Érdemes kihasználni az őszi gyümölcsöket, és hétvégén egy fantasztikus reggelivel meglepni a családot! Nyugi, ezt a zabpalacsinta-receptet sokkal könnyebb elkészíteni, mint a elsőre gondolnád. Ráadásul tele van olyan értékes tápanyagokkal, mint a zab, a dió vagy épp a friss füge, így már a reggelivel meg tudod alapozni a napot.
Őszi kedvenc: a füge
Az őszi szezon rengeteg finom gyümölcsöt tartogat még számunkra. Az utóbbi pár év talán egyik legfelkapottabb gyümölcse a füge lett. Igaz, hogy a füge inkább a mediterrán égöv jellegzetes növénye, de szerencsére nálunk is megél, és ha napfényes, meleg helyen van, akár kétszer is beérik.
Nekem két fügebokrom is van, és most, így október elején már a második szüretet tartom. Magában is imádjuk, de nagyon jól fel tudjuk vele dobni a salátánkat, vagy süteményekhez, édességekhez, zabkásákhoz is remek alapanyag.
Zab reggelire
Én nagyon gyakran használom a zabot mint alapanyagot a reggelikhez. Nagyon sokszor kerül egyéjszakás, főtt- vagy éppen sült zabkása az asztalra, de a reggelire szánt smoothie-kat is szoktam zabpehellyel gazdagítani.
Szintén jó felhasználása lehet a zabnak, ha zabpehelyből, vagy zablisztből készítünk palacsintát, nem pedig fehér lisztet használunk hozzá. Magasabb a tápértéke, így energikusabban indulhat a nap. Ráadásul az elkészítése se túl bonyolult, bár bevallom, én is csak hétvégén szoktam készíteni, a hétköznapi reggelekbe nem fér bele.
Fügés zabpalacsinta-recept:
Zabpalacsinta hozzávalók:
- 180 g zabpehelyliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 45 g barna cukor
- 250 ml zabtej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 150 g répa
- 2 evőkanál mazsola
- 1 tojás
- 2 evőkanál olaj
Zabpalacsinta elkészítése:
- Egy tálban összekeverjük a zablisztet a sütőporral és a barna cukorral.
- A megtisztított, felkarikázott répát beledobjuk az aprítóba, és alaposan felaprítjuk.
- A répaaprólékhoz hozzáadjuk a mazsolát, a tojást, az olajat, a tejet, és összemixeljük.
- A nedves hozzávalókat hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz, hozzáadjuk a sót, a vaníliaaromát, a fahéjat és a gyömbért, majd egy fakanállal alaposan elkeverjük.
- Forró serpenyőben kevés olajat melegítünk és megsütjük a palacsintákat, oldalanként kb. 2-3 perc alatt. Akkor sül meg az első oldala, amikor apró buborékok keletkeznek a nyers oldal tetején.
- Tálaláskor egymásra halmozzuk palacsintákat, és dekorációnak jöhet a natúr joghurt, a friss füge, pirított dió és juharszirup
Ha érdekel, hogy mi hogyan készítettük el, akkor nézd meg ezt a videómat:
Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)