Az uborkában rengeteg A-, C-, B1- és B2-vitamin található, bővelkedik vasban, magnéziumban, káliumban és foszforban is. Kedvezően befolyásolja az immunrendszer működését, de az emésztésre és a vesék működésére is jótékony hatást gyakorol, arról nem is beszélve, hogy behűtve igazán frissítő hatású. Nem véletlen, hogy nagyon népszerű fogás az uborkasaláta, ami egy-egy forró napon akár magában is kitehet egy étkezést, nem csak köretként lehet különleges.
Az uborkát, amiből szuper saláták készülhetnek, nagyon hatásos méregtelenítő zöldségnek tartják, ami extraként még a szervezet sav-bázis egyensúlyát is képes normalizálni. Szuper hír, hogy a benne lévő értékes anyagok miatt hozzájárul a haj egészséges növekedéséhez és a bőr regenerálódásáért is sokat tesz. Külsőleg és belsőleg is nagyszerű hidratáló, frissítő és hűsítő hatású, enyhíti a bőrirritációt, a viszketést és megszünteti a szemek duzzanatát.
Tonhalas uborkasaláta
Hozzávalók:
- 1 nagy kígyóuborka
- 5-6 szem koktélparadicsom
- ½ fej kaliforniai paprika
- 10 szem magozott olívabogyó
- 5 dkg feta sajt
- 1 db 80 g-os tonhalkonzerv
- 5-6 gerezd fokhagyma
- ½ citrom leve
- só, bors ízlés szerint
- olívaolaj és balzsamecet
Így készül:
- Megmossuk (ha úgy szeretjük, meghámozzuk) és felkockázzuk az uborkát, a kaliforniai paprikát, a paradicsomokat félbevágjuk és egy tálban összekeverjük.
- Belekeverjük a felezett olívabogyót, rámorzsoljuk a feta sajtot és a lecsepegtetett, villával összetört tonhalat.
- Végül elkészítjük az öntetet: elkeverjük az olívaolajat, a balzsamecetet, a citromlevet, a fűszereket és az összetört fokhagymát, majd a salátára öntjük.
- Letakarjuk és legalább 2 órára hűtőbe tesszük.
Görög joghurtos-mentás uborkasaláta
Hozzávalók:
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb kígyóuborka
- 2,5 dl görög joghurt (ha nincs, a sima is tökéletes)
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg feta sajt
- ½ citrom leve
- 4-5 friss mentalevél
- só és bors ízlés szerint
Így készül:
- Aprólyukú reszelőn lereszeljünk az uborkát és finoman kinyomkodjuk a levét.
- Egy tálba tesszük és összeforgatjuk a sűrű görög joghurttal, amiben elkevertük az összetört
fokhagymát, a felaprított mentát, egy kevés sót és borsot. - A tetejére morzsoljuk a feta sajtot, meglocsoljuk citromlével és olívaolajjal.
- Akár azonnal is fogyaszthatjuk, de ha letakarva pihen kicsit a hűtőben, az csak jót tesz neki, hiszen az ízek jobban összeérnek.
Kapros-tejfölös uborkasaláta
Hozzávalók:
- 2 db kígyóuborka
- 1 kis doboz tejföl
- 50 gramm friss kapor apróra vágva
- 20 gramm aprított lilahagyma
- 2 evőkanál borecet
- 1 evőkanál olívaolaj
- só és bors ízlés szerint
Így készül:
- A salátaöntethez elkeverjük a tejfölben a sót, a borsot, a kaprot, a fokhagymát, az olívaolajat és az ecetet.
- Az uborkát alaposan megmossuk és feldaraboljuk, egy tálba tesszük és jól összekeverjük.
- Jöhet a tetejére az öntet, amivel aztán összedolgozzuk és 3-4 órára hűtőbe tesszük.