Retinolhelyettesítők nyárra

2024. május 13.
Retinolhelyettesítők – különös szerepet kapnak nyáron. Bár a retinolos készítmények a ráncok, a pattanások és a pigmentfoltok eltüntetésében is jeleskednek, a kánikulában érdemesebb másra cserélni őket.
retinol-helyettesitok

Ha az otthoni bőrápolásunk fókuszában a ránctalanítás áll, előbb-utóbb a rutinunk meghatározó eleme lesz az A-vitamin.

„Tulajdonképpen az A-vitaminok származékait nevezzük összefoglaló néven retinoidoknak – kezdi Gáspár Viktória, a L’amia Natura natúrkozmetikai brand tulajdonosa, vezető kozmetikusa. – Ezek a hatóanyagok aktív ránctalanító és öregedésgátló hatással rendelkeznek. Serkentik a sejtregenerálódást, a kollagén- és elasztinképződést, csökkentik a ráncokat, feszesítik a bőrt, szabályozzák a faggyútermelést és a bőrsejtek osztódását. Továbbá kiemelkedő szerepet játszhatnak a pigmentfoltos vagy az aknés, pattanásos bőr kezelésében. A látható eredményekhez azonban több hónapos, kitartó használatra is szükség lehet, ezért a türelem kulcsfontosságú.”

A leggyengébbtől a legerősebbig

A könnyebb átláthatóság érdekében mutatjuk, hogyan következnek egymás után erősségi sorrendben az A-vitamin-származékok:

retinil-palmitát → retinol → retinaldehid (retinal) → retinolsav

retinol-helyettesitok

A retinoidok fényérzékenyítő hatásúak. „Minden olyan kozmetikumot, amelyben retinoid található, este javasolt felkenni – mondja a kozmetikus. – Tavasszal és nyáron pedig érdemes olyan terméket választani, amely alacsonyabb százalékban tartalmazza ezt a hatóanyagot. A fényvédő használata egész évben nélkülözhetetlen, de amennyiben retinolos kozmetikum szerepel a rutinunkban, a napsütéses időszakban fordítsunk kiemelt gondot a fényvédelemre.” Sőt, érzékeny bőr esetén érdemes akár egész nyárra pihentetni ezeket a ránctalanítókat, és egyéb hatóanyagokat, retinolhelyettesítőket keresni.

Szelíd alternatívák érzékeny bőrre

A magas UV-sugárzással járó tavaszi és nyári időszakban a legokosabb, ha nem kockáztatunk, és a retinoidokat a gyengédebb, de hatásos „rokonok” valamelyikére cseréljük. Ma már jó néhány szuper alternatíva közül választhatunk, amelyek között szakértőnk segít eligazodni.

retinol-helyettesitok

Bakuchiol

A retinoidok legismertebb alternatívája a Psoralea corylifolia növény kivonata, a bakuchiol, amely a retinol hatásmechanizmusát szimulálja, mégis kíméletes a bőrhöz. Ideális retinolhelyettesítő. Nyugtató, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír, ezért érzékeny bőrűek is használhatják. Szintén mellette szól, hogy nem fényérzékenyíti a bőrt, ránctalanító hatása azonban szinte megegyezik a retinoléval. Stimulálja a kollagéntermelést, semlegesíti a szabad gyököket, javítja a bőr rugalmasságát és feszességét, valamint csökkenti a pigmentfoltokat.

Azelainsav

Jellemzően a gabonafélékben található meg, például az árpában, a rozsban, a búzában, de a normál bőrflóránknak is része egy Malassezia furfur nevű élesztőgomba által. Az azelainsav megtisztítja a pórusokat az elhalt hámsejtektől, baktériumölő, gyulladáscsökkentő, és halványítja a pigmentfoltokat. Bár a ránctalanító és öregedésgátló képessége kissé elmarad a retinolétól, a problémás bőr kezelésében felveszi vele a versenyt.

Niacinamid

Remek retinolhelyettesítő. Néhány anti-aging tulajdonságában van átfedés a retinollal: többek között serkenti a kollagéntermelést és feszesíti a bőrt, de leginkább gyulladáscsökkentő és pigmentfolt-halványító jellemzőikben egyeznek meg. A niacinamid mindezek mellett segít fenntartani a bőr optimális vízháztartását, csökkenti a környezeti ártalmak következményeit, szabályozza a faggyútermelést, kiváló tónusjavító.

Peptidek

Igazán komoly retinolhelyettesítők. Bármilyen évszakban használhatók, nincsenek ellenjavallataik és nagyon széles spektrumban segítenek az öregedésgátlásban. A peptidek olyan rövid aminosavláncok, amelyek a fehérjék építőköveiként működnek, a retinoidokhoz hasonlóan hírvivőkként is szolgálnak. A legtöbb peptid működésében az anti-aging a fókusz, de van olyan is, amely például a pigmentfolt-halványításban vagy a gyulladáscsökkentésben remekel.

Szerző: Jaksa Petra

A cikk teljes verzióját a Marie Claire legújabb lapszámában olvashatod el!
Forrás: PopSugar, fotó: Getty Images