos nőkkel.

Ha valaki történetesen túlsúlyos férfi, a szavai nagyobb súllyal esnek latba, derült ki a Cornell Egyetem kutatásából. Ugyanez viszont már nem igaz a túlsúlyos nőkre. „Ellentétben azzal, hogy milyen társadalmi stigma övezi a túlsúlyosságot általánosságban, úgy találtuk, hogy a nagy ember antropológiai eszméje még mindig különös jelentőséggel bír a munka világában” – mondta Kevin M. Kniffin, Vicki L. Bogan és David R. Just, a tanulmány három szerzője, akiknek kutatási eredményei azt is megmutatták, hogy „az átlagosnál nagyobb terebélyesség ellentétes hatással van a nők és férfiak karrierjére”.

tulsuly-ferfi-no-diszkriminacio-munkahely

Kettős mérce

Hat, egymástól független kutatást végeztek a Cornell Egyetem tudósai, amelyekből világosan kirajzolódott, hogy az extrakilókat a jobb vezetői képességekkel azonosították a kutatásban résztvevők. Az egyik vizsgálatban a megkérdezettek azzal az állítással értettek egyet legnagyobb arányban, hogy „a nehezebb emberek sokkal meggyőzőbbek”, míg egy másik kérdéssornál a legtöbben azt válaszolták, hogy „a túlsúlyos emberek szava többet ér”.

Ám amikor a tudósok a nemek közötti különbséget is vizsgálták, azt figyelték meg, hogy nem egyformán ítélik meg az emberek a túlsúlyos nőket és férfiakat. A válaszadóktól azt kérték, hogy pontozzák a különböző testalkatú nőket és férfiakat ábrázoló rajzokat az alapján, mennyire lehetnek meggyőzőek. A túlsúlyos és elhízott férfiakat sokkal meggyőzőbbnek találták a többinél, míg a hasonló testalkatú nőknél ez pont fordítva volt. A kutatás szerzői szerint ennek oka az lehet, hogy a nagyobb méretekkel rendelkező nőket sokkal keményebben ítéli meg a társdalom amiatt, hogy nem felelnek meg a társadalom által elvárt szépségideálnak. „A férfiakat és a nőket is érzékenyen érinti a testsúly miatti megbélyegzés. Ám a női szépséggel kapcsolatban sokkal szigorúbbak az elvárások, és ha egy nő nem felel meg annak, amit elvárnak tőle, ha a testük nagyobb, a társadalom megbünteti érte” – mondta Rebecca Puhl, a Connecticut Egyetem társadalomtudományi tanszékének vezetője.

Olvastad már?

Nem csak a vezető pozíciókban hátrány

Más, korábbi kutatások is felhívták már a figyelmet a testsúly miatti hátrányos megkülönböztetésre a munkaerőpiacon, amely a nőket érinti erősebben. Ahogy nő valakinek a testtömegindexe, úgy erősödik a diszkrimináció is, ám a nőkkel szemben fokozottabban, mint a férfiakkal. 

Máshogy ítélik meg a túlsúlyos nők és férfiak politikai vezetői képességeit is. Egy 2010-es, felsőoktatásban tanuló diákok körében végzett kutatás szerint a férfiak esetében a túlsúly a pozitív megítélést erősítette, míg a nőknél inkább hátrányos volt. „A súlyfelesleggel rendelkező női jelöltek sikere sokkal kevésbé attól függött, milyen politikai pozícióban voltak vagy melyik párthoz tartoztak. Sokkal inkább a fizikai jellemzők és a testsúly határozta meg a sikerüket” – foglalta össze Beth J. Miller, a kutatás szerzője, a Baltimore Egyetem professzora.

A szamárlétra minden fokán ott van

A testsúly miatti diszkrimináció a munkaerőpiac minden szintjén jelen van. A túlsúlyos nők sokkal kisebb eséllyel kapnak meg egy munkát, mint a túlsúlyos férfiak vagy a súlyfelesleggel nem rendelkező nők. Ha fel is veszik őket, nagy valószínűséggel kevesebbet keresnek, és sokkal kisebb eséllyel számíthatnak előléptetésre, mint kollégáik. 

A Cornell Egyetem kutatói arra viszont igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy a kutatások eredményeit ne vegyék a férfiak sem biztatásnak arra, hogy súlyfelesleget halmozzanak magukra, csak azért, hogy jobb szakembernek és vezetőnek tűnjenek. „Nagyobb ára lehet a túlsúlynak, mint amennyit nyer az ember vele a munkahelyén esetleg” – összegezték a kutatás készítői.

Olvass tovább!

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash