Az elesett katonák előtt tiszteleg a Fehér Ház karácsonyi dekorációja

2022. november 29.
Jill Biden idén másodjára öltöztethette karácsonyi díszbe a Fehér Házat. A first lady a tavalyi évhez hasonlóan ismét egy fontos témára hívja fel a figyelmet az ünnepi dekorációval: míg tavaly a koronavírus-járvány hősei előtt hajtott fejet, idén az elhunyt amerikai katonák előtt tiszteleg az elnöki rezidencia.

Hosszas készülődés után Jill Biden tegnap bemutatta a Fehér Ház karácsonyi dekorációját, amelyet minden évben egy különleges tematika alapján állítanak össze. Ez alól az idei év sem kivétel, ugyanis az elnöki rezidencia ünnepi díszeinek témáját idén az amerikai polgárok szolgáltatták, Mi, emberek (We the People) címmel.

elesett-katonak-feher-haz-karacsonyi-dekoracio

A Fehér Ház látogatóit fogadó első díszeket az elesett amerikai katonák tiszteletére állították ki: a bejárat előtt álló karácsonyfán aranycsillagok jelképezik az Egyesült Államokért életüket adó katonákat rajtuk a nevükkel, a rangjukkal és haláluk dátumával. A katonacsaládok támogatásának ügye közel áll a first lady szívéhez, ugyanis mostohafia, Beau Biden a delaware-i nemzeti gárda őrnagya volt, mielőtt 2015-ben elhunyt agydaganatban.

elesett-katonak-feher-haz-karacsonyi-dekoracio

A Fehér Ház háziállatai sem maradtak ki a megemlékezésből: Commandert, a kutyát és Willow-t, a macskát az Operation Gratitude nonprofit szervezet díszdobozaiban ábrázolták, amely a kiküldetésen lévő egységeknek, az elsősegélynyújtóknak és a katonacsaládoknak szállít ellátási csomagokat.

elesett-katonak-feher-haz-karacsonyi-dekoracio

A Függetlenségi Nyilatkozat másolatát 1845 körül nyomtatták ki, és 1985-ben ajándékozták a Fehér Háznak. Idén az elnöki rezidencia könyvtárában állították ki.

elesett-katonak-feher-haz-karacsonyi-dekoracio

Az idei tematikának megfelelően a Fehér Ház mellett a Függetlenségi Csarnok mézeskalácsból készült makettjét is kiállították, az alapító atyák ugyanis itt vitatták meg, majd fogadták el az Amerikai Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatát és alkotmányát.

elesett-katonak-feher-haz-karacsonyi-dekoracio

A Fehér Ház hivatalos karácsonyfáját a Kék Szobában állították fel. A 18,5 méter magas kolorádói jegenyefenyőt a pennsylvaniai Auburnben termesztették és az USA minden államának és területének hivatalos madarait ábrázoló, kézzel készült díszeivel aggatták tele.

elesett-katonak-feher-haz-karacsonyi-dekoracio

A Kék Szobához hasonlóan a Keleti Szoba is az Egyesült Államok fontos területeit jelképezi: ez a helyiség a nemzeti parkok előtt, közülük is a Grand Canyon, a Yellowstone, a Great Smoky Mountains és a Shenandoah Nemzeti Park előtt tiszteleg.

elesett-katonak-feher-haz-karacsonyi-dekoracio

Az elnöki rezidenciában Idén összesen 77 fenyőfát és 83 615 ünnepi fényforrást állítottak ki. A Fehér Ház ünnepi dekorációját tavasszal kezdik tervezni, és minden évben 150 önkéntes segítségével állítják össze, akik egy teljes héten keresztül munkálkodnak az összeállításán.

Forrás: Insider, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!