Ezeket tartsuk be, hogy 40 fölött is csúcsformában legyünk

2020. november 21.
Sok 40-es, 50-es, 60-as éveiben járó nő tapasztalja, hogy bár ugyanannyit eszik, mint eddig, mégis pluszkilók és -centik jelennek meg itt-ott. Következik néhány hasznos tipp, hogy a bőrünk és a testünk is remek formában legyen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Day 4 & feeling….. a lil better 🙂 Who’s with me? #10daychallenge #NoCarbsNoSugar

Jennifer Lopez (@jlo) által megosztott bejegyzés, Jan 24., 2019, időpont: 1:38 (PST időzóna szerint)

 

Jó ideje erősödő tendencia, hogy a magazinokban és az interneten középkorú vagy annál idősebb színésznőket láthatunk kicsattanó formában, ilyen például egyik nagy kedvencünk, Jennifer Aniston, Demi Moore és az egyre többet edző Jennifer Lopez, vagy a jóval visszafogottabb kategóriát képviselő, de kifejezetten „szépen korosodó” Emma Thompson, Helen Mirren vagy Meryl Streep. Persze könnyű lenne ráfogni, hogy a hollywoodi  filmes világban, dollármilliós bankszámlákkal a háttérben viszonylag egyszerű lehet a maximumot kihozni magunkból luxus arckrémekkel vagy komolyabb kezelésekkel, de ennél itt azért jóval többről van szó. A pozitív példaként legtöbbször emlegetett sztárok többsége ugyanis kőkeményen figyel a tudatos, az életkornak megfelelő étkezésre. De nem ezt érdemes eltanulnunk tőlük. A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a rendszeres testmozgásra is fektessünk hangsúlyt a lehetőségeinkhez mérten. Ha szükségét érezzük, akár szakembert is felkereshetünk, aki segít nekünk.

Lássuk a legfontosabb tippeket, amelyekkel a hétköznapok során sokat tehetünk azért, hogy 40 fölött, vagy jócskán 40 fölött karcsúak, egyúttal egészségesek maradjunk. Az első fontos lépcső a táplálkozás megreformálása.

Szépítő és karcsúsító ételek, italok

Érdemes már az elején leszögezni, hogy a hangzatosabbnál hangzatosabb diétáknak nem érdemes bedőlni, például ne akarjunk 2 hét alatt 5 kilót fogyni káposztaleves-kúrával. Az évek alatt felkúszott pluszkilókkal kapcsolatban ne tűzzünk ki irracionális elvárásokat. A lényeg a fokozatosság, nem pedig a gyorsaság. A szigorú diéták helyett a tartós életmódváltás hozhat igazi sikert. Ha valakinek csupán pár centi feleslegese van itt-ott, akkor nem ajánlott drasztikus diétába kezdenie, elég, ha kezdetnek megváltoztatja pár étkezési szokását.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hello! 😉😚

Demi Moore 🌐 (@demimooreofficial) által megosztott bejegyzés, Márc 22., 2018, időpont: 1:01 (PDT időzóna szerint)

 

Napi szinten érdemes friss és nyers zöldséget, gyümölcsöt enni, de gyümölcscentrifugában készíthetünk magunkban kellemes ízű dzsúzokat is – ezek a nap különböző szakaszaiban energiával töltenek fel.

Az izmok leépülésének megállításához fontos a megfelelő fehérjepótlás, az öregedés visszaszorításában pedig az antioxidánsokban dús ételek lehetnek segítségünkre. Ezenkívül lényeges a rostfogyasztás növelése.

Ami a folyadékfogyasztást illeti, helyezzük előtérbe a tiszta (lehetőleg lúgos) vizet, illetve a méregtelenítő teákat, gyógyteákat.

Ha a sok-sok gyümölcs-zöldség-víz-tea kombináción kívül elkezdjük mérsékelni a szénhidrát-fogyasztásunkat is, akkor már elmondhatjuk magunkról, hogy elindultunk az egészséges életmód felé vezető úton.

Karcsúsító mozgásformák

40-50-60 éves kor felett sajnos kezdetét veszi az izomtömegvesztés, éppen ezért ajánlott arra törekedni, hogy izmainkat minél többször használjuk, terheljük. Ha régóta nem sportoltunk, akkor kezdetben elég, ha naponta mozgunk egy fél órát vagy órát, ez akár lehet egy kis séta, egy rövidebb távú biciklizés vagy egy kisebb fogócska gyerekekkel, esetleg unokákkal. Így hamar megtapasztalhatjuk, hogy a mozgás kiváló kikapcsolódás!

Ha ez a „bemelegítés” megvolt, akkor jöhet a következő fokozat: heti háromszor min. 20 perc testmozgás. Gondoljunk csak bele, mostanra éppen az életkor az egyik legfontosabb érv a mozgás (újra)kezdése mellett. Mielőtt azonban mozgásformát választanánk, célszerű kivizsgáltatni magunkat orvossal, hogy megfelelő-e a fizikai állapotunk. Mozogni társaságban mindig jobb, ezért érdemes körbenézni, hogy a lakóhelyünkhöz közel hol található olyan mozgásstúdió, ahol kedvünkre való sportot űzhetünk, méghozzá többed magunkkal. Ha napi egy órát mozgunk, még a kilencvenedik születésnapunkat is megérhetjük.

Pár népszerű mozgásforma 40-50-60 év felett:

Pilates: a keleti mozgáskultúra egyes eszközeit ötvözi, és a gyakorlatok végrehajtásánál kiemelt fontosságú a megfelelő légzéstechnika.
Úszás: kitűnően megmozgatja a test összes izmát.
Nordic walking: ha szeretjük a természetet, érdemes kipróbálni.
Gyógytorna: gerinc-, ízületi problémák esetén kimondottan javasolt.

Tudtad? 

A WHO definíciója szerint:

Áthajlás kora: 50-60
Idősödés kora: 60-75
Időskor: 75-90
Aggkor: 90-100
Matuzsálemi kor: 100 év felett

Forrás: vitaminsziget.com