Minden, amit az olajos bőrre való sminkelésről tudnod kell

2019. február 14.
Az olajos bőrű hölgyeknél a smink tartósságának az elérése jelent igazi kihívást. Meg persze a túlzott bőrfényesedés megelőzése. A mostani trendet a bőr enyhén krémesen ragyogó textúrája és az alapozók áttetszősége jellemzi, ami nagyon szépen meg tudja mutatni arcbőrünk valós szerkezetét. Ehhez természetesen előfeltétel, hogy csak elvétve legyenek rajtunk olyan bőrelváltozások, melyek lefedéséhez csakis a vastag állagú korrektorok nyújthatnak megoldást. De akkor hogyan is érhetjük el ezt a trendi bőrképet magunkon? Páll Adrienn, a New School of Makeup vezető oktatója tudja a választ!

Az olajos bőr megmunkálását érdemes már az arcápolásnál kezdeni. Olyan hidratálót vásároljunk, ami olajmentes, és ha lehet, legyen benne faggyúkontrolláló összetevő is. A következő lépcső a mattító hatású primer felvitele, amely szintén a bőr kifényesedését gátolja, és a bőr egyenletességét eredményezi. A tágabb pórusok szemmel láthatóan kisimulnak ezektől a szérumoktól.

Hála a sminkgyártó cégek újításainak, most már bőrtípusnak megfelelően lehet választani alapozót és korrektort is. Keressétek a natúr-matt és matt textúrákat attól függően, hogy milyen fokú az olajosodás. A bőrhibákat pedig csak helyileg, dörzsálló korrektorral fedjétek el.

A szemünk kifestésénél az olajos állag a szemhéjfestékeink tartósságát veszélyezteti. Hajlamos minden elkenődni, összegrízesedni, lehet szó púderalapú festékről, ceruzáról vagy akár szempillaspirálról. Itt is a megoldást a tartós hatást ígérő korrektorok és primerek adják. Ezek általában olyan összetételű termékek, amik megakadályozzák, hogy az olaj a felszínre törjön, úgymond blokkolják azt.

A gél állagú, majd púderesre száradó szemfestékek elérhetőek bázisszínekben, de színezetten is. Tehát magukban és kombinálva is működnek más por állagú pigmentekkel. A lényeg, hogy a bőrrel közvetlenül a tartós bázis találkozzon, és akkor kenődés-mentes lesz a napunk. A szemkihúzáshoz és a szempillafestéshez is víz- és dörzsálló kategóriájú termékeket válasszunk! Ezeknek a kíméletes eltávolításához most már megjelentek a speciális micellás sminklemosók.

Az utolsó tipp a fixálás területét érinti. Mivel nem divat a púderes hatás, de mégis kell valami a bőrünkre, már a púderek is új tulajdonságokkal bírnak.  Léteznek olyanok a piacon, amik felkenve eltűnnek az arcon, egyszerűen csak leveszik a fényt, de nincs textúrájuk. Illetve találunk olyanokat is, melyek bársonyos fényt eredményeznek az arcunkon. És legutoljára ajánlom figyelmetekbe az arcpermeteket is, melyek egyre népszerűbbek a piacon, és van már belőlük mattitós verzió is.

Vásárolj szakember segítségével személyre szabottan, és egy új világ nyílik ki neked!

Fotó: Jámbor Zsófia
Haj: Lencsés Dóra
Smink: Molnár Sára, Varga Tímea (NSM Senior Team), Bartis Adelina, Szarvas Szilvi
Modellek: Kalmár Eszter, Betti – Visage Model Management, Bognár Luca, Kovács Réka