A Föld arcszépítő kincsei

2020. március 05.
Értékes anyagok rejlenek a Föld mélyén, amelyeket évszázadok óta használunk a szépségápolásban. Tekintsünk le a mélybe, sorakoztassuk fel kedvenc alkotóelemeinket.

Fiatalságunk és bőrünk egészségének megőrzésében nagy szerepe van a természet kincseinek. A kristályok, a különböző vulkanikus eredetű iszapok, fémek vagy ásványi anyagok befolyásolják testünk működését, nemcsak az egészségünkre, de a szépségünkre is rendkívüli hatással vannak.

Iszapot a mélyből

Az agyagok és iszapok a szépségipar széles körben ismert természetes eredetű összetevői. A vulkanikus iszapokat már az ókorban is használták forró pakolásként, hogy felpezsdítsék a vérkeringést, és hogy a benne található ásványi anyagok mélyen felszívódva fiatalossá, feszessé varázsolják a bőrünket. Az agyagok általában a bőrtisztító hatásukról ismertek. Csökkentik a faggyútermelést, tisztítják és összehúzzák a tág pórusokat. Sok pakolásnak és maszknak elengedhetetlen alkotóelemei. A közkedvelt kaolinagyag például baktérium- és gombaölő hatással bír, méregtelenít és energetizál, ezért közkedvelt összetevője a méregtelenítő termékeknek, amelyeket akkor érdemes kipróbálnunk, ha nagyvárosban élünk, és a bőrünk folyamatosan ki van téve a káros környezeti hatásoknak.

Ezt mát láttad?

Mágikus kristályok

A régi időkben a kristályokat porrá zúzták vagy különleges eszközöket készítettek belőlük, amelyekkel masszírozni, stimulálni tudták a bőrt. Az utóbbi években újra feléledt ez a trend, és hatalmas divatja lett a jádekőből vagy rózsakvarcból készült kristályrollereknek, amelyek stimulálják a nyirokkeringést, és a ráncok is kisimulnak egy masszázskezelés után. Mivel por alakban sok kristálynak – többek között a kvarcnak – hámlasztó hatása van, ilyen formában számtalan bőrmegújító kozmetikumban alkalmazzák. A szintén nagyon kedvelt alapanyag, a malachit például természetes rézben bővelkedik. Csökkenti a gyulladást, feszesíti a bőrt, és elősegíti a kollagéntermelést, éppen ezért botoxkristályként is emlegetik.

Ásványok és a termál

A termál– és ásványvizek ásványi és nyomelemekkel gazdagodnak, mialatt a mélyből a felszínre érnek, ezek pozitív hatással vannak az egészségünkre és a szépségünkre egyaránt. Míg a szénsavas gyógyvizek serkentik a vérkeringést és a bőr anyagcseréjét, a záptojásszagú kénes vizek csökkentik a faggyútermelést, és feltöltik a vízhiányos bőrt. A radioaktív vizek pedig azért hasznosak, mert a radon közismert fiatalító hatásáról. A magnézium a bőr hidratálásában játszik szerepet, a kalcium pedig a tömörségét fokozza. Nem csoda, hogy olyan hatalmas kozmetikai vállalatok épülnek világhírű termál- vagy ásványi forrásokra, mint a L’Occitane, a Vichy vagy a La Roche Posay.

A legjobb tippek:

Értékes fémek

A metálos ragyogás a sminkszektoron kívül – bár kevésbé feltűnően – a kozmetikumokban is megjelenik. A fémek ugyanis kiváló antibakteriális hatással bírnak, felpezsdítik a vérkeringést, csökkentik a ráncokat, javítják a bőr szerkezetét és anti-aging hatásúak. Míg a réz fokozza a kollagéntermelést, az arany ragyogóvá teszi a bőrünket, fényvisszaverő tulajdonságának köszönhetően pedig selymes ragyogást kölcsönöz, így előszeretettel használják a luxustermékekben. Az ezüsttel, főleg a mikronizált ezüsttel kombinált szépségtermékek energiával töltik fel a bőrt és gyulladáscsökkentő, méregtelenítő szerepük van, ezen kívül lassítják az öregedési folyamatokat.

Fotó: Unsplash, Getty Images