- A tudósok arra is rájöttek, miért a lila színű zöldségek és gyümölcsök azok, amikből többet kellene fogyasztanunk.
- A lila színű zöldségek és gyümölcsök egy antocianin nevű vegyületet tartalmaznak, ami segíthet a diabétesz megelőzésében.
- A lila káposztában, lila édesburgonyában és a retekben fordul elő legnagyobb mennyiségben az antocianin.
Mindegy, hogy a lila a mi színünk-e vagy éppen trendi-e, van, ahol sosem megy ki a divatból: a tányérunkon.
Egy friss kutatás eredményei szerint a lila burgonya, lila paradicsom, lila spárga, lila édesburgonya és más élénk lila színű zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak egy antocianin nevű nagyon erős antioxidánst. Ez adja a lila zöldségek és gyümölcsök színét, de ennél sokkal fontosabb, hogy csökkenti a krónikus gyulladást a szervezetben, a szívbetegségek, bizonyos ráktípusok és a diabétesz kialakulását is.
Hogyan függ össze a lila szín és a kettes típusú diabétesz?
A finn Turkui Tudományegyetem élelmiszertudomány kutatói összehasonlító vizsgálatot végeztek. Olyan tanulmányok eredményeit összegezték, melyek az antocianin nevű antioxidánshoz kapcsolódtak.
Az antocianin adja a zöldségek, gyümölcsök piros, lila és kék festékanyagát. Rájöttek, hogy több módon is hozzájárul a kettes típusú diabétesz kockázatának csökkentéséhez. Az antociánok hatással vannak:
- az anyagcserére
- a bélflórára
- a szervezet gyulladásos folyamataira
- a tápanyagok felszívódására
Az antocianinok különösen akkor nagyon hatásosak a kettes típusú diabétesz megelőzésében, ha úgynevezett acetilált antocianin formájában vannak jelen, mivel probiotikus hatásúak.
Mely zöldségekben van a legtöbb lila antioxidáns?
Az acetilált antociánok legnagyobb mennyiségben ezekben a zöldségekben és gyümölcsökben vannak jelen:
- lila édesburgonya
- lila burgonya
- retek
- lila répa
- lila vagy piros káposzta
Az áfonya és faeper tartalmazza a legtöbb nem acetilált antocianint, aminek szintén rengeteg jótékony hatása van az egészségünkre. Ráadásul kiderült a kutatásból, hogy ez a fajta antioxidáns is beválhat a kettes típusú diabétesz megelőzésére, bár más módon és mértékben.
Forrás: Eating Well, fotó: Unsplash