- Egy friss kutatásból kiderült, hogy a mesterséges édesítők, melyeket a cukormentes vagy diétás üdítőkben használnak, növelik a vérrögképződés kockázatát.
- A vérrögök szívinfarktust vagy stroke-ot okozhatnak.
- Nem az a legjobb módja a cukorfogyasztásunk csökkentésének, hogy helyette inkább diétás üdítőket iszunk.
A mesterséges sztíviát tartalmazó diétás üdítőkről derültek ki aggasztó dolgok egy friss kutatásból. Eszerint a cukor helyett ilyen édesítőszereket tartalmazó italok megnövelik a vérrögképződés esélyét. Ez szívinfarktus, trombózis vagy stroke kialakulásához vezethet.
Miért okozhat vérrögöt a diétás üdítőben található édesítőszer?
A tanulmányban nem vettek részt sokan, viszont mindegyik önkéntes vérében megnőtt a véralvadási faktor a vérükben a diétás üdítők fogyasztása után. A tudósok szerint a rendszeres és napi több pohárnyi, mesterséges édesítőt tartalmazó ital elfogyasztása növeli a vérrögképződés esélyét. A vérrögök stroke-ot és szívinfarktust okozhatnak.
Egy 2023-as átfogó vizsgálat az erythritol nevű édesítőszerről mutatta ki, hogy jelentősen megnöveli a szívinfarktus, szívbetegségek és a stroke kockázatát.
Rossz hír az is a diétás üdítők kedvelőinek, hogy az erythritol kizárása önmagában nem jelenti azt, hogy egészségesebbek lennének ezek az italok. Számos más édesítőszerrel kapcsolatban merültek már fel komoly egészségügyi aggályok:
- Aszpartám
- Szacharin
- Szukralóz
- Sztívia
- Mesterséges sztívia
Ezek az édesítőszerek nem csak a vérrögképződés esélyét növelhetik, de a rákot is okozhatnak, a 2-es típusú diabéteszről nem is beszélve.
Hogyan csökkentsük a cukorfogyasztást egészségesen?
Ha nem akarunk olyan sok cukrot enni, nem az a megoldás, hogy áttérünk az édesítőszerekre helyette. Az a legjobb megoldás, ha egyszerűen nem eszünk annyi cukros ételt és italt. Naponta 25 grammnál – egy evőkanál – több cukrot nem célszerű bevinni a szervezetünkbe. Ezt érdemes egészségesebb forrásból, például finomítatlan nádcukrot, mézet vagy agávészirupot használhatunk a fehér cukor helyett.
- A gyümölcsök remek természetes cukorforrást jelentenek, melyekben a rost segít, hogy a szervezetünkben fokozatosan szívódjon fel a glükóz, így a vércukorszintünk egyensúlyban marad, nem lesznek ugrásszerű emelkedések és zuhanások.
- Az ultrafeldolgozott édességek helyett együnk étcsokoládét, amit meg is olvaszthatunk, és belemárthatjuk a gyümölcsöket.
- A turmixokat és süteményeket édesíthetjük például datolyával, így a rosttartalmat is növeljük.
Forrás: Insider, fotó: Getty Images, Unsplash