Tragikus filmforgatások: „Senkinek sem kellene meghalnia a díszletben”

2021. október 27.
Ami Halyna Hutchins operatőrrel történt, szerencsére nagyon ritka, ám nem példa nélküli. Mégis csupán egyetlen filmrendezőt ítéltek el az Amerikai Egyesült Államokban hasonló incidens miatt.

Ismét nagy figyelem irányul a filmes és tévés forgatások biztonságosságára azután a fatális eset után, hogy Alec Baldwin színész-producer lelőtte a film operatőrét, Halyna Hutchinst a Rust című western forgatásán Új-Mexikóban. Baldwin, akit a Santa Fe-i hatóságok kikérdeztek az esetről, meglőtte Joel Souza rendezőt is az elvileg hatástalanított kellékpisztollyal. A rendezőt kórházba szállították, ám nem sokkal utána ki is engedték. A nyomozást a Santa Fe-i Seriffhivatal vezeti, a kellékpisztolyban használt lövedék típusára koncentrálva. 

filmforgatas-halal-alec-baldwin

A mozis és tévés produkcióknál a stáb általában valódi fegyvereket használ vaktöltényekkel. Az üres hüvelyek azonban tartalmazhatnak puskaport, így fordulhatnak elő hasonló balesetek, ahogy az történt 1993-ban Brandon Lee tragikus halála esetében is, akit A holló című film forgatásán lőtt le kollégája, a film másik szereplője, Michael Massee. Massee-t nem ítélték el, ám jó időre visszavonult, és több mint egy évtizeden át gyötörték rémálmok. A produkciós cég is elkerülte a büntetést, sőt a filmet is befejezték, Brandon Lee-t egy dublőr és a digitális technológia helyettesítette. 

A mostani balesettel kapcsolatban is nyilatkozott a tragikusan elhunyt színész családja. Brandon Lee Twitter-oldalán, amelyet a nővére kezel, fejezték ki együttérzésüket az áldozat családja felé, hozzátéve, hogy „senkinek nem szabadna soha meghalnia egy filmforgatáson azért, mert lelövik.”

Azt nem tisztázták, hogy Baldwin próbált vagy élesben forgatták már a filmjelenetet, amikor az incidens történt, és ha így volt, miért irányította a fegyvert a stáb egyik tagjára a másik színész helyett. Az is valószínű, hogy legalább két lövedéket lőtt ki, mivel Hutchinst a hasán, míg a rendezőt, Souzát a fején érte a lövés. Soha nem fordult még elő, hogy egy színész a stáb valamely más tagját sebesítse volna meg, ráadásul halálosan. Az eddigi legsúlyosabb esetekben a filmvásznon látható sztárok vagy kaszkadőrök sérültek meg, a balesetek jelentős részéért pedig helikopterek voltak a felelősek. 

Tragikus forgatások

A legutóbbi haláleset idén történt, amikor egy stábtagot áramütés ért a díszletben egy indiai film, a Love You Racchu forgatásán. Három ember, köztük a film rendezője halt meg egy helikopter-balesetben 2017-ben a díjnyertes dokumentumfilm, a Beyond Beauty – Taiwan from Above forgatásán. 

Bruce Lee-n és Halyna Hatchinson kívül egy ember halt meg forgatás közben azért, mert lelőtték: Charles Chandler statiszta, akit Cecil B de Mille 1915-ös The Captive című forgatásán talált el egy puskából leadott lövés. 

Jon-Erik Hexum színész véletlenül halt meg, amikor orosz rulettet játszott az 1984-es Cover Up című tévésorozat forgatásán, míg a technikus Bryce Dion, aki a Cops című dokumentumsorozaton dolgozott, kereszttűzbe került, amikor az omahai rendőrség egy éttermi rabláshoz vonult ki 2018-ban. 

Ha egy forgatáson lőfegyvert használnak, jelen kell lennie egy tűzszerésznek, egy fegyverszakértőnek, egy biztonsági tisztviselőnek és egy kaszkadőr koordinátornak. A stábot és a színészeket több alkalommal figyelmeztetik, ahogy a helyi rendőrséget és az esetleg a közelben tartózkodó civileket is értesítik. 

Ben Rockula rendező az eset után kiállt azért, hogy végre száműzzék a vaktöltényeket a forgatásokról. „Rendkívül veszélyesek, és még a dolgok legjobb együttállása mellett is időrablók – írta Rockula. – Minden alkalommal, amikor egy jelenetben vaktölténnyel lőnek, 30 percet veszítünk a biztonsági megbeszélések, a füldugók kiosztása, a plexiüvegek és védőfal beállítása és hasonlók miatt. Ezek azért vannak, hogy elkerüljük az ilyen tragédiákat. És még így sem mindig működnek.” 

A sérülések gyakoribbak

Hutchins a negyedik olyan operatőr, aki egy film forgatása közben halt meg baleset miatt. Conrad Wells egyke volt annak a 10 stábtagnak, akik a Such Men Are Dangerous című 1930-as film légi felvételei közben bekövetkezett balesetben vesztette életét. A Blair Witch Project – Ideglelés operatőre, Neal Fredericks vízbe fulladt, miután a sportrepülőgép, melyet a CrossBones című film forgatásán használtak, 2004-ben lezuhant Florida partjainál. Chan Kwok-Hung szintén vízbefúlt, amikor Jackie Chan 2014-ben Hong Kongban készült filmjének, a Skiptrace-nek a vízi jeleneteit forgatták.

A sérülések sokkal gyakoribbak. Jan de Bont, aki később a Féktelenül és a Twister című filmeket rendezte, operatőrként dolgozott az 1981-es Üvöltés című filmben, amikor körülbelül 70 stábtag szerzett sérüléseket egy nemzeti parkban forgatás közben. De Bont-t egy oroszlán skalpolta meg, 220 öltéssel varrták be sebét, Tippi Hedrent pedig a nyakán harapta meg egy oroszlán, illetve ledobta egy elefánt, életveszélyes sérüléseket okozva a színésznőnek a fején és lábán. 

filmforgatas-halal-alec-baldwin

Körülbelül 350 halálos balesetről tudunk a televíziózás és film történetéből. Sok sérülést okoztak és okoznak a nem biztonságos munkakörülmények. Az 1956-os The Conqueror című film forgatásának 220 stábtagja és színésze közül legalább 91-nél alakult ki rákbetegség, melynek több mint a fele bizonyult gyógyíthatatlannak. Mindez azért, mert olyan forgatási helyszínt használtak Nevada lakatlan vidékén, ahol három évvel korábban kiterjedt nukleáris teszteket végeztek. 

Olyanra is volt példa, amikor egyetlen tragikus eset 62 stábtagot és színészt ölt meg egyszerre. Egy hindi nyelvű televíziós dráma, a Tipu szultán kardja forgatásán tűz ütött ki a stúdióban. Sanjay Khan, a film rendezője és főszereplője 13 hónapot töltött kórházban és 72 műtéten esett át égési sérülései miatt.

Különösen veszélyesnek bizonyult még Werner Herzog 1982-es filmjének, a Fitzcarraldónak a forgatása. A perui helyszínen számos sérülés történt és több bennszülött statiszta vesztette életét. Egy perui favágónak a saját lábát kellett amputálnia, miután megmarta egy mérges kígyó. 

A szabályok hiánya

A filmgyártás korai éveiben nem a munkások életének megóvása volt a fő szempont. Miután az 1928-as Noé bárkája című film forgatásán a nagy árvíz jelenetének filmezése közben három ember meghalt és többen súlyosan megsebesültek, biztonsági szabályokat vezettek be a filmforgatások megregulázására. 

Ezeket a szabályokat nem nagyon vizsgálták felül és szigorították egészen az 1980-as évek elejéig, amikor a Homályzóna forgatásán két gyerek és egy felnőtt színész meg nem halt egy alacsonyan szálló helikopter miatt. John Landis rendező később magára vállalta a felelősséget a tragikus eset miatt. 

2014-ben indult a Safety for Sarah mozgalom a filmes produkciókon dolgozó stábtagok védelmére, miután a Midnight Rider című film forgatásán meghalt egy kamera asszisztens. Sarah Jones halálát – és sok más stábtag sérülését – egy vonat okozta egy olyan balesetben, melyet a nem biztonságos munkakörülmények okoztak. A film rendezőjét és producerét, Randall Millert a bíróság is bűnösnek találta gondatlan emberölésben, egy év börtönbüntetést kapott, melyet kilenc év próbaidő követ. Ő az egyetlen rendező, akit Amerikában elítéltek valamelyik stábtag vagy színész halála miatt, ami az ő forgatásán következett be.

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images, imdb.com

Olvass tovább!