Ilyen a nők szexuális élete 2024-ben: meglepő tényekre derült fény

2024. szeptember 24.
Egyesek hetente egyszer szexelnek, másoknál a lepedőgyűrések között több mint három hónap telik el, viszont a szexjátékok egyre népszerűbbek a nők körében. Lássuk, milyen a szexuális életünk 2024-ben!
2024: meglepően alakul az évben nők szexuális élete
  • Szakértők szerint a világjárvány óta nagymértékben megváltozott a szexuális életünk.
  • Egy magazin felmérést készített az olvasói segítségével, és meglepő tények derültek ki a nők szexuális életéről.
  • Megmutatjuk, hogyan alakul a nők szexuális élete 2024-ben!

Cate Campbell szexuálpszichológus szerint a világjárvány óta mindent átértékeltünk, legyen szó a munkahelyünkről, lakhelyünkről vagy a szexuális életünkről. Míg a kikényszerített intimitás egyes párokat közelebb hozott egymáshoz, más párkapcsolatok megromlottak, mert a sok együtt töltött idő során nyilvánvalóvá vált az összeférhetetlenségük. Ennek meglepő következménye lett: egy felmérésben a megkérdezettek 14%-a nyilatkozott úgy, hogy 2020 óta az ellenkező nemtől elfordulva azonos nemű partnert választottak.

Ilyen a nők szexuális élete 2024-ben

A Woman’s Health magazin is felmérést végzett, hogy megtudja, milyen a nők szexuális élete 2024-ben. Lássuk az eredményeket:

  1. A megkérdezettek 42%-a úgy gondolja, hogy másoknak kielégítőbb a szexuális élete az övékhez képest.
  2. A felmérésből az is kiderült, hogy a szexuálisan legaktívabb korosztály a 25-34 évesek! Az ebbe a korcsoportba tartozó nők közel fele (47%) hetente legalább egyszer szexel. Majdnem ugyanennyien (41%) maszturbálnak ugyanolyan gyakorisággal.
  3. A felmérésben résztvevő nők 35%-a hetente vagy gyakrabban szexel. De hasonló arányban, 33%-uk mondta azt, hogy több mint háromhavonta szexel.
  4. A nők 19%-a azt mondta, hogy most kevesebbet szexelnek, mint a járvány előtt.
  5. Majdnem minden negyedik nő azt mondta, hogy hetente egyszer maszturbál.
  6. Továbbá minden ötödik nő elismeri, hogy túl kimerült ahhoz, hogy olyan szexuális életet éljen, amilyenre vágyik.
  7. A megkérdezettek alig több mint fele nyilatkozta azt, hogy élvezi a szexuális játékok használatát.

Orgazmusproblémákkal küzdünk

A nők 76%-a azt mondta, hogy elégedett a szexuális életével. A szexuálisan legelégedettebb korosztály a 18-24 évesek. De nem ők élik át a legtöbb orgazmust: ez inkább 45 és 54 év közötti nőkre jellemző, akiknek 54%-a azt mondta, hogy minden alkalommal, de legalábbis gyakran van orgazmusa.

A heteroszexuális kapcsolatban élő nők mindössze 19%-a ér el minden alkalommal orgazmust, szemben a férfiak 39%-ával. A 18 és 24 év közötti nők negyede „ritkán” vagy „soha” nem tapasztal orgazmust.

Madalaine Munro szexológus örül annak, hogy a legtöbben már felvállalják az orgazmusproblémáikat és foglalkoznak vele, de a médiát hibáztatja azért, hogy nem fejlődik a nők szexuális élete. Szerinte a tévében látott szex ártalmas, mert hamis képet állít be az egészséges szexualitásról és az orgazmusról.

„Bárcsak megnyugtathatnám az összes nőt, hogy nincs semmi baj, hogy küzdenek orgazmusért, és ha nem tudják, hogy milyen típusú intimitásra lenne szükségük az orgazmushoz” – mondja Munro, aki a maszturbálást szorgalmazza a szexuális élet javításáért. Fel kell fedezni azt, mi esik jól és mi nem. De ugyanezt javasolja a kapcsolatokban is: beszélni kell a partnerrel a valódi vágyakról és jelezni neki, ha valami nem jó.

Sok nőnek azért nem kielégítő a szexuális élete 2024-ben, mert orgazmusproblémával vagy testképzavarral küzd

Sok nőnek azért nem kielégítő a szexuális élete 2024-ben, mert orgazmusproblémával vagy testképzavarral küzd

A testképzavar is akadályozza az önfeledt szexuális életet

A testtel kapcsolatos negatív érzelmek a legnagyobb akadálya annak, hogy a nők a különböző korcsoportokban olyan szexuális életet élhessenek, amilyet szeretnének.

Az alacsony önbizalom a 18 és 24 év közötti nők közel felének szexuális életét befolyásolja, de a probléma javul az életkorral. A 43 éves Gillian Myhil elmesélte, hogy fiatalkorában nagyon zavarta, hogy kis mellei vannak és önbizalmi problémákkal küzdött, sokáig még levetkőzni sem mert teljesen az ágyban, ahol nem érezte magát nőiesnek.

„Az öregedés legnagyobb tanulsága az, hogy senkit sem érdekel a test. Nem a melled alakja vagy mérete vonzza az embereket, és nem a mérlegen lévő szám, sem a hajad vagy a bőröd színe. Az emberek csak emberként akarnak kapcsolatba lépni veled” – mondja Gillian, aki saját bevallása szerint 43 évesen jobban érzi magár, mint 20 évesen és kielégítőbb a szexuális élete.

A nőknek bűntudatuk van, ha pornót néznek

A nők kevesebb pornót néznek, mint a férfiak: a nők mindössze 17%-a nyilatkozott úgy, hogy szeretik a pornót, és nem éreznek bűntudatot, amikor nézik. De nem feltétlenül a nézettségi statisztika az érdekes, hanem a bűntudat. A felmérésből kiderült, hogy a fiatalabb nők nagyobb valószínűséggel érzik rosszul magukat pornónézés miatt, és a bűntudat a 18 és 25 év közöttiek körében a legmagasabb.

 „A bűntudat majdnem olyan, mint egy érzelmi adó, amiért szeretünk valamit, ami ellentétes lehet a társadalmi és erkölcsi struktúrákkal” – mondja Ness Cooper szexológus, hozzátéve, hogy normális a pornót éppúgy élvezni, mint a szexet. 

Forrás: Women’s Health, Fotók: Getty Images