A legtöbben a hűtő oldalában, az ajtóra szerelt kis polcokon tartjuk a tojást, ez azonban egyáltalán nem biztos, hogy jó ötlet. Legalábbis James Martin brit sztárséf szerint biztosan nem az. Martin szerint egyáltalán nem kellene a hűtőben tartanunk a tojásokat, ugyanis a héj sajátosságaiból fakadóan a tojás képes „magába szívni a hűtőben található többi étel aromáját”. Ráadásul egyáltalán nem jó ötlet túlságosan hideg tojással főzni – különösen, ha főtt tojást készítünk.
De akkor miért tartjuk mégis annyian a hűtőben a tojásokat? A hűtőben a tojások valóban tovább tartanak, szóval ha nem tudjuk elég gyorsan felhasználni őket, ez valóban jó megoldás lehet. A tojásokat az élelmiszeripari szakértők ajánlásai szerint száraz, hűvös helyen kell tartani: a hűtő kézenfekvő megoldás lehet, így ugyanis elkerülhető a veszélyes – potenciálisan szalmonellát okozó – hőingadozás.
A már feltört tojásokat szintén tarthatjuk hűtőben, de csak 24 óráig – szobahőmérsékleten azonban azonnal fennáll a káros baktériumok szaporodásának veszélye. Talán kevesen tudják, de a tojások belseje megfelelően lezárt tárolóban akár le is fagyasztható.
A fő kérdés tehát, hogy milyen gyorsan fogyasztjuk el a tojásokat? És hogy mi a fontosabb: a tojások hosszabb eltarthatósága vagy a tökéletes minőség megőrzése? Ezek alapján kell eldöntenünk, hogy a mi háztartásunkban hova is kerülnek majd a tojások.
Forrás: HuffingtonPost Fotó: Getty Images