Audrey Hepburn, az örök stílusikon – 5 érdekes tény, amit nem tudtál róla

2024. május 17.
Audrey Hepburn mindössze 63 éves volt, amikor 1993-ban rákban elhunyt. A klasszikus és bájos stílusáról ismert színésznő mai napig hatással van a popkultúrára. A következőkben hoztunk 5 kevésbé ismert érdekességet a legendás sztárról.
Audrey Hepburn érdekesség
  • Audrey Hepburnt tehetségéről és stílusáról ismerte meg a világ.
  • A színésznő azon kevés művészek egyike, akik Oscar-, Emmy-, Grammy- és Tony-díjat is nyertek.
  • Mutatunk 5 érdekességet Audrey Hepburnről.

Audrey Hepburn (született: 1929. május 4., Brüsszel, Belgium – meghalt: 1993. január 20., Tolochenaz, Svájc) belga születésű brit színésznő volt, aki a sugárzó szépségének és stílusának, a bájos ártatlansággal vegyített kifinomultságának, valamint a rászoruló gyermekek iránti elhivatottságának köszönhetően a mai napig ikonikus alakja a popkultúrának.

 

Audrey Hepburn élete

A gyerekkorát Audrey Hepburn főként Hollandiában töltötte, nagyrészt a második világháború alatt a németek által megszállt Arnhemben. Arnhemben balettet tanult, majd 1948-ban Londonba költözött, ahol folytatta a balett-tanulmányait, miközben fotómodellként kezdett dolgozni. Miután úgy döntött, hogy színész szeretne lenni, kóristalányként lépett fel különböző musicalekben.

Több brit filmben is szerepet kapott, majd miután 1951-ben eljátszotta a Gigi című Broadway-darab főszerepét, Audrey Hepburn útja egyenesen Hollywoodba vezetett. Első főszerepe Amerikában Anna hercegnő volt a Római vakáció című filmben Gregory Peck oldalán. A filmért rögtön meg is kapta a legjobb női főszerepért járó Oscar-díjat.

Később olyan filmekben játszott még, mint a Sabrina (1954), Az apáca története (1959), az Álom luxuskivitelben (1961), az Amerikai fogócska (1963), a My Fair Lady (1964) és a Várj, míg sötét lesz (1967). Audrey Hepburn Hollywood aranykorának egyik legnagyobb színésznője lett, akit Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-jelölésekkel díjaztak, ráadásul Hepburn azon kevés színészek egyike maradt, akik Oscar-, Emmy-, Grammy- és Tony-díjat is nyertek.

De Audrey Hepburn nemcsak színészi játékának köszönheti sikerét. Hepburn stílusa és megjelenése eltért az akkoriban divatosnak tartott gömbölyded és szexuálisabb, „nőies” testalkatú sztároktól. Audrey Hepburn 170 cm magas volt, és mindössze 49 kg – a világhírű modellel, Twiggyvel együtt Hepburn is hozzájárult ahhoz, hogy a karcsúság divatossá váljon. Rövid frizurája és vastag szemöldöke pedig hétköznapibb és elérhetőbb megjelenést kínált a fiatal nők számára.

Audrey Hepburn nemcsak színészi játékának köszönheti sikerét

Audrey Hepburn nemcsak színészi játékának köszönheti sikerét

Mutatunk 5 érdekességet, amit kevesen tudnak Audrey Hepburnről!

Audrey Hepburn szülei náci szimpatizánsok voltak

Audrey Hepburn apja, Joseph – aki korán elhagyta a lányát és feleségét – és az anyja, Ella a Brit Fasiszta Unió tagjai voltak. 1935-ben a szervezet más tagjaival együtt járták Németországot. Miután Hepburn szülei elváltak, Ella visszatért Németországba, hogy részt vegyen a nürnbergi gyűléseken, és lelkes beszámolót írt az élményről a The Blackshirt című fasiszta magazin számára.

Joseph ellen a brit alsóház vizsgálatot indított, mert Joseph Goebbels náci propagandaminiszterhez kötődő németektől kapott pénzből újságot akart indítani. A férfit a háború idejére bebörtönözték.

Bár Audrey Hepburn nem osztotta szülei nézeteit, az 1950-es években katasztrofális hatással lett volna makulátlanul tiszta imázsára, ha kitudódik, hogy szülei náci szimpatizánsok voltak. Mai mércével mérve, szülei rasszista ideológiájának elutasítása még csodálatra méltóbbá teszi őt.

Egy tulipánfajtát neveztek el Audrey Hepburnről

1990-ben egy új hófehér, hibrid tulipánfajtát neveztek el Audrey Hepburnről. A Holland Virág Társaság szerint ezzel szerettek volna tisztelegni a színésznő karrierje és az UNICEF érdekében végzett munkája előtt. Hepburn részt vett az avatási ceremónián, amelyet családja hollandiai ősi otthonában tartottak. Hollandul fejezte ki háláját a megtiszteltetésért. Az első hivatalos Hepburn-tulipánt idős nagynénjének, Jacqueline-nak adta át.

Truman Capote utálta Audrey Hepburnt az Álom luxuskivitelben című filmben

A Truman Capote hasonló című kisregényéből készült film Hollywood történetének egyik legikonikusabb mozija – a történet szerzője azonban utálta az elkészült produkciót. Capote ugyanis Marilyn Monroe-t szerette volna a film főszerepére, és nem volt kibékülve azzal, hogy végül Audrey Hepburn játszotta el. Amikor megkérdezték tőle, hogy szerinte mi volt a hiba a filmmel, Capote így válaszolt: „Ó, Istenem, egyszerűen minden. Ez volt a legrosszabb szereposztású film, amit valaha láttam. Hánynom kellett tőle.”

Truman Capote utálta Audrey Hepburnt az Álom luxuskivitelben című filmben

Truman Capote utálta Audrey Hepburnt az Álom luxuskivitelben című filmben

Ikonikus stílusát a Givenchynek köszönheti

Audrey Hepburn 1953-tól kezdve szoros barátságot ápolt Hubert de Givenchy tervezővel, akinek ruháit a filmvásznon és azon kívül is viselte. A The New York Times szerint hét filmben segített neki öltözködni – köztük a Mókás arcban, a Sabrinában és természetesen az Álom luxuskivitelben című filmben, amelyhez a híres kis fekete ruhát is közösen készítették.

A My Fair Ladyben nem Audrey Hepburn énekelt, de az Álom luxuskivitelben című filmben igen

Miután elénekelte a Moonrivert az Álom luxuskivitelben című filmben, Audrey Hepburn énekhangját végül a My Fair Ladyben szinkronizálni kellett, a készítők ugyanis nem voltak vele megelégedve. Hepburn énekhangját Marni Nixon kölcsönözte a filmben. 

Fotó: Getty Images