Olajos borotválás mentheti meg a pattanásos bőrű nőket

2024. február 07.
Néhány éve söpört végig a dermaplaning-őrület, vagyis a női arcborotválás trendje. Most megérkezett az oilplaning, vagyis az olajos borotválás, ami az érzékeny, pattanásos bőrrel is csodát tehet.
Az olajos borotválás érzékenyebb bőrrel is bevállalható

A dermaplaning, vagyis a speciális eszközzel végzett női arcborotválás az elmúlt évek egyik legnépszerűbb és legellentmondásosabb beauty trendje volt, aminek számos rajongója és ellenzője is lett. A borotválás, amely tulajdonképpen a hámlasztás egy fizikai módja, pihe-puha arcbőrt ígér, amin sokkal jobban megmarad a smink, ráadásul tisztább, egészségesebb lehet a bőrünk.

A dermaplaning előnye, hogy nemcsak hámlasztja a bőrt, de hozzájárul ahhoz, hogy a pórusok tisztán maradjanak, a különféle bőrtápláló termékek pedig mélyebbre hatolhassanak, legyen az a C-vitamin, az antioxidánsok vagy épp a glikolsav. Akik bevállalták a borotválkozást, állítják, az arcbőrük sokkal simább lett, emiatt a smink felhordása is egyszerűbb, a végeredmény pedig ragyogóbb.

A módszer azonban nem teljesen veszélytelen. Noha a borotválkozás hatására megerősödő szőrzet csupán egy mítosz, komoly károkat okozunk, ha nem figyelünk oda bőrünk sterilitásának megőrzésére és általános védelmére.

Fontos figyelembe venni:

  • az aknés, érzékeny bőrt csak akkor borotváljuk, ha elmúlt az érzékenység, a gyulladás, a hegesedés!
  • mindig tiszta, a női arcbőrre kifejlesztett eszközzel dolgozzunk!
  • az arcbőrt készítsük elő, hámlasszuk, puhítsuk!
  • borotválkozáshoz speciális borotválkozó krémet használjunk!
  • a folyamat során a száliránnyal egyező irányban haladjunk!
  • a fizikai hámlasztás után hidratáljuk, tápláljuk, nyugtassuk a bőrt!
  • gondoskodjunk a bőr barrierjéről!
  • csak akkor vágjunk bele, ha minden létező szakirodalmat elolvastunk a női arc borotválásának miértjéről és hogyanjáról!

Az érzékeny, pattanásokra hajlamos bőrrel rendelkezőknek azonban többnyire még az óvintézkedések betartása mellett sem javasolják az otthoni dermaplaninget. Az ő megmentőjük lehet most egy újabb, kíméletesebb módszer, az olajos borotválás vagyis az oilplaning.

Olajos borotválás, az érzékeny bőr megmentője

Az oilplaning tulajdonképpen abban különbözik a hagyományos dermaplaningtől, hogy itt borotvahabok vagy más készítmények helyett tápláló arcolajat használunk a borotváláshoz. Ugyanúgy a szőr növekedésével ellentétes irányban, finom, apró mozdulatokkal kell eltávolítani a szőrt, de az olaj segít közben táplálni a bőrt, ráadásul a mozdulatokat is kicsit megkönnyíti. Vigyázzunk azért, hiszen az olaj csúszósabb, ne szaladjon meg a kezünk.

A folyamat végén alaposan távolítsuk el a pihéket és az olajat és gondosan tisztítsuk meg a bőrt. Ügyeljünk rá, hogy mindig tiszta és teljesen steril eszközt használjunk, hiszen a pattanásokra hajlamos bőrnél komoly gyulladásokat okozhat a nem megfelelő higiénia. Az is fontos, hogy lehetőleg a bőrtípusunknak megfelelő, jól bevált arcolajat használjunk, nehogy tisztább bőr helyett még több pattanás legyen az eredmény.

Forrás: Popsguar Fotó: Getty Images