6 nő elmesélte, mit szeret annyira a pornóban

2023. szeptember 06.
„Amikor elkezdtem pornót nézni, kellett egy kis idő, míg elmúlt a bűntudatom és szégyenérzetem. De lassan megértettem, milyen fontos, hogy egyedül is átéljük a gyönyört.”
6 nő elmeséli, mit szeret annyira a pornóban
  • A pornó a férfiaknak van, hogy akkor is legyen kéznél valami, amikor a feleségükkel nem tudnak szexelni – sokáig ez volt a társadalmi konszenzus a pornóval kapcsolatban.
  • Ma már könnyebb hozzájutni a pornóhoz, mint valaha, ráadásul szinte mindenféle filmet megtalálhat az is, aki nem is keresi. 
  • Miért néz és milyen pornófilmet egy nő?

A mai harmincas nők valószínűleg életükben először először mélyen heteronormatív pornófilmekkel találkoztak, melyeknek a forgatókönyvét mindenki jól ismeri. A színészek mind egy férfi fantáziáját szolgálják ki, melyben általában az ő vágyai kielégítésének eszköze a nő. Kizárólag heteroszexuális férfiak igényeinek készítették ezeket a filmeket. Olyan filmeket látva nőtt fel ez a generáció, amik középpontjában a robbanásszerű férfi orgazmus, erőszakos orális szex és anális szex van a középpontban.

Ahogy egyre többet megtanultunk a testünkről, magunkról, a nőiségről – jó esetben –, rájöttünk, mi a baj ezekkel a filmekkel és miért érint kellemetlenül. Megtaláltuk azokat a pornófilmeket, amik izgalomba hoznak, felfedeztük az erotikus irodalmat és audiopornót. Hat nő most elmesélte, nekik milyen élmény volt az első pornófilm, amit láttak és mi az, amit szeretnek a pornóban.

Gigi, 27 éves – „A pornó színesebbé és változatosabbá tette a szexuális életemet”

„Akkor jöttem rá, hogy szeretem a pornót, amikor a Tumblr nevű közösségi platformon szembe jött egy poszt, ami audiopornót tartalmazott. Mára szerves része lett a szexuális életemnek. De nem volt ez mindig így.

Vallásos családból származok, ahol még csak nem is beszéltünk a pornóról, legfeljebb arról, hogy mekkora bűn a pornófüggőség. Még mindig érzem ennek a szemléletmódnak a következményeit, harcolok azzal, hogy ne érezzek szégyent időről időre a pornófogyasztásom miatt. A pornó fontos része az előjátéknak számomra, de a saját magammal való kapcsolódás eszköze is.”

Judith, 32 éves – „Tisztelek mindenkit, aki ebben az iparágban dolgozik”

„Mivel a közösségi médiában dolgozok, nagyon óvatos vagyok azokkal a tartalmakkal, amiket én fogyasztok. Csak etikus pornót nézek, prémium feliratkozó vagyok olyan weboldalakon, ahol kölcsönös beleegyezésen alapuló pornófilmek közül válogathatok. 

Nagyon jól tudom, hol vannak a rendszer hibái. Fogalmad sincs róla, milyen pornót nézel az ingyenes oldalakon, hogy egyáltalán olyan felnőttek szerepelnek benne és mindenki ugyanúgy beleegyezett azokba a helyzetekbe, amik a filmeken láthatók. 

A magam részéről azokat a filmeket szeretem, amikben amatőrök szerepelnek. A domina típusú és a maszturbálós felvételek a kedvenceim. Mostanában általában egyedül nézek pornót, de remélem, egyszer lesz olyan párom, akivel ez közös tevékenység lehet.”

Szilvia, 22 éves – „A fétisem miatt nem kell szégyent éreznem”

Különösen izgatónak találom azokat a pornófilmeket, amikben megbüntetnek valakit. Ezt még ma is csak félve merem bevallani. Azokban a pornókban, amiket szeretek, a nő az alárendelt, szóval emiatt szégyelltem magam nagyon sokáig. Eltartott egy ideig, míg ezt feldolgoztam és megértettem, hogy a fétisem miatt nem kell szégyent éreznem. 

Ági, 38 éves – „A pornóból értettem meg, milyen fontos a maszturbáció”

„Hosszú idő után értettem meg, hogy nem kell bűntudatot éreznem a pornónézés miatt"

„Hosszú idő után értettem meg, hogy nem kell bűntudatot éreznem a pornónézés miatt”

Az első találkozásom a pornóval a családunk egyik barátjánál volt. A többi tinivel letöltöttünk meztelen képeket birkózókról. Előfordult, hogy a család közös számítógépén néztem pornót. Izgatónak találtam ezeket a videókat, de az élvezet mellé azonnal társult a bűntudat is. Mivel vallásos neveltetésben részesültem, úgy hittem, hogy Isten majd utál, amiért izgatónak találom ezeket a filmeket, képeket. Próbáltam elnyomni magamban ezt az érzést, ami depresszióvá és szomorúsággá változott idővel. 

Amikor rájöttem, hogy nem kell emiatt szégyellnem magam és a pornónézés, maszturbáció miatt nem kell, hogy bűntudatom legyen, megértettem, milyen fontos az önmagunknak való gyönyörszerzés. A legjobban az amatőr filmeket szeretem.

Sári, 41 éves – „Ami elém kerül, általában élvezem”

Nagyon fontos nekem, hogy néznek ki a színészek a pornófilmekben. Talán még annál is többet számít, mint hogy mit csinálnak. Fontos, hogy a férfi cuki legyen. Ha nagy, erős, túl agresszív, macsó egy férfi, az számomra taszító. Általában a valódi női orgazmus videókat keresem, ebben a témában ami elém kerül, általában élvezem.

Krisztina, 34 éves – „Újra kellett gondolnom a viszonyomat a pornóval”

A pornófilmek 90 százalékát az emberek egy kis csoportjának készítik, szűk perspektívából. Személy szerint én nem is akarok ennek része lenni azzal, hogy megnézem ezeket. Újra is kellett gondolnom emiatt a pornóval való viszonyomat. 

Próbálok olyan pornóvideókat keresni, főként audiopornót, ami feminista szemszögből készült és maga a történet az izgató. Ez a legtöbb pornófilmből teljesen hiányzik.

Forrás: Allure, fotó: Getty Images