Hajvédelem a strandon, a legszuperebb hajszépítők!

2024. július 10.
A hajvédelem a strandon kifejezetten fontos eleme a nyári ápolási rutinnak. Következzen néhány hasznos tipp, hogy miként is védhetjük meg hajszálaink egészségét a csobbanás előtt és után.
hajvedelem-strandon

Mielőtt elindulunk a strandra, van néhány fontos teendőnk. Ha a strandtáska bepakolva, minden fontos dolog összekészítve, jöhet a fényvédelem – bizony, erről nem akkor kell gondoskodni, amikor már kiértünk a partra. A fényvédők akkor fejtik ki legjobban a hatásukat, ha már 15-20 perccel azelőtt a bőrünkre és a hajunkra kerülnének, mielőtt napra mennénk.

Szóval a testre, arcra menjen a naptej, ami pedig a „hajvédelem a strandon” témakört illeti fényvédelem kategóriában, a hajra válasszunk tápláló, UV-szűrős permetet. Ezzel nemcsak a fényvédelmet biztosítjuk a szálaknak, hanem egy extra védőréteget is, amitől ellenállóbbak lesznek, és kevésbé erőteljesen hatnak rájuk a károsító tényezők.

Hajvédelem csobbanás előtt

Az alábbi egyszerű óvintézkedések segítenek a strandon a hajvédelemben, és abban, hogy tényleg megőrizzük a hajunk épségét-szépségét.

  • Fogjuk össze a hajunkat, a legjobb megoldás a laza fonat erős, de puha, sima hajgumival rögzítve.
  • Ha tengerben vagy medencében fürdünk, a hajvédelem érdekében jót tesz, ha előtte tiszta vízzel benedvesítjük a hajunkat, így a sós vagy a klóros víz kevésbé tud a hajszálak mélyén roncsoló hatást kifejteni.
  • Legyen előtte kifésülve a haj, hogy ne utána kelljen majd a csomókkal küzdeni.
  • A csatokat, pántokat vegyük ki, cseppet sem tesz jót a tincseknek, ha a fürdőzés, úszás közben a hajban maradnak.
  • Amíg nem megyünk vízbe, addig viseljünk sapkát, kalapot, kendőt, hogy a hajunkat és a fejünket, fejbőrünket is óvjuk a naptól.

hajvedelem-strandon

Pancsolás után

Hosszú vagy festett haj esetén különösen fontosak az alábbi hajvédelmi és hajápolási teendők, de bármilyen hajtípusnak jót tesz az extra odafigyelés.

  1. Fürdés után érdemes tiszta vízzel kiöblíteni a hajat – a benne maradó klór, só vagy apró iszapszemcsék, szennyeződések így kimosódnak és nem roncsolják tovább a szálakat.
  2. Ha tudjuk, hogy már nem megyünk többet vízbe, és van erre megfelelő zuhanyzó, egy gyors samponos mosást is végezhetünk. Macerás ugyan, de a hajunk meghálálja.
  3. Jó ötlet egyszerűen használható hajápoló spray-t vinni magunkkal a partra, amivel csak be kell fújni a kiöblített tincseket, és máris adtunk némi pluszvédelmet és táplálást is a szálaknak.
  4. A hajvédelem része a strandon az is, hogy amennyiben ki szeretnénk fésülni a hajunkat, azt nagyon óvatosan tesszük. Hiszen a haj nedvesen egyébként is sérülékenyebb, a nap és a klóros vagy sós víz pedig extra terhelést ró rá. A hajvégektől haladjunk felfelé a kibontással, és használjunk speciális nedves hajra való bontókefét – egy ilyet mindenképp érdemes beszereznünk, nagyban megkönnyíti a mindennapos hajápolást is.
  5. Óvatosan töröljük a hajunkat, finoman itassuk fel belőle a vizet, ne dörgöljük vadul a törülközővel. Épp elég neki az a károsító hatás, amit a nap, a szél, a víz és a homok jelent, ne fokozzuk még tovább.

hajvedelem-strandon

Mehet a strandtáskába

Expressz hajápolás és hajvédelem a strandon is – válasszunk magunknak segítő útitársat.

  1. Soleil Huile Sirene hidratáló kétfázisú olajos permet UV-védelemmel Kérastase 16 360 Ft
  2. Sun kétfázisú hajvédő permet Nuxe 9099 Ft
  3. Special Hair In The Sun Protective Oil Spray napvédő olaj festett hajra Collistar 9920 Ft
  4. Napvédő hajspray multi-protect technológiával Balea Professional 1099 Ft
  5. Serie Expert Solar Sublime UV Filter hajspray L’Oréal Professionnel 14 290 Ft
  6. Ultimate Detangler Fine & Fragile hajkefe Tangle Teezer 6290 Ft

hajvedelem-strandon

Hajvédő tippek strandra

1. Nem kell mindig új

Ha nem akarunk egy új terméket beszerezni a hajunk nyári védelmére, a meglévőket is bátran használhatjuk – akár hajvédelemként a strandon is. A hajban maradó kondicionálók tökéletesek a fürdés után kiöblített haj ápolására. Vagy ha gyakran használunk hajvégápoló olajat, abból is tehetünk egy kicsit ilyenkor a végekre. Akár az általában használt balzsamunkból is mehet egy kevés a végekre, ha tengerben fürdünk sokat, nem is muszáj kiöblíteni a következő csobbanásig. És a bevált hővédőnk is szuper arra, hogy fokozza a haj védelmét a nap során.

2. Hidratálni kötelező

Könnyebb megőrizni a hajunk (és a bőrünk) épségét, ha odafigyelünk a megfelelő hidratáltságra kívül-belül. A hialuronsavas hajápolók remekül feltöltik a szálakat nedvességgel, és a fejbőrnek is jót tesznek. A megfelelő folyadékfogyasztás az egész szervezet működése szempontjából fontos, és a haj egészségéhez is hozzájárul. Ahogy a friss, nyers zöldségekben, gyümölcsökben gazdag, cukormentes étrend is (na jó, azért egy-egy fagyi nyáron belefér).

3. Óvatosan a fonatokkal

Sok nyaralóhelyen készítenek a strandon, utcán, sétálóövezetekben szoros fonatokat (fejrefonást) vagy a színes pótlásokkal kiegészített hosszú fonásokat. Ezek nagyon jól mutatnak, de ha túl szorosra sikerülnek, ha húzzák, feszítik a fejbőrt, annak negatív hatása lehet, így, ha komolyan vesszük a hajvédelmet a strandon, tekintsünk el tőlük. Állandó diszkomfortérzetet, akár fejfájást okozhatnak, és meggyengíthetik a hajhagymákat. Ráadásul strandolás után nehezebben szárad meg alattuk a fejbőr – figyeljünk arra, hogy ne maradjon hosszan nedves a hajunk a fonatok alatt, mert ha ez napokon keresztül fennáll, viszketés, irritáció, akár korpásodás vagy gombás fertőzés lehet a vége.

Fotó: Getty Images

A teljes cikket elolvashatod a Marie Claire 2024/4-es lapszámában!