Harry herceg mindent elveszíthet, ha tényleg amerikai akar lenni

2024. február 21.
Harry herceg amerikai állampolgár lenne, de ez a jogász szerint súlyos lemondásokat követelhet az ő esetében.
Harry herceg amerikai állampolgár

Bombaként robbant a hír pár hete, miszerint Harry herceg gondolkodik azon, hogy felvegye az amerikai állampolgárságot. Egy jogi szakértő szerint ugyanakkor Harrynek nem lesz egyszerű dolga, ha ezt az ügyet végig szeretné vinni.

Az amerikai törvények szerint olyan ember nem kaphat állampolgárságot, aki egy másik ország „hercegének alattvalója”, így Harrynek le kell mondania a brit koronához – amit jelenleg apja, Károly király képvisel – való hűségéről és ezzel együtt saját hercegi címéről is.

Azok, akik amerikai állampolgárként születnek, mint például Harry herceg és Meghan Markle gyermekei, Archie herceg és Lilibet hercegnő nem kényszerülnek ilyen lemondásra. Ez a nehéz ügy csak azokat érinti, akik külföldiként szeretnék megszerezni az állampolgárságot Amerikában, mint Harry herceg.

Harry herceg amerikai állampolgár lenne - Harry jól beilleszkedett az amerikai kultúrába, az NFL-gálán díjat is adott át a focistáknak

Harry herceg amerikai állampolgár lenne – Harry jól beilleszkedett az amerikai kultúrába, az NFL-gálán díjat is adott át a focistáknak

A Harry és családja közötti konfliktusos viszonyt tekintve sejthető, hogy az otthoniak nem fogadnák kitörő örömmel, ha az Amerikába költözés és a királyi szerepvállalás lemondása után Harry az apjához és a koronához való hűségét is visszavonná.

Az ügyvéd szerint Harry herceg megpróbálkozhat különböző jogi lépésekkel annak érdekében, hogy hercegi címét is megtarthassa és az állampolgárságot is megszerezhesse, de ez természetesen hatalmas munkát és komoly utánajárást igényel majd. 

Nagy kérdés, hogy Harry így is kitart-e majd az állampolgárság megszerzését illető tervei mellett, vagy nem borzolja a kedélyeket és hű marad a koronához.

Forrás: mirror.co.uk      Fotó: Getty Images