Ezzel az egyszerű teszttel kideríthetjük, hogy jól vagy rosszul öregszünk

2024. szeptember 17.
Mindössze 6 másodpercre van szükséged ahhoz, hogy kiderítsd, jól vagy rosszul öregszel. Ehhez nem kell mást tenned, mint gyalogolnod! Mutatjuk, mi pontosan a teendőd!
Gyaloglásteszt: derítsd ki, hogy jól vagy rosszul öregszel

Dr. Sara Bonnes, a Mayo Clinic munkatársa azt mondta, hogy csapatával 6 méteres gyaloglástesztet végeznek az összes betegen, amiből meg tudják állapítani, hogyan öregszenek.

„Ez azt mutatja meg nekem, hogy az emberek milyen jó formában vannak, milyen jól mozognak az izmaik, mikor együtt dolgozunk” – mondta Bonnes, aki gyaloglástesztjével az öregedést vizsgálja.

Az orvosok ugyanannak a tesztnek a hosszabb változatait is elvégezhetik. Van egy 6 perces sétateszt, amit sok klinikus végez. Ezt általában egy lapos, nyitott terepen végzik, hogy az emberek ne ütközhessenek semmilyen akadályba.

A kutatók felfedezték, hogy mind a 6 méteres, mind a 6 perces gyaloglás teszteredményei meglehetősen megbízható mutatói egy személy funkcionális állapotnak és a segítségükkel kideríthető, hogyan öregszik az illető.

A gyaloglásteszt segítségével 6 másodperc alatt kiderítheted, hogy jól vagy rosszul öregszel

A gyaloglásteszt segítségével 6 másodperc alatt kiderítheted, hogy jól vagy rosszul öregszel

Így működik a 6 méteres sétateszt:

  • Válassz ki egy 6 méteres egyenes, sík szakaszt a gyalogláshoz. Bonnes klinikáján egy folyosót használnak és narancssárga kúpokkal jelzik a kijelölt szakasz elejét és végét. A 6 méter kijelöléséhez használhatsz mérőszalagot vagy telefonon lévő mérőeszközt.
  • Adj magadnak körülbelül 2 bemelegítő métert a rajtvonal előtt, hogy felgyorsulhass. Ez a teszt a leggyorsabb gyaloglási tempót hivatott mérni, ezért érdemes magadnak előnyt adni.
  • Kérd meg egy barátodat, hogy használjon stopperórát a 6 méteres gyaloglás időzítésére.
  • Csak a tesztet kell mérni, a bemelegítést nem.
  • Jöhet a séta és a végén jegyezd fel az eredményt!

Általánosságban elmondható, hogy azok, akik 6 másodpercnél rövidebb idő alatt be tudják fejezni ezt a tesztet, azok jó egészségnek örvendenek. A teszten 8,6 másodpercnél lassabb idő olyan személyekre utal, akik kevésbé vannak jó kondícióban, de ezen sokat lehet segíteni már azzal, ha az ember többet gyalogol. Bár a napi 10 000 lépés szabály elcsépeltnek tűnhet, de igaz, hogy a gyaloglás jót tesz az egészségnek.

Forrás: Business Insider, Fotó: Getty Images