II. Erzsébet öt dédunokája, akiket sokan nem is ismernek

2022. október 03.
Ritkán szerepelnek a lapokban, és teljesen hétköznapi életet élnek.

Van II. Erzsébetnek öt olyan dédunokája, akikről csak ritkán esik szó. Mindez nem meglepő, hiszen az ő szüleik nem lesznek királyok és királynék, és nem is szerepelhetnek naponta az amerikai tévéműsorokban.

II. Erzsébet, Peter Phillips és Zara Tindall

II. Erzsébet, Peter Phillips és Zara Tindall 2017-ben (fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Amikor Anna királyi hercegnő – II. Erzsébet egyetlen lánya – életet adott két gyermekének Peternek és Zarának, akkor, bár az uralkodó felajánlotta nekik a hercegi és hercegnői címeket, Anna nem kérte azokat. Ő tényleg azt szerette volna, ha a gyermekei civil életet élhetnének, ha nem királyi kötelezettségekből és a folytonos kézfogásból állna az életük, hanem azzal foglalkozhatnának, amit szeretnek, és amit ők választanak maguknak. Persze a döntése valahol érthető is volt, hiszen gyermekei egyre távolabb kerülnek a tróntól (jelenleg Peter a 17., Zara pedig a 20. a trónöröklési rendben – a szerk.), így minden adott volt számukra, hogy egy hétköznapibb életet éljenek. Zarából sportoló lett, aki olimpiai ezüstérmet szerzett lovastusából, Peter pedig sportmenedzser.

Zara Tindall, Pter Phillips és Anna hercegnő

Zara Tindall, Peter Phillips és Anna hercegnő (fotó: Matt Cardy/Getty Images)

Savannah és Isla Phillips

Peter Phillips 2008-ban vette feleségül a kanadai Autumn Kellyt. Házasságukból két gyermek született, ők a néhai II. Erzsébet legidősebb dédunokái.

A 11 éves Savannah Phillips Gloucestershire-ben született. Miután világra jött, a Buckingham-palota kiadott egy közleményt, melyben határtalan boldogságukat fejezték ki, hogy II. Erzsébet és Fülöp herceg immár mindketten dédszülők. Nevét igencsak különleges módon hozták nyilvánosságra: egy misén – ahol jelen volt a királyi család valamennyi tagja – a pap hálát adott a házaspár egészséges kislányáért, említve a nevét. Savannah jelenleg a 18. a trónöröklési sorban. 2017-ben láthattuk őt először a Buckingham-palota erkélyén. Ekkor egyébként viccesen csendre is intette unokatestvérét, Györgyöt. Igazi nagy uncsitesó, aki bolondozik, játszik, és ha kell, vigyáz is a többiekre. Savannah egyre több hivatalos eseményen vesz részt, például a nagyapja, Fülöp herceg emlékmiséjén, a platinajubileum eseményein, de ő is ott volt II. Erzsébet koporsója mellett a virrasztáson és a temetésen is.

Savannah Phillips és Sarolta hercegnő
9 fotó megtekintése

Peter másik lánya, a 10 éves Isla Phillips, aki 19. a trónöröklési sorban. Ugyanott született, ahol a nővére, ám az ő nevét szinte azonnal nyilvánosságra hozták. Isla a királynő második legidősebb dédunokája, megelőzve a 9 éves György herceget. A kislány második keresztneve az Erzsébet, melyet dédije tiszteletére kapott. Nővéréhez hasonlóan őt is 2017-ben láthattuk először a palota erkélyén, de ott volt a királynő hivatalos szülinapján és a temetésén is.

Peter és Autumn 2021-ben elváltak, de lányaikat közös felügyelettel, egyetértésben nevelik.

Mia Tindall, Lena Tindall és Lucas Tindall

Zara 2011-ben kötött házasságot Mike Tindall rögbijátékossal. Teljesen hétköznapi életet élnek, ráadásul Mike még egy sportolókkal közös podcastcsatornát is csinált, amin olykor-olykor a családjáról is mesél vicces sztorikat.

Első gyermekük, Mia Tindall 2014-ben született. Bár a hírt a Buckingham-palota hozta nyilvánosságra, a nevét a büszke apuka jelentette be a Twitteren. Mia, aki 21. a trónöröklési sorban, akkor került a magazinok címlapjaira, amikor a 90 éves királynő fotózásán egyszerűen a kezébe kapta dédmamája ikonikus kézitáskáját, és azzal pózolt a csoportképen. Mia – ahogyan a szülei is – inkább a vidéki életre szavaz. Rengeteget látni szabadtéri sporteseményeken vagy vurstlikon. Unokatestvéreivel együtt koszorúslány volt Eugénia hercegnő esküvőjén. Ő is részt vett dédapja, Fülöp herceg emlékmiséjén, a platinajubileum több programján is ott volt, ahogyan virrasztott a dédmamája koporsója mellett is. Apja szerint igazi kis sajtkukac, állandóan mozog. Nagyon szeret focizni és lovagolni.

Mia Tindall Lena Tindall és Lucas tindall
8 fotó megtekintése

Zara és Mike második gyermeke, a négyéves Lena, aki 22. trónöröklési sorban. Keresztelőjén Harry bácsikája és Meghan Markle is részt vett, nem véletlenül. Harry ugyanis Lena keresztapja. A kislány nagyon jóban van Vilmos herceg három gyermekével, ahogyan Peter Phillips két lányával is. Lena volt a legfiatalabb családtag, aki részt vett a II. Erzsébet koporsója melletti virrasztáson.

Anna hercegnő legfiatalabb unokája, Zara egyetlen fia, az egyéves Lucas Tindall. A kisfiú kalandosan jött a világra, ugyanis olyan váratlanul és gyorsan indult be a szülés, hogy Zara már nem ért be a kórházba, és Lucas a fürdőszobában született. Erről az apuka, Mike beszélt a csatornáján. A kisfiú második keresztneve Fülöp, amely nemcsak Fülöp hercegre utal, de Mike édesapjára is, akinek szintén ez a keresztneve. Ő is csatlakozott a családjához a platinajubileum egyik eseményén, de érthetően csak rövidebb időre, hiszen még nagyon fiatal.

Ezt már olvastad?