Menőbb John Lennon gitárja, mint egy Picasso-festmény? – Az aukciók szerint igen

2021. június 04.
A popkultúra az utóbbi években letarolta az árveréseket. Ha az olyan hírességeknek, mint Janet Jackson vagy a világ leghíresebb koreai fiúbandájának, a BTS szuvenírjai kerülnek kalapács alá, elszabadulnak a milliók.

A hírességek tárgyai lennének az új Monet-festmények? Az aukciósházaknál egyre több és több tárgy kerül eladásra a modern popkultúra ikonjaitól, és hat-hét jegyű összegért ütik le ezeket, euróban. A legutóbbi nagy fogást Beverly Hillsben a Julien’s Aukciósháznál egy háromnapos árverésen Janet Jackson személyes tárgyai jelentették, köztük ikonikus színpadi öltözékei. A vevők között volt például Kim Kardashian is, aki az énekesnő 1993-as If című videóklipjében viselt ruháját 25 ezer dollárért (7,1 millió forint) vásárolta meg, és Instagramján úgy kommentálta, mindig nagy rajongója volt Janet Jacksonnak.

aukcio-hiresseg-relikvia

„Egy gyűjtő nemrég úgy fogalmazott: menőbb John Lennon gitárját kiakasztani a falra, mint egy Monet-t vagy egy Picassót – mondta Darren Julien, a Julien’s Aukciósház tulajdonosa, mely egyedül foglalkozik hírességek exkluzív tárgyainak árverésével. – A meggazdagodott milleniálok generációja tehet róla, hogy a huszadik század popkulturális műtárgyai lettek az új klasszikus festmények” – tette hozzá Julien. 

A legendás Chirstie’s indította el a rock és pop emléktárgyak árverezését még a nyolcvanas években, amihez a Julien’s 2003-ban csatlakozott. Ám ezután ez lett az első olyan aukciósház, mely kizárólag a popkultúra relikviáival foglalkozik. Az első árveréseken kalapács alá került például Marilyn Monroe híres ruhája, melyben a Happy Birthdayt énekelte John F. Kennedy amerikai elnöknek (4,8 millió dollárért kelt el 2016-ban), valamint Kurt Cobain híres mohazöld kardigánja, amit a Nirvana MTV Unplugged koncertjén viselt (2015-ben 140 800 dollárért adták el, majd 2019-ben 334 ezer dollárt fizetett érte egy másik gyűjtő). Az Unpluggedban használt gitárt tavaly bocsátották árverésre.

„Azután, hogy eladtuk Kurt Cobain gitárját több mint 6 millió dollárért tavaly, jelentkezett egy vevő a kardigánért, amit 334 ezer dollárért adtunk oda – mondta Julien. – A gitár mellett olcsónak tűnhet a kardigán. Volt egy vevő, aki 600 ezret kínált érte később, ám a tulajdonos nem akarta eladni neki.”

Julien szerint hosszú folyamat eredménye, hogy az antik tárgyakról és klasszikus portrékról az emléktárgyakra helyeződött át a hangsúly. „Amikor 1999-ben a Sotheby’s-nél kezdtem dolgozni, még szinte csak a rajongók kerestek ilyen tárgyakat. Ez lassan megváltozott” – mondta.

Sok olyan tárgy is kalapács alá kerül az aukciókon, mely még mindig az adott híresség tulajdonában van. Így ezek eladása a még élő és jelenleg is dolgozó hírességekhez folyik be, ám nem mindig volt úgy, hogy lehetőséget láttak a hírességek az aukciókban. „Emlékszem, amikor próbáltam Chert rábeszélni egy árverésre úgy 15 évvel ezelőtt, azt válaszolta: de hiszen még nem haltam meg! – emlékezett vissza Julien. – Aztán rájöttek, hogy nem kell ahhoz halottnak lenni, hogy sikeres legyen a tárgyaink elárverezése – folytatta, megemlítve például Barbra Streisand 2009-es aukcióját. – Akkor is sok pénzért lehet eladni ezeket a tárgyakat, ha a híresség még életben van.”

Az aukciósház hasonló sikerrel árverezte el Ringo Starr, Nancy Sinatra és Bette Midler tárgyait is. Julien elmondta, hogy ahogy egyre több illusztris híresség relikviái kerültek kalapács alá náluk, úgy lett egyre könnyebb másokat is rábeszélni hasonló árverésekre. „Janet Jacksont volt az egyik legnehezebb rábeszélni az aukcióra, mert ő nagyon visszavonultan él. Még Janet is meglepődött az eredményen, és nagyon lelkesen vett részt az egész folyamatban. Nemcsak csodás videót készített a rajongóinak, de meglepetésről is gondoskodott a születésnapján, és az árverésen is bejelentkezett videóhíváson keresztül, hogy megköszönje a részvételt mindenkinek.”

A Julien’s árverezte el a K-pop banda, a BTS öltözeteit. A 2020-as Dynamite című videóklipben viselt ruhákat 162,5 ezer dollárért ütötték le, bőven a kikiáltási ár, 40 ezer dollár feltett. De hogy tényleg a jelenkor popikonjainak relikviái képviselnék a jövőt az aukciókon? „Igen, különösen ha egy együttesről vagy olyan roppant népszerű dologról van szó, mint a BTS – jelentette ki Julien. – Ha veszel egy kétezer dolláros ruhát, ráadod a BTS-re, amiben felvesznek egy videóklipet, majd a dalt jelölik Grammy-díjra, az nyolcvanegyszeresére növeli az értékét.”

A popkultúra ritkaságai továbbra is hasítanak majd az aukciókon. A nyáron kalapács alá kerül például Bob Dyaln kézzel írt dalszövege a Lay, Lady, Lay című dalhoz, egy kézzel írt levél Britney Spearstől, amit iskolai fiújának írt, valamint egy önarcképvázlat Kurt Cobaintől. „Ezek az életmód aukciók mára segítenek a hírességeknek, hogy a saját kultuszukat építgessék – mondta Julien. – Sokan tárgy kerül múzeumokhoz vagy olyan emberek kezébe, akik megfelelően konzerválják a relikviákat, így lekerül annak felelőssége a hírességek válláról, hogy maguknak kelljen gondoskodni ezekről a dolgokról.”

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!