Csodát lehet tenni a megszikkadt kenyérrel, ha segítségül hívsz egy kis vizet és magas hőfokra állítod a sütőt vagy a mikrót. Elég mindössze néhány perc, és ha ügyes voltál az előkészületek során, illatos, meleg és puha kenyér lesz a jutalmad!
Kenyérpuhítás hagyományos sütőben
Hiába tűnik úgy, hogy a kenyér végérvényesen megkeményedett, valójában bőven maradt még benne nedvesség, ezért sem kell benedvesíteni az egész szeletet azelőtt, hogy a sütőbe tennéd: elegendő, ha a héját spricceled le egy kis hideg vízzel. Meleg hatására jelentősen javul a megkeményedett kenyér állaga, azt azonban tudnod kell, hogy ez a hatás nem tart ki túl hosszan, ezért érdemes rögtön elfogyasztani az új életre keltett kenyeret, mielőtt visszakeményedik.
Így csináld:
- Melegítsd elő a sütőt 150 ºC-ra, közben pedig csomagold alufóliába a szeleteket úgy, hogy sehol ne szökhessen ki a nedvesség – hogy biztosra menj, a legjobb egyenként befóliázni őket.
- Ha ezzel megvagy, tedd a sütőbe, és várj: attól függően, hogy mennyire volt kiszáradva a kenyér, 5-10 perc alatt igazán szerethető állagra tesz majd szert a sütőben.
- Óvatosan bontsd ki az alufóliát, és teszteld, hogy sikerült a mentőakció. Ha úgy érzed, hogy még nem az igazi, told vissza a kenyeret a sütőbe újabb 5-10 percre, ezúttal fólia nélkül!
Kenyérpuhítás mikrohullámú sütőben
Sok más mellett arra is jó a mikrohullámú sütő, hogy segítsen új életre kelteni a szikkadt kenyeret, hacsak nem szeretnél inkább sütit sütni száraz kenyérből! Tudnod kell viszont, hogy bár a mikróban gyorsabban elkészülhet a kenyér, a hatása nem fog addig tartani, mintha hagyományos sütőben puhítottad volna.
Így csináld
Egy papírtörlőt kissé nedvesíts be, és csomagold bele szeletenként a megkeményedett kenyeret.
- Állítsd közepes erősségűre a mikrót, helyezd el a forgótányéron a bebugyolált kenyérszeleteket, és indítsd be a sütőt.
- Kezdetben érdemes óvatosabban kísérletezgetni, és 10 másodpercenként ellenőrizni, hol is tart a folyamat, megeshet ugyanis, hogy az első próbálkozás is elég lesz ahhoz, hogy elérd a célod!
Ne várd meg, hogy kiszáradjon!
Ha tudod előre, hogy nem fog annyi kenyér fogyni, mint amennyit vettél vagy házilag sütöttél, szeleteld fel, és tedd a mélyhűtőbe a darabokat. Amikor kedvet kapsz egy kis friss kenyérre, közepes hőfokon, hosszabb idő alatt melegítsd fel a szeleteket hagyományos sütőben, majd óvatosan ellenőrizd a puhaságukat, és ha szükségesnek érzed, egy kis időre told még vissza a melegbe!
Persze a kissé megszikkadt kenyér csodás fogások hozzávalójaként is folytathatja a pályafutását, készülhet belőle például kolbászos, extrasajtos bundáskenyér vagy mennyei makrélás saláta maradék kenyérből!
Fotó: Getty Images