3 ital, ami akár azonnal csökkenti a magas vérnyomást

2024. szeptember 21.
A magas vérnyomás népbetegség. Érdemes a kardiológus által javasolt három italt minél gyakrabban fogyasztanunk, mert ezek segítenek egészséges szinten tartani a vérnyomásunkat.
Vérnyomás-csökkentő ital tea
  • A három ital – kombinálva a rendszeres testmozgással és egészséges étrenddel – kifejezetten csökkenti a vérnyomást és megelőzi a magas vérnyomás kialakulását.
  • De mi az, amit soha ne igyunk, ha magas a vérnyomásunk?
  • Gondoltuk volna, hogy a tej csökkenti a vérnyomást?

Ha magas a vérnyomásunk, valószínűleg már hallottuk a kardiológusunktól, hogy csökkentsük a só mennyiségét az ételeinkben, kerüljük az egészségtelen zsírokat és mozogjunk többet. De melyek azok az italok, amik segíthetnek a vérnyomás csökkentésében?

Nagyon is számít, mit iszunk, ha magas a vérnyomásunk, vagy éppen nem akarjuk, hogy kialakuljon a magas vérnyomás. A kardiológus elmondta, melyek azok az italok, amik kifejezetten javasoltak a vérnyomás egészséges szinten tartására!

Ezek az italok a legjobbak a vérnyomás csökkentésére

1. Sovány tej

Szerencsénk van, ha nem vagyunk laktózérzékenyek, mert a tej kifejezetten jót tesz a vérnyomásunknak. Rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, melyek elősegítik a vérnyomás egészséges szinten tartását. A tejben található ugyanis az alábbi fontos tápanyagokból nagy mennyiségben:

  • Foszfor
  • Kálium
  • Kalcium
  • D-vitamin

Ezek mindegyike fontos szerepet játszik a vérnyomás alakulásában, hozzájárulnak a vérnyomás csökkentéséhez.

2. Hibiszkusztea

Egy 2019-ben végzett kutatás szerint a hibiszkusztea hatékony a vérnyomás csökkentésére. Azok a kutatásban résztvevőknek, akik minden reggel megittak egy hónapon át 2 csésze hibiszkuszteát, csökkent a magas vérnyomásuk a kontrollcsoporthoz képest, akik nem ittak hibiszkusz teát.

Ez a vérnyomásra gyakorolt jótékony hatás a hibiszkusztea növényi hatóanyagának (antocianin) és egyéb antioxidánsainak köszönhető. A hibiszkuszteában található természetes összetevők hatására az érfal ellenállóbbá válik a károsodással szemben, ami a beszűkülését okozhatná.

3. Gránátalmalé

Ez a rubinvörös gyümölcs az egyik legjobb a magas vérnyomás csökkentésére. Mivel tele van káliummal, így a szívünk igazán hálás lesz érte, ha minél gyakrabban fogyasztjuk. Ráadásul háromszor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea. 

A tiltólistás ital magas vérnyomással: alkohol

A vérnyomásunkra kifejezetten rossz hatással van az alkohol. Még az egy pohár este elfogyasztott vörösbor is! Ideje elfogadnunk a tényt, hogy nincs olyan kevés alkohol, ami ne lenne káros a szervezetünkre nézve. 

Az alkohol a vérnyomásunkra nézve azért különösen veszélyes, mert nem csak az ereket tágítja ki, hanem a szívverést is emeli. Így nagyon könnyen szív- és érrendszeri problémák kialakulásához vezet.

Forrás: Eating Well, Fotó: Getty Images, Unsplash