A legjobb tavaszi bőrápolási tippek

2024. február 22.
Páll Adrienn, a New School of Makeup sminkakadémia vezetője egy nagyon aktuális témával jelentkezik. A bevált bőrápolási tippeket ad azoknak, akik tavasszal is mesés bőrre vágynak.
tavaszi-borapolas

Minden évszakváltásnál érezhető, hogy a bőrünk állaga, érzete megváltozik. A téli fűtésszezon, a napsütéses órák hiánya, a vitaminokban szűkösebb táplálkozás a szervezetünket is elgyengíti, így a legnagyobb és egyben jelzőszervként is emlegetett bőrfelületünk védekező rendszere is extra figyelmet igényel. A megoldás mindig az odafigyelésen és a rendszerességben rejlik, de a „skincare” önmagában nem elegendő. És ez igaz a tavaszi bőrápolás esetében is, hiszen a kitárazott szervezetünket vissza kell tölteni a megfelelő elemekkel.

Tavaszi bőrápolási kedvencek

Ilyen elengedhetetlen elemek a C- és D-vitaminok, melyek antioxidánsként az immunrendszert a legjobban támogatják. A dióban, chiamagban, vagy lenmagban rejlő omega-3, vagy például a gombafélékben található szelén bevitele akkor a leghatásosabb, ha a táplálkozásunk részeként, más egyéb nyomelemekkel a bélrendszeren keresztül jut be a szervezetünkbe. Így a sok, teljes értékű növényi tápanyagot tartalmazó egészséges táplálkozást semmi nem helyettesítheti. Ugyanez a helyzet a tiszta víz fogyasztásával; 2 l/nap a minimum. Tudom, hogy ez az infó is már lerágott csont, de ezek tényleg mind elkerülhetetlenek ahhoz, hogy a szervezetünk gördülékenyen dolgozhasson.

A külső, specifikusan tavaszi bőrápolásunk is kulcsfontosságú. A T.H.E Beauty márka tulajdonosa, Tárnokiné Horváth Edina vegyész és kozmetikusmester a következő 3 tippet osztotta meg velem, ami a véleménye szerint a tavaszi bőrápolásnál a legfontosabb.

tavaszi-borapolas
Személyre szabott hidratálás kialakítása szakemberrel

A bőrtípus szerinti tavaszi bőrápoló krémek kiválasztása a legfontosabb, amit, ha szükséges, napjában többször is meg lehet ejteni, ha érezzük a szükségét. (Nekem ezért van a táskámban mindig vitaminozott arcpermet, amit a smink fölé is tudok használni.) A kerülendő kategória Edina szerint az illatosított termékek tábora, ezek ugyan az orron keresztül képesek luxusélményt adni, ellenben könnyen allergizálhatnak.

Vegyük komolyan a fényvédelmet!

A kora tavaszi nap is káros tud lenni, viszont a szakértő szerint a nagyon magas fényvédelemre a napi átlagosan utcán töltött időszakra nem indokolt. Elég az SPF 35 fizikai fényvédő, mely akár BB, vagy CC krém formájában is viselhető. Véleménye szerint a rendszeres fényvédelem fontosabb, mint a túlzottan magas faktorszám. Lefekvés előtt viszont alaposan el kell távolítani a fényvédőt és a sminket is.

A kéz védelme elengedhetetlen

A legtöbb strapának kitett kézfejünk tud az életkorunkról a legjobban árulkodni, így ne feledkezzünk meg az ápolásáról éjszaka, de nappal sem és természetesen a tavaszi bőrápolás során sem. A jó kézkrémek hamar felszívódnak és tartalmaznak ápoló anyagot, mint például panthenolt, aloe verát, növényi olajakat vagy akár olyan természetes növényi szilikonokat, mint például a frakcionált kókuszolaj, melyek a bőrfelszínen védőréteget alkotva védenek a külső behatásoktól.

Szöveg: Páll Adrienn, fotó: New School of Makeup