Ha ez a 4 dolog igaz rád, nagy veszélyben vagy: már fiatalon szívrohamod lehet

2024. május 21.
Megdőlni látszik a tévhit, hogy csak az idősek kaphatnak szívrohamot. Egy új tanulmány szerint ez akár egészen fiatalon is bekövetkezhet.
Ha ez a 4 dolog igaz rád, nagy veszélyben vagy: már fiatalon szívrohamod lehet
  • Tévhit azt gondolni, hogy csak az időseket fenyegeti szívroham vagy a stroke.
  • Dr. Lena Lönnberg tanulmányából kiderül, mi az a négy tényező, ami már a fiataloknál is előidézheti ezeket az eseményeket.
  • Az egészséges életmód csökkentheti a szívinfarktus és a szélütés kockázatát.

Az Európai Kardiológiai Társaság egy új tanulmányt tett közzé, ami szerint négy gyakori egészségtelen tulajdonság kombinációja növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, beleértve az olyan jelenségeket, mint a szívroham és a szélütés.

Mi az a négy tényező, ami növelheti a szívroham és a stroke kockázatát?

A 2023-ban bemutatott tanulmányban 34 269 40-50 év körüli felnőttel készült, akiknek szív- és érrendszeri egészségi állapotát vizsgálták az 1990-es évek óta Svédországban. Ott a csoport 15%-a (5084 személy) metabolikus szindrómában szenvedő volt, mivel három vagy több közös jellemzővel rendelkeztek az alábbiakból:

  • Férfiaknál legalább 102 centiméter, nőknél 88 centiméter vagy afeletti derékbőség.
  • Magas koleszterinszint: 6,1 mmol/l-nél kezdődik, ami nagyjából 236 mg/dl.
  • Magas vérnyomás: 130 Hgmm vagy annál magasabb szisztolés vérnyomás és/vagy 85 Hgmm vagy magasabb diasztolés vérnyomás
  • Magas vércukorszint: 5,6 mmol/l vagy magasabb éhgyomri plazma glükóz, ami körülbelül 101 mg/dl-nek felel meg.

Az átlagosan 27 éves követés során nem halálos kimenetelű kardiovaszkuláris események – beleértve a szívrohamot és a stroke-ot – a metabolikus szindrómában szenvedők 32%-ánál fordultak elő, míg a metabolikus szindrómával nem rendelkezőknél ez az arány 22% volt. Tehát, a tanulmány szerint a metabolikus szindrómában szenvedőknél nagyobb a kockázata a szívrohamnak és stroke-nak.

Ráadásul azok, akik szívrohamot vagy szélütést szenvedtek el a vizsgálatban, az első nem halálos esemény medián ideje 16,8 év volt a metabolikus szindrómában szenvedőknél. Ezzel szemben a metabolikus szindrómával nem rendelkezőknél ez 19,1 év. A 2,3 éves különbség azt jelenti, hogy a metabolikus szindróma csoport tagjai hajlamosabbak voltak a szívrohamra vagy stroke-ra.

A metabolikus szindróma csoport tagjai hajlamosabbak a szívrohamra vagy stroke-ra.

A metabolikus szindróma csoport tagjai hajlamosabbak a szívrohamra vagy stroke-ra.

„Mivel a metabolikus szindróma kockázati tényezők halmaza, az egyes összetevők szintjének nem kell kimagaslónak lenni” – mondta Dr. Lena Lönnberg, a tanulmány szerzője a közleményben. „Valójában a legtöbb ember enyhén megemelkedett szinten él éveken át, mielőtt olyan tüneteket észlel, amelyek miatt egészségügyi ellátást kell igénybe vennie.”

Mit javasol a szakértő?

Bár a 4 állapot kombinációja okozza a fokozott kockázatot, de Lönnberg kiemeli a vérnyomás ellenőrzésének fontosságát.

„A vérnyomás volt a legkockázatosabb összetevő, különösen a 40-es éveikben járó nők esetében, ami rávilágít a kontroll alatt tartás fontosságára” – hangsúlyozta. Az egyik dolog, ami segíthet a magas vérnyomás csökkentésében, az az egészséges táplálkozási minta követése, ami a metabolikus szindrómát célozza meg. A DASH diéta – magas vérnyomásban szenvedőknek összeállított étrend – remek kiindulópont lehet.

„Az eredmények alátámasztják a kockázati tényezők korai felismerésének fontosságát az egészségügyi szűrési programokon keresztül, hogy megelőző intézkedéseket lehessen tenni a szívroham, a stroke és a korai halálozás megelőzésére” – mondta Lönnberg. „Általános szabály, hogy még ha jól is érzed magad, akkor is ellenőrizd évente a vérnyomásodat, kerüld a dohányzást, ügyelj a derékbőséged méretére, és végül, de nem utolsósorban, légy minden nap fizikailag aktív.”

Forrás: Eating Well, Fotó: Getty Images