Jogi segítség nélkül maradhat a pornóbotrányba keveredett Taylor Swift

2024. január 30.
Taylor Swift a deepfake pornó legújabb áldozata, egy jogi szakértő szerint azonban még mindig nincsen rendesen szabályozva ez a terület.
Jogi segítség nélkül maradhat a pornóbotrányba keveredett Taylor Swift

Nemrég Taylor Swiftről készült deepfake pornográf felvételek árasztották el a Twittert (a platform neve jelenleg X), amit azóta több tízmillióan láttak, mielőtt eltávolították őket. Egy jogi szakértő azonban megdöbbentő dolgot mondott a hamisított felvételekkel kapcsolatban: ő úgy látja, hogy a mesterséges intelligencia által generált képsorok nem törvénysértők.

James O’Connell ügyvéd a Mirrornak nyilatkozva kifejtette, hogy hiába sértő és sajnálatos, országonként változik, hogy illegálisnak számít-e a deepfake pornó, az internet pedig nemzetközi szinten működik. Hozzátette: „A jelenség annyira új, hogy a legtöbb országban nincsenek törvények a deepfake szabályozására. (…) Az AI-nak nincs jogi státusza – nem egy perelhető vagy bebörtönözhető személy: ez csak szoftver.”

A szakértő szerint a bűnös az a személy, aki a hamisított pornót létrehozó szoftvert futtatja, akit gyakorlatilag alig lehet visszakeresni. Taylor Swift vélhetően jogi lépéseket fontolgat a képeket megosztók ellen, és egy, az énekeshez közel álló forrás a múlt héten úgy nyilatkozott a MailOnline-nak, hogy Taylor családja és barátai dühösek a történtek miatt.

Forrás: Mirror, Fotó: Getty Images