26 évesen klímaügyi miniszter lett: ő Romina Pourmokhtari

2022. október 25.
Svédország a klímavédelmi kérdések élharcosa – ahogy abban is világelső, hogy a jövő vezetőinek, vagyis a fiatalok véleményének is teret enged a politikai kérdésekben. Az ország 1987-ben egy külön klímaügyi minisztériumot is felállított, ami egészen az idei évig működött. 2022-ben viszont az újonnan megválasztott jobboldali kormány úgy döntött, hogy az új éghajlati és környezetvédelmi kérdésekért felelős miniszternek mostantól a Vállalkozási és Energiaügyi Minisztérium szárnyai alatt kell végeznie a munkáját. Ez az új miniszter pedig nem más lett, mint a 26 éves Romina Pourmokhtari.

Romina Pourmokhtari történelmet írt: október 18-án őt nevezték ki az új svéd klímaügyi és környezetvédelmi miniszternek, ezzel pedig ő lett a legfiatalabb, aki valaha miniszteri posztot töltött be az országban. Édesapja iráni politikai menekültként került Svédországba, ahol Romina is megszületett 1995. november 12-én, Stockholm külvárosában.

klimaugyi-miniszter-romina-pourmokhtari

Romina politika iránti érdeklődését édesapja keltette fel, akivel rendszeresen megvitatta az aktuális közéleti kérdéseket. A fiatal miniszter egy patinás iskolában, Skandinávia legrégibb felsőoktatási intézményében, az Uppsalai Egyetemen szerzett politológia diplomát. A Sundbybergben élő Romina korábban a megyei tanácsos titkáraként dolgozott, de nevét a Liberális Párt tagjaként és a Liberális Ifjúsági Szövetség elnökeként ismerhette meg Svédország. Most mégis sokakat meglepett új pozíciójával, ugyanis nem volt köztudott, hogy az új miniszter ennyire érdeklődik a klímapolitika iránt.

Azt azonban nem titkolta, hogy szívéhez az oktatás, az integráció, a feminizmus, a gazdasági egyenlőtlenség és az elnyomás elleni küzdelem ügyei állnak legközelebb, ahogy az iráni tüntetésekkel kapcsolatban is hangot adott véleményének: kiállt a nők jogaiért és a rendőri túlkapások ellen tüntető irániakért, ahogy az iráni kormányt kritizáló megjegyzéseket is retweetelte. Akkor sem fogta vissza magát, amikor az őt kinevező jobboldali kormányfőt és a mérsékeltek vezetőjét, Ulf Kristerssont kritizálta, amiért koalícióba lépett a bevándorlásellenes szélsőjobboldali Svéd Demokratákkal.

A liberális Romina Pourmokhtari mostantól a kereszténydemokrata Ebba Busch energiaügyi miniszter irányítása alatt fog dolgozni a Vállalkozási és Energiaügyi Minisztériumban. Bár a klímaügyi minisztérium bezárása hatalmas felháborodást váltott ki svéd politikai körökben, az új kormány a múlt héten kijelentette, hogy meg akar felelni a jelenlegi svéd és nemzetközi céloknak – például a párizsi egyezménynek –, és csökkenteni akarja a szén-dioxid-kibocsátást, közben pedig bővíteni szeretné az elektromos járművek töltőpontjainak hálózatát is.

Az új, svéd jobboldal által vezetett kabinet 24 miniszterből, 13 férfiból és 11 nőből áll, akik közül tizenhárman mérsékeltek, hatan kereszténydemokraták, öten viszont liberálisok, és a politikai nézetkülönbségek ellenére is együtt dolgoznak azért, hogy országuk fejlődhessen. Köztük pedig ott van Romina Pourmokhtari, az ország valaha volt legfiatalabb minisztere, akit 2022-ben az Expressen napilap Svédország legbefolyásosabb 30 év alatti politikusának választott.

Forrás: Euronews, The Hindo, The Economic Times, government.se, Fotó: Government.se

Olvass tovább!