Kiderült, hogyan szerezte meg Meghan Markle Diana hercegnő koronaékszereit – köztük a titokzatos keresztes nyakláncot

2024. május 23.
Meghan Markle és Harry herceg a múlt hétvégén Nigériában jártak, ahol a hercegné Diana hercegnő ékszerét viselte egy fogadáson. Azóta kiderült, hogy kerülhettek a birtokába a hercegnő értékes és gyönyörűséges koronaékszerei.
Kiderült, hogyan szerezte meg Meghan Markle Diana hercegnő koronaékszereit

Lehet, hogy elhidegültek egymástól, de Meghan Markle-ben és Katalin hercegnében még mindig van egy közös vonás. A leendő királyné és Sussex hercegnéje is olyan szerencsések, hogy megkaphatták azt a felbecsülhetetlen értékű ékszerkollekciót, ami Diana hercegnőé, az anyósuké volt, akit egyikük sem ismert.

Diana hercegnő a fiaira hagyta ékszereit

Amikor 1997-ben meghalt, Diana hercegnő a pénzét, 34 millió dollárt a fiaira hagyta, és ehhez társult a fizikai vagyona háromnegyede. 17 keresztgyermeke kapta volna a másik negyedet, ám a végrehajtók megváltoztatták a végrendelet egyes részeit, és keresztgyermekek egy-egy emléket kaptak. Minden ékszerét Vilmosnak és Harrynek adták.

Ezt a változást egy különleges „kívánságlevél” befolyásolhatta, amelyre egy bizarr bírósági eljárás során derült fény 2002-ben, amikor Diana hercegnő inasát, Paul Burrellt azzal vádolták meg, hogy Diana halála után 301 tárgyat lopott el a lakásából. A per során Burrell ügyvédje elárulta, hogy Diana ezt írta leendő végrehajtóinak: „Szeretném, ha az összes ékszeremet a fiaim között osztanák el, hogy a feleségeik birtokolhassák vagy használhassák őket. Az ékszerek pontos felosztását a te belátásodra bízom.” A tárgyalás egyébként azzal ért véget, hogy Erzsébet királynő azt mondta, hogy Burrell engedélyt kapott arra, hogy tárgyakat vigyen el Diana lakásából, amelyek közül egyik sem volt ékszer.

Diana hercegnő keresztjei

A múlt hétvégén Nigériában Harry herceggel tartott háromnapos „mini királyi körúton” a 42 éves Meghan Markle egy gyémántkeresztet viselt egy fogadáson Abujában. A források azt mondták a Page Sixnek, hogy a soha nem látott nyakláncot a férje ajándékozta Meghan Markle-nek, és az édesanyja, Diana hercegnő magángyűjteményéből származik.

A kereszt megjelenése azonban heves vitákat indított el eredetét illetően. Egy londoni forrás, aki ismeri Meghan Markle-t, azt mondta: „Meghan úgy szereti összeállítani az ékszereit, hogy elmeséljen egy bizonyos történetet. Nehezen hiszem el, hogy 5 éve ül ezen a nyakláncon.”

Meghan Markle Diana hercegnő ékszerét viseli

Meghan Markle Diana hercegnő ékszerét viseli

Ráadásul Diana, aki 37 évesen halt meg 1997 augusztusában, soha nem viselte nyilvánosan az ékszert. Ezt egy bennfentes is megerősítette, aki szorosan együttműködött Dianával, és azt is elmondta, hogy Diana hercegnő sosem viselt vallásos motívumokat, mert nem szerette volna megsérteni az embereket.

Ennek ellenére két olyan alkalom is volt, mikor Diana hercegnő keresztet viselt nyilvánosan. Egyszer a sajátját, amit jótékony célra adományozott, egyszer pedig egy olyan keresztet, amelyet egy barátjától kölcsönzött. A saját keresztjét 1991 áprilisában viselte nyilvánosan, amikor egy brazíliai kórházban megölelt egy HIV-pozitív kisbabát, aki megragadta az aranykeresztes nyakláncot. A hercegnő a keresztet és a láncot jótékonysági árverésre bocsátotta, amit 1997 szeptemberének elején tartottak. Halála után 20 évig pihent egy raktárban, majd állítólag egy ausztrál gyűjtőnek adták el ismeretlen összegért.

A kölcsönbe kapott kereszt a lenyűgözően nagy Attallah-kereszt volt – egy medál, amelyet az 1920-as években kör alakú gyémántokból és négyzet alakú ametisztből készített Garrard, a királyi család régi ékszerésze, és az 1980-as években Diana barátja, Naim Attallah üzletember vásárolta meg, aki kölcsönadta Diana hercegnőnek egy londoni jótékonysági gálára 1987 októberében. 2023 januárjában aukcióra bocsátották Londonban, és 197 453 dollárért adták el. A szerencsés tulajdonos, aki mindenkit túllicitált, Kim Kardashian volt.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

The Pocket Magazine (@the_pocket_magazine) által megosztott bejegyzés

Meghan Markle-é lehetett volna Diana hercegnő eljegyzési gyűrűje

Diana hercegnő legismertebb ékszere a Garrard által tervezett eljegyzési gyűrűje, 12 karátos ovális ceyloni zafír, amelyet 14 gyémánt vesz körül, és 18 karátos fehér aranyba van foglalva. 2010-ben volt újra látható az ékszer Katalin kezén, mikor ő és Vilmos bejelentették eljegyzésüket.

Ugyanakkor nemcsak a kereszt, hanem a gyűrű körül is volt egy kis dráma. Diana hercegnő halála után Harry magának választotta a gyűrűt, és nagyon nagy becsben tartotta, de mikor Vilmos és Katalin egymásra találtak, Harry úgy döntött, hogy odaadja a gyűrűt a testvérének, hogy megkérhesse vele Katalin kezét. Ha nem hozza meg ezt az áldozatot, vagy előbb kéri meg Meghan Markle-t, most Sussex hercegnéje viselhetné a gyűrűt.

Annak ellenére, hogy így alakult, Meghan Markle eljegyzési gyűrűje is kapcsolódik Diana hercegnőhöz. Három gyémántból áll, középen van egy nagy, és oldalt pedig két kisebb. A két oldalsó kő Diana személyes gyűjteményéből származik, míg a középső kő Botswanából, egy olyan országból, amely közel áll Harry herceg szívéhez. 

Forrás: Page Six, Fotó: Getty Images