A francia first lady fontos szabályt szegett meg Kamilla királynéval szemben

2024. június 07.
A francia first lady, Brigitte Macron véletlenül megszegett egy fontos szabályt Kamilla királynéval való találkozása során.
A francia first lady fontos szabályt szegett meg Kamilla királynéval szemben

A francia first lady, Brigitte Macron tegnap, azaz június 6-án Kamilla királynéval találkozott. Ezeket a hivatalos eseményeket rengeteg szabály keretezi, amit nem könnyű betartania annak, aki nem az angol királyi családból származik. Időről időre megesik, hogy a legfelkészültebb embereknél is porszem csúszik a gépezetbe – így járt Brigitte Macron is, aki egy fontos szabályt szegett meg Kamillával való találkozása során.

Mindez véletlenül történt, ugyanis Emmanuel Macron francia elnök felesége a protokollról elfeledkezve megpróbálta megfogni Kamilla királyné kezét a normandiai partraszállás 80. évfordulója alkalmából rendezett istentiszteleten: miután megkoszorúzta az emlékművet, Brigitte Macron Kamilla keze felé nyúlt. A királyné azonban nem viszonozta a gesztust, és maga mellett tartotta a kezét.

Feleségével ellentétben Károly király lazábban közelítette meg az etikettet a találkozó során. Az angol uralkodó ugyanis kézcsókkal köszöntötte Brigitte Macront az emlékműnél.

A királyi család honlapja szerint a monarchia tagjaival való találkozásnál nincs kötelező magatartási kódex, amiért megéri. Sokan azonban tartják magukat a hagyományos üdvözlési formákhoz, mint a kézfogás, a meghajlás vagy a pukedli.

A közelmúlt leghíresebb szabályszegője a Spice Girls tagja, Geri Halliwell volt, aki azért került a címlapokra, mert kissé pimaszul viselkedett Károllyal egy 1997-es találkozás során.

„Nem csíptem meg Károly herceg fenekét, mint ahogy arról beszámoltak. Megpaskoltam. A fenékpaskolás ellentétes a királyi protokollal, de mindannyian emberek vagyunk” – mondta az énekesnő The Timesnak 2016-ban.

Fotó: Getty Images