Van 3 olyan étel, ami meghosszabbítja a nyári barnaságot

2024. szeptember 17.
Már most szomorúak vagyunk, hogy lassan, de biztosan kifakul a nyáron megszerzett barnaságunk? Jó, ha tudjuk, hogy vannak olyan ételek, amik hozzájárulhatnak, hogy minél tovább megőrizzék a bőrünk barna színét.
Ételek, amikkel megőrizhető a barna bőr
  • A dietetikus elmondta, milyen gyümölcsök, zöldségek segítenek megőrizni a bőrünk barnaságát a nyár elmúltával.
  • A gyümölcsökben, zöldségekben található E-vitamin, béta-karotin és C-vitamin járul hozzá legjobban a nyári barna bőrszín meghosszabbításához.
  • A sárgarépán és sütőtökön kívül mit érdemes ennünk, ha szeretnénk egészséges, nyári bőrszínt nagyon sokáig?

A barnaság idővel elkezd fakulni. Szerencsére van pár olyan zöldség és gyümölcs, melyek kifejezetten segítenek megőrizni a nyári bőrszínt. Nem mindegy azonban, mit eszünk!

Érdemes a C-vitamin-, E-vitamin- és béta-karotin-tartalmú zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztanunk, mert ezek azok, amik segítenek meghosszabbítani a nyári barnaságot.

Mit együnk a nyári barnaság megőrzéséhez?

1. Mandula az E-vitamin miatt

Ha bármilyen okból, például a nyári barnaságunk meghosszabbításáért szeretnénk több E-vitamint csempészni az étrendünkbe, a dietetikus a mandulát javasolja. Egy adag az olajos magból több mint 7 milligramm E-vitamint tartalmaz, ami nagyjából a napi ajánlott mennyiség fele. A Harvard Egyetem Orvostudományi Karának tudósai 14 év felett napi 15 gramm E-vitamint javasolnak. Szoptató nőknél ez a mennyiség még több, 19 milligramm naponta.

Az E-vitamin támogatja a bőr anyagcseréjének folyamatait. Segít, hogy egészségesek maradjanak a bőrsejtek, hozzájárul az egészséges sejtmegújuláshoz. De a bőr nedvességtartalmának megőrzését is elősegíti, így ezek hatására a ragyogó bőrszín is tovább tart.

Miben van még E-vitamin a barnább bőrért? A mandulán kívül más olajos magvak – főként a földimogyoró –, de a sütőtök, spárga, mangó, avokádó is nagy mennyiségben tartalmazza az E-vitamint.

2. Citrusok a C-vitamin miatt

A testünk gyógyító folyamataihoz szükségünk van C-vitaminra. De ez a vitamin hatékony antioxidáns is, ami segíti a kollagén termelődését is a szervezetünkben, így hozzájárul a bőr egészségéhez és a barnaság megőrzéséhez.

Ha változatosan fogyasztjuk a magas C-vitamin-tartalmú zöldségeket és gyümölcsöket, könnyedén fedezhetjük a napi ajánlott mennyiséget a vitaminból, ami felnőttek esetén 75-90 milligramm.

Miben van sok C-vitamin? Ha szeretnénk meghosszabbítani a nyári barnaságunkat, ne csak citrusféléket fogyasszunk! Rengeteg C-vitamin van a paprikában, leveles kelben, brokkoliban, paradicsomban is.

3. Sárgarépa a béta-karotin miatt

Ami a zöldségek és gyümölcsök ragyogó narancs színét adja, az a bőrünknek is segít a hosszan tartó barna szín megőrzésében. A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, mely számos folyamatban játszik szerepet a szervezetünkben. Mivel a bőrben tárolódik, így a barnaságot is kiemelheti azzal, hogy ad egy narancsos alaptónust a bőrnek.

Egy sárgarépa nagyjából 4 milligramm béta-karotint tartalmaz. Napi 20 milligramm körül kell elfogyasztanunk ahhoz, hogy a bőrünkön is látszódjon az eredmény.

Miben van béta-karotin a sárgarépán kívül? A sárgarépa és a sütőtök a két legjobb béta-karotin-forrás, ami kiemelheti a bőr barnaságát. Ám vigyázzunk, mert a túl sok narancsszínű pigment rendellenes bőrszínt produkálhat, így a mértékletesség itt nagyon fontos!

Forrás: Newsweek Fotó: Getty Images