Ezzel az egyszerű trükkel rengeteget spórolhatsz a boltban

2022. július 22.
Ha túl sok ruhánk van, amit tulajdonképpen nem is hordunk, bizonyára hallottunk már a kapszulagardróbról. A kevés elemből álló, de egymást tökéletesen kiegészítő ruhadarabok koncepciója remekül alkalmazható az éléskamránkra és a bevásárlásra is. Ahogy a ruhák esetén, úgy az élelmiszereknél is sokat spórolhatunk, ha észszerűsítjük a spájzunkat.

A kapszulagardrób nem csak a ruhásszekrényünkben lehet hasznos. A jelenlegi áremelkedés és infláció mellett jelentősen csökkentheti és észszerűsítheti azt a pénzt is, amit élelmiszerekre kell költenünk. Ha kapszulakamrában gondolkodunk és jelentősen redukáljuk a felhalmozott élelmiszerféléket, viszont amit megtartunk, az mind olyan alapélelmiszer lesz, amit rendszeresen használunk, nemcsak tudatosan spórolhatunk, de jó eséllyel sokkal változatosabban is ehetünk hétről hétre.

kapszula-kamra-sporolas

Milyen alapanyagok legyenek a kamránkban?

Olyan hozzávalókra van szükségünk, amiket sokoldalúan használhatunk – gondoljunk csak a kapszulagardrób alap ruhadarabjaira. Ugyanakkor az is fontos, hogy megfeleljenek az étrendünknek, elég táplálóak és egészségesek legyenek ezek az alapélelmiszerek. 

Amikor bevásárolunk, ne bizonyos ételekben gondolkodjunk, hanem inkább ételcsoportokban. Olyan hozzávalókat kell a kosarunkba tennünk, melyek a következő bevásárlásig sokoldalúan felhasználhatók az ételeinkhez, így spórolhatunk is, hiszen nem fenyeget az impulzusvásárlás veszélye, ha tudatosan válogatjuk össze, milyen élelmiszereket veszünk.

Samantha Cochrane, az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának dietetikusa az alábbi alapélelmiszereket javasolja, melyeknek mindenképp ott a helye a kapszulakamránkban:

  • Fehérje: a tojás nem hiányozhat a konyhánkból, hiszen végtelen módon felhasználható. A húsfélék közül a csirke, lazac, disznó vagy marha jó fehérjeforrás, ám célszerű csökkenteni a húsfogyasztásunkat, és egy részét inkább hüvelyesekkel kiváltani, például babbal (akár konzerv, akár szárazbab formájában). Az olajos magvak tökéletes nassolnivalók, de akár salátákhoz és joghurtokhoz is keverhetjük őket.
  • Keményítős élelmiszerek: a burgonya vagy a teljes értékű gabonaféléket tartalmazó szénhidrátok, például rizs, tortilla, kenyér, esetleg quinoa nagyon változatos módon elkészíthetők és remekül kombinálhatók más ételekkel. 
  • Zöldségek: a brokkoli, karfiol vagy répa remekül eltelítenek, és akár nyersen, párolva vagy sütve is fogyaszthatók. Szükségünk lesz leveles zöldekre, melyek salátában és szendvicsben is helyt állnak, de akár a fehérjeforrások csomagolásaként is fogyaszthatók. Ne feledkezzünk el a hagymáról és paprikáról, melyek ízt és változatosságot adhatnak az ételeinknek.
  • Gyümölcsök: bármilyen gyümölcs jó, amit szeretünk, de figyeljünk a szezonalitásra. Ha befőttet vásárolunk, válasszuk a hozzáadott cukrot vagy sót nem tartalmazó változatokat.
  • Tejtermékek: a joghurt, túró és tej remek kalciumforrás, számos étellel fogyasztható együtt, így jó, ha van a hűtőnkben. Az alacsony zsírtartalmú sajtok segíthetnek változatosabbá és finomabbá tenni az ételeinket.

Ahogy a dietetikus is felhívta rá a figyelmet, ezek az alapélelmiszerek azért jók, mert sokoldalúan használhatók. A feldolgozatlan alapélelmiszerek ráadásul általánosságban egészségesebbek, mivel nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, adalékanyagokat. „Ma már tudjuk, hogy a teljes értékű élelmiszerek segítenek, hogy a testünk valóban azt kapja, amire szüksége van, így egészségesebbek maradjunk akkor is, ha a mostani élelmiszerárak mellett tudatosabban kell spórolnunk” – mondta Cochrane.

Milyen ételeket készítsek?

Az ajánlott alapanyagokkal változatos ételek kerülhetnek a tányérunkra. A dietetikus erre is hozott néhány példát.

  • Rántotta két tojásból, egy negyed felkockázott paprikával és hagymával, egy kis gyümölccsel és két szelet kenyérrel
  • Egy növényi alapú saláta leveles zöldekből, 200 gramm quinoával, fekete babbal, hagymával és paprikával, reszelt sajttal a tetején és 100 gramm gyümölccsel
  • Sült hal, sült krumpli hagymakarikákkal, mellé grillezett brokkoli és karfiol

Ahogy kísérletezünk a kapszulakamránkkal, próbálgassuk a különböző alapanyagokat minden bevásárlásnál. Könnyű minden alkalommal ugyanazt a bevásárlólistát használni, ám a változatosság nemcsak élvezetesebbé teszi a fogásokat, de a tápanyagok sokszínűsége miatt is fontos. 

Hogyan költsek kevesebbet?

A kapszulagardrób célja a konyhában is érvényes: maradjunk bizonyos költségvetésen belül, spóroljunk tudatosan, mégis finom, tápanyagban gazdag ételeket együnk. Sok ponton spórolhatunk a bevásárlás közben:

  • Tervezzük meg előre a heti menüt és írjuk össze, ehhez mire van szükségünk. Így elkerülhetjük, hogy olyan dolgokat is a bevásárlókosárba tegyünk, amire valójában semmi szükségünk.
  • Vásároljunk a szezonnak megfelelően. Azok a zöldségek, gyümölcsök általában olcsóbbak, melyek az adott időszakban teremnek éppen. Ezt vegyük figyelembe a menü összeállításánál is. 
  • Ne menjünk éhesen bevásárolni. Ha eszünk, mielőtt elindulunk a boltba, nem csábítanak el a finomságok. Egy 2015-ös kutatás szerint az éhség ráviszi az embert, hogy szükségtelenül vásároljon élelmiszereket.
  • Vegyünk hagyományos ételeket. Az organikus vagy bioélelmiszerek akár 50 százalékkal drágábbak lehetnek, és nem tartalmaznak feltétlenül több tápanyagot.
  • Használjuk fel a maradékot. Ha nem eszünk meg mindent, azt építsük be a másnapi étkezésünkbe, így kevesebb pénzt költünk és nem is kerül annyi étel a szemétbe.

Nem feltétlenül kell az egész fizetésünket a boltban hagynunk tehát, ha egészségesen akarunk étkezni, ugyanakkor akinek nehézséget okoz akár anyagilag, akár más szempontból az, hogy tápláló fogások kerüljenek az asztalára – gyakran a megfelelő eszközök sem állnak rendelkezésére ahhoz, hogy elkészítse az adott ételeket. Ahogy annak elhatározása sem tölti meg a megfelelő ruhákkal a szekrényünket, hogy eldöntjük, kapszulagardróbot szeretnénk, az infláció és az élelmiszerárak sem csökkennek attól varázsütésre, hogy mi kapszulakamrát akarunk. Segíthet azonban megtölteni a hasunkat és valamelyest csökkenteni a kiadásainkat, ha tudatosan spórolunk és észszerűsítjük a kamránkat.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!