Nagy döntést hozott Kamilla királyné, és nem lehet nem imádni érte

2024. május 16.
Milliók kaptak a szívükhöz, mikor tudomásukra jutott Kamilla királyné nagy horderejű döntése. Olyat tett, amivel a népszerűsége az egekbe szökött.
Kamilla királyné fontos döntést hozott

Kamilla királyné ünnepélyes ígéretet tett arra, hogy többé nem vásárol új szőrmetermékeket a gardróbja frissítéséhez – közölte a királyné döntését a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) nevű amerikai állatvédő szervezet. A szervezet levelet kapott a Buckingham-palotától, amiben az állt: „Kérdésére válaszolva megerősíthetem, hogy Őfelsége nem fog új prémes ruhákat beszerezni.”

A királyné ezzel a néhai királynő nyomdokaiba lépett, aki 2019-től műszőrmére cserélte az új ruháit. Kamilla királynét már 2009-ben bírálta a csoport, miután egy kanadai körútja során észrevették, hogy nyúlprémet visel.

A PETA alapítója, Ingrid Newkirk így nyilatkozott a döntésről: „A PETA iszik egyet a legfinomabb bordói borából, és emeli poharát Kamilla királynéra, amiért igazi királynéként a britek 95%-a mellé áll, akik szintén nem hajlandók állati szőrt viselni, amint azt a közvélemény-kutatások mutatják. Helyes és helyénvaló, hogy a brit monarchia a brit értékeket tükrözze azáltal, hogy felismeri, hogy a szőrmének nincs helye a társadalmunkban.” Végül hozzátette: „És ugyanez érvényes a Védelmi Minisztérium jóvoltából valódi medveszőrzetet használó királyi gárdisták sapkáira is.” A PETA több mint két évtizede kampányol azért, hogy a Védelmi Minisztérium vessen véget a medveszőr használatának a királyi gárda sapkáihoz.

Kamilla királyné és Károly király is támogatja az állatok védelmét

A nemrégiben bemutatott koronázási tekercs, ami Károly király és a Kamilla királyné megkoronázásának kézírásos feljegyzése volt, az elsőként használt papírt, ami nem a szokásos állatbőrből készült, tükrözve Károly király állatjóléti nézeteit.

Ugyanakkor Károly király és Kamilla királyné szőrmét viselt a koronázáskor. Palástjuk hermelinprémből készült és a történelmi koronákat is hermelinprém szegélyezi. Károly király a nagyapja, VI. György palástját választotta.

Kamilla királyné II. Erzsébet palástját viselte, valamint egy újonnan készített hermelinprémből készült palástot. A PETA felajánlotta, hogy a ceremónia előtt ingyenesen ellátja Károly királyt új, szőrme nélküli palásttal, ám a király ebben az esetben megőrizte a hagyományokat. De legalább a tavalyi koronázási ceremónián megváltoztatták a király felkenéséhez használt szent olaj receptjét, hogy ne tartalmazhasson állati eredetű olajat. Ezenfelül a környezetvédő Károly király betiltotta a libamájpástétomot a királyi rezidenciákon.

Forrás: Dailymail, Fotó: Getty Images