A Szerencse lánya legendás Cartier ékszereket hoz a filmvászonra

2022. október 19.
A Cartier ékszerei hosszú-hosszú évtizedek óta tűnnek fel a filmekben és a tévésorozatokban, különösen Hollywood aranykorában ragyogtak fényesen a különleges ékszerek a leghíresebb színésznőkön, mikor életük szerepét játszották. A Netflix új filmjében, a Szerencse lányában két legendás ékszer tűnik fel a Cartier ikonikus darabjai közül.

Jessica Knoll, a Cosmopolitan korábbi szerkesztője írta a sikerkönyvet, ami alapján, Mila Kunis főszereplésével, készült a Szerencse lánya (The Luckiest Girl Alive), és ő jegyzi a film forgatókönyvét is. A könyv filmes jogait már azelőtt megvette a streamingszolgáltató, hogy Reese Witherspoon könyvklubjának köszönhetően felkapta volna a közvélemény. 

A Szerencse lánya és a Cartier

A Szerencse lánya főszereplője, Ani (Mila Kunis) New Yorkban éli áloméletét. Eljegyezte a tökéletes férfi, dizájnerruhákat hord, egy menő magazinnál dolgozik és épp most kapta meg élete munkalehetőségét a The New York Timesnál. Ekkor kipattan egy titok tinédzserkorából, ami azzal fenyeget, hogy lerombolja az életet, amit Ani felépített magának, és arra kényszeríti, hogy szembenézzen a múltjával. Anélkül, hogy elárulnánk többet a film fordulatairól, térjünk is át az ékszerekre.

A két darab, amit Mila Kunis a filmben visel, a Panthère de Cartier óra és a Cartier Love karkötő. Nem is lehetett volna Ani karakteréhez illőbb darabokat választani. Ezen kívül végig az ujján van a húszas évei elején járó nőnek egy hatalmas smaragd eljegyzési gyűrű, amit a vőlegénye családi örökségeként adott neki eljegyzésükre.

szerencse-lanya-cartier

Mila Kunis az ikonikus Cartier Love karkötőt és a Panthère de Cartier órát viseli a Szerencse lányában

A film jelmeztervezője Alix Friedberg. „A könyvben Anit folyamatosan megállítják a lányok a városban a Love karkötő miatt – mondta Friedberg. – A film és a könyv is 2015-ben játszódik, amikor a Cartier karkötője az a bizonyos ékszer volt. Időtlen, klasszikus, elegáns. Ugyanez érvényes a Panthère-re is. Az első dolog, amit először beszereztünk a filmhez, a Cartier órája volt.”

szerencse-lanya-cartier

A Panthère de Cartier óra és a Cartier Love karkötő, amit Mila Kunis a Szerencse lányában visel

Cartier a filmtörténetben

Ezek után most már érdemes megnéznünk, milyen más filmekben kapott nagyobb szerepet egy-egy ikonikus Cartier ékszer. Az Ocean’s 8 – Az évszázad átverése című filmben például, ahol a manhattani boltban megmutatták a híres Touissant-t, amit Jeanne Touissant-ról neveztek el, aki a Cartier kreatív igazgatója volt 1933-tól 1970-ig. Az eredeti darabot 1931-ben a Cartier London tervezte, és „a világ legszebb színes gyémántjainak zuhataga díszítette”. Csak a leírása maradt fenn az eredeti ékszernek és néhány fotó. A filmhez cikrónium-oxidból készítették el a kövek másolatát, amit fehéraranyba foglaltak. 

szerencse-lanya-cartier

Anne Hathaway a Cartier Toussaint nyakláncot viseli az Ocean’s 8-ben

1944-ben Alfred Hitchcock Mentőcsónak című filmjében játszik Tallulah Bankhead egy elegáns újságírót, Connie Portert, aki gyémántokkal kirakott Cartier karperecet visel.

szerencse-lanya-cartier

Tallulah Bankhead a Mentőcsónak című filmben a Cartier karkötővel

Az 1974-es A nagy Gatsbyben Mia Farrow viseli Daisy Buchananként a Cartier Art Deco gyémántköves eljegyzési gyűrűt – más korabeli ékszerek mellett. És ki tudná feledni Audrey Hepburnt a Hogyan kell egymilliót lopni? című, 1966-os filmben, ahol csipkefátylat és gyémánt fülbevalókat visel. Ezek mellett egy Cartier óra is feltűnik a jelenetben.

szerencse-lanya-cartier

Mia Farrow (balra) A nagy Gatsby-ben és Audrey Hepburn (jobbra) a Hogyan lopjunk el egymilliót? című filmben Cartier ékszerekkel

A kor másik legendás szépsége, Grace Kelly az 1956-os Gazdagok és szerelmesek című filmben a saját Cartier eljegyzési gyűrűjét viselte, amit III. Rainier monacói hercegtől kapott. A színésznő maga kérte meg Charles Walters rendezőt, hogy hadd legyen az ujján saját gyűrűje a filmben.

Kiderült, hogy az ékszer tökéletesen illik a frissen eljegyzett előkelőség szerepéhez, így gyakran megjelenik a filmkockákon. Sőt, egy egész dialógust fűztek fel az ékszerre: „Ez aztán a kő, Sam” – mondja C.K. Dexter Haven (akit Bing Crosby játszik) a volt feleségének, Tracy Samantha Lordnak (akit Grace Kelly alakít). Utóbbi ekkor a vőlegényéhez, George Kittredge-hez fordul: „magad bányásztad, George?” Ezzel a Grace Kelly ujján található, 10,47 karátos smaragd metszésű gyémántra utalnak, amit a Cartier gyűrűbe foglaltak. 

szerencse-lanya-cartier

Grace Kelly saját Cartier eljegyzési gyűrűjével a Gazdagok és szerelmesek című filmben

Marlene Dietrich a kedvenc Van Cleef & Arpels rubint- és gyémántköves karkötőjét viseli a Félelem a reflektorfényben című filmben, amit egy nyaklánccal egészít ki, minden más ékszere Cartier. Már csak a lenyűgöző ékszerek miatt is érdemes megnézni a filmet. 

Az Alkony sugárút című, 1950-es filmben Gloria Swanson visel csodálatos Cartier hegyikristállyal és gyémánttal díszített karperecet Norma Desmondként. A gyönyörű ékszerek megjelentek a filmet beharangozó sajtófotózásokon is.

szerencse-lanya-cartier

Marlene Dietrich (balra) és Gloria Swanson (jobbra) talpig Cartier-ban

Cartier a Szerencse lányán túl

Két életrajzi ihletésű filmben is fontos szerepet kapott a Cartier. Az egyik a 2014-es Grace – Monaco csillaga, melyben Nicole Kidman játszotta el a legendás színésznőből lett hercegnőt, a másik pedig a Madonna által rendezett W.E., ami Wallis Simpsonról szól. A Cartier minden eredeti ékszer másolatát elkészítette a londoni műhelyében a filmekhez. Majd amikor elkészültek a filmek, és véget értek a filmekhez kapcsolódó sajtóesemények, a másolatokat megsemmisítették, hogy senki se készíthessen ezek alapján hamisítványokat az ékszereikről. 

szerencse-lanya-cartier

Nicole Kidman Cartier ékszerekkel Grace Kelly szerepében

A 21. században is folytatódik a Cartier és a filmek szoros kapcsolata, a Szerencse lányán túl is. A 2021-es Nemzetközi Velencei Filmfesztivál hivatalos szponzora volt a Cartier, 2022-ben pedig lélegzetelállító Cartier ékszereket viseltek a sztárok a filmfesztivál vörös szőnyegén. Sőt, egy kiállítást is rendeztek a velencei filmfesztivál alatt a leghíresebb ékszereikkel. Itt bemutatták a Grace Kelly vagy a Gloria Swanson által fent említett csodás kincseket is.

Forrás: Forbes Fotó: Netflix, Getty Images, Cartier

Olvass tovább!