Ezeket a szépségkedvenceket keresd, ha fontos számodra a fenntarthatóság

2020. október 20.
A globális felmelegedés felgyorsulásáért vásárlási szokásaink is felelősek, ezért egyre inkább számít, hogy honnan és hogyan érkeznek kedvenc beautytermékeink. Körbejártuk, milyen lehetőségeink vannak, ha szépségápolásunk során a természetre is szeretnénk jobban odafigyelni.

A fenntarthatóság eszméje szerint szükségleteink kielégítésével nem gátoljuk a következő generációk szükségleteinek kielégítését. Ez a szemléletmód előfeltétele annak, hogy gyermekeink gyermekeinek is élhető bolygót tudjunk biztosítani. Legfőképpen akkor lehet a Föld erőforrásaival spórolni, ha lokális, fair trade, fenntarthatósági bizonyítványokkal rendelkező brandeket támogatunk akkor is, amikor szépségtermékeket vásárolunk. A legoptimálisabb ebből a szempontból, ha a helyi manufaktúrák termékeit egészítjük ki megbízható forrásból származó, nemzetközileg forgalmazott kedvenceinkkel. De van egy második aranyszabály is: hogy inkább csak a ténylegesen szükséges mennyiséget, illetve a magasabb minőségű termékeket vegyük meg, és tekintsünk ezekre befektetésként.

Annak ellenére, hogy ma már sokan igyekeznek mindenmentes, vegán terméket választani, ez nem jelenti feltétlen azt is, hogy az adott készítmények komponensei vagy a csomagolásuk fenntartható forrásból származik. Az egyik legsürgetőbb probléma, hogy az egzotikus összetevők hatalmas utat járnak be azért, hogy végül a krémeinkben és szérumainkban landolhassanak. Arról nem is beszélve, hogy egyes állatfajok lakóterületének rohamos csökkenését is eredményezheti az a duzzadó piaci igény, amely például a superfoodok egyre gyorsuló kitermelését motiválja. Míg az avokádómánia más helyi növényeket szorít ki és hatalmas vízigénye miatt hihetetlenül nagy ökolábnyommal bír, addig az egyik legtöbbször használt, páratlanul olcsó összetevő, a pálmaolaj az orángutánokat taszította a kihalás szélére és embertelen munkakörülményeket eredményezett Délkelet-Ázsiában.

Green your skin

A pálmaolaj elleni harc egyik legfőbb szószólója a Lush, amely más értékes, etikus forrásból származó olajokkal dúsítja a termékeit. Ráadásul a márka kínálatában megjelenő készítmények nagy része csomagolásmentes vagy visszaváltható kiszerelésben érkezik hozzánk, így felesleges műanyaggal sem terheljük a környezetet. A hulladékmentes szépségápolást ma már egyre több nagyobb nemzetközi márka is támogatja: a The Body Shop például 100 százalékban lebomló, vegán fátyolmaszkot dobott nemrég a piacra.

Ha hazai, pálmaolajmentes alternatívákat keresünk, a Pompom termékei kompromisszummentes megoldást nyújtanak: a márka vegán krémei gyakran sárgabarackmag-, cseresznyemag- vagy éppen csipkebogyóolajat tartalmaznak, amelyek nem utaznak keresztül a világon azért, hogy felkerülhessenek az arcunkra. Meghan Markle kedvence, a magyar tulajdonossal büszkélkedő Éminence pedig igazi luxusélményt nyúlt anélkül, hogy a környezet kihasználását támogatnánk ezzel egyidejűleg – összetevői ugyanis biodinamikus farmokról származnak. Az ilyen gazdaságok lényege, hogy mindent a farm határain belül oldanak meg, semmilyen szintetikus szert nem használnak – ezzel is óvva a talaj, a növények és a vizek tisztaságát.

A mi tippjeink!

Szemmaszk Lush Mortal Kombu 550Ft/db

Botox hatású arckrém Pompom Mosolyogj bátran 6490 Ft

Arcolaj Éminence Facial Recovery Oil eminenceorganics.com

Mattító tengeri hínáros fátyolmaszk The Body Shop 1390 Ft

Arctisztító Tata Harper tataharperskincare.com

Hidratálókrém Grown Alchemist 29 700Ft

Újragondolt hajápolás

Kedvenc szépségtermékeinkkel együtt rengeteg műanyag tubust is megvásárolunk, amelyek csak hosszú évszázadok alatt bomlanak le. És még ha szét is aprózódnak, mikroműanyagként szennyezik a vízi élővilágot, és ezzel minket is. A szilárd samponok trendjét nemcsak azért üdvözöljük, mert szuper hatóanyagokkal kényeztetnek, hanem azért is, mert műanyagmentesen juthatunk hozzájuk.

A magyar Fleur de Lin kézzel készült, agyagos samponjai például egy darabka papírban kaphatók. Egy szappannal két flakonnyi szemetet is megspórolhatunk! Ha mégis úgy érezzük, nem szívesen mondanánk le a csomagolásról, a Faith in Nature termékei újrahasznosított tubusban sorakoznak az üzletek polcain – egyes bioboltokban egyébként már kimérve is megvásárolhatjuk őket. De a professzionális hajápolás egyik közkedvelt képviselője, a Kevin Murphy flakonjai is 100 százalékban újrahasznosított, óceáni hulladékból készült műanyagban érkeznek hozzánk. A nemzetközi hajápolás fenntartható nagyágyúja, a Davines pedig az újrahasznosított csomagolás mellett a szén-dioxid-kibocsátását erdők telepítésével is kompenzálja, ezzel kiérdemelve az előkelő zero impact logót. Kihagyhatatlan azoknak, akik otthon is szalonélményre vágynak.


A mi tippjeink!

Szilárd sampon Fleur de Lin 3390 Ft

Kókuszos sampon Faith in Nature 2130 Ft

Hidratáló balzsam arcra, hajra, testre Davines Authentic Moisturizing Balm 5590 Ft

Méregtelenítő sampon Kevin Murphy Maxi.Wash 6599 Ft

Hajformázó krém Josh Rosebrook joshrosebrook.com

A természet sminkje

Ha fontos számunkra a fenntarthatóság, akkor a sminkelés kapcsán lehetünk leginkább gondban, hiszen ezen a területen a legáltalánosabb a túlzott műanyaghasználat, ráadásul igen nehéz a károsabb, de tartósabb eredményt biztosító összetevőket helyettesíteni. A hétköznapi, természetes hatás eléréséhez az ásványi alapú termékek lehetnek a segítségünkre. Ezek kompakt kiszerelésben, sokszor porállagban, apró tégelyekben vásárolhatók meg, amelyek csomagolásához kevesebb műanyag szükséges. Ráadásul a szállításuk is kevesebb energiát vesz igénybe, hiszen a tömegük is kisebb, mint a folyékony verzióké.

bambusz szépség fenntarthatóság

Az itthon is kapható ausztrál márka, az Inika ásványi sminkjei fenntartható forrásból származó alapanyagokból és csökkentett energiafelhasználással készülnek, míg a BoHo a szelektív hulladékgyűjtőbe dobható, papíralapú csomagolással kápráztatják el a vegán és a fenntartható kozmetikumok szerelmeseit. A Zao csodálatos bambusztokba bújtatott termékei még környezettudatosabbak: zero waste csomagolásuk újratölthető, így semmi nem vész kárba. Még akkor sem, ha kifogyott belőlük a festék. Azért éppen a bambuszra esett a márka választása, mert ez a gyorsan növő fűféle 35 százalékkal több szén-dioxidot nyel el, mint más fák – ennek köszönhetően pedig a Zao negatív ökológiai lábnyommal rendelkezik. És ha egy kis luxusra vágyunk: a Kjaer Weis termékek 95 százaléka organikus forrásból kerül a tégelyekbe, ezzel pedig a prémium kategóriás natúrsminkek közül is kiemelkedik. A csomagolást itt is csak egyszer kell megvásárolnunk, a tokok és paletták újratölthetők a kartonpapírba bújtatott, praktikus betétekkel.

A mi tippjeink!

Ásványi bronzosító Inika 7990 Ft

Folyékony rúzs Zao 6590 Ft

Ajakrúzs BoHo bohocosmetics.com

Alapozó Kjaer Weis kjaerweis.com

Mágneses kapszulapaletta Elate Beloved elatebeauty.com

Olvass tovább!

Fotó: Unsplash

Ezt a cikked a Marie Claire júliusi lapszámában is megtalálod.