Az orvos ezzel a 3 táplálék-kiegészítővel nyeri vissza az energiáját betegség után

2024. szeptember 28.
Többek között például cinket is szed az orvos, hogy egy-egy légúti fertőzés után visszanyerje az energiáját és hamarabb felépüljön. Mit javasol még a szakember a lábadozáshoz?
táplálékkiegészítő betegség után
  • A háziorvos szerint nagyon fontos, hogy személyre szabott legyen, milyen táplálékkiegészítőt szedünk.
  • Például a cink hozzájárulhat, hogy egy betegség után gyorsabban visszanyerjük az energiánkat.
  • Segíthet a gyógygombás kávé is a felépülésben?

A táplálékkiegészítőknek se szeri, se száma. Nem nagyon akad olyan híresség, aki ne adott volna ki saját készítményt. Az egyik legnagyobb üzlet ma a vitaminoké és táplálékkiegészítőké. De melyiket van értelme valóban szednünk? 

Dr. Zalan Alam háziorvos elárulta, ő milyen táplálékkiegészítőket szed, amikor valamilyen betegségből lábadozik, hogy gyorsabban visszanyerje az erejét és energiáját. Azt azonban az orvos is hangsúlyozta, hogy fontos a saját háziorvosunkkal konzultálni, mielőtt bármilyen táplálékkiegészítőt szednénk. Az a legjobb ugyanis, ha személyre szabottan alakítjuk ki a napi vitaminrutinunkat.

A háziorvos ezt a három táplálékkiegészítőt szedi betegség utáni felépüléshez

1. Gyógygombás kávé

A háziorvos minden reggel Lion’s mane, vagy ismert magyar nevén süngomba kivonattal dúsítja kávéját. A Cleveland Klinika kutatónak vizsgálatai szerint a gyógygomba hatékony adaptogén. Ez azt jelenti, hogy a növényi kivonat segít visszaállítani az egyensúlyt a test kémiai folyamataiban és csökkenti a stresszt.

Egy 2024-es vizsgálatban is azt figyelték meg, hogy a gyógygomba valóban csökkenti a szorongást, javítja a közérzetet és kedélyállapotot, hozzájárul a szellemi funkciók működéséhez. Ugyanakkor további kutatások folynak azzal kapcsolatban, vajon fertőzések utáni lábadozás felgyorsításához mennyire járul hozzá a táplálékkiegészítő.

2. Cink

A háziorvos abban a reményben szedi a cink táplálékkiegészítőt, hogy kevesebbszer kapja el pácienseitől az aktuális fertőzéseket. „A cink nem egy pajzs, nem akadályozza meg, hogy a szervezetembe jussanak a vírusok – mondta az orvos. – Viszont csökkenti a fertőzés hatását. Nem tart olyan sokáig a rossz közérzet, gyengeség, gyorsabb lesz a felépülés.”

Egy 2022-es kutatás is alátámasztja, amit a háziorvos mond. Eszerint a cink valóban lerövidíti a légúti fertőzések hosszát és enyhébb tünetek jelentkeznek azoknál, akik szednek cink táplálékkiegészítőt.

Ugyanakkor azt is fontos tudnunk, hogy a cink ajánlott napi bevitelét az ételeinkből is fedezzük. Legnagyobb mennyiségben cink az alábbi ételekben található:

  • Hüvelyesek (bab, borsó, lencse, csicseriborsó, stb.)
  • Tojás
  • Halak
  • húsfélék

A cinket könnyen túl is adagolhatjuk (felnőtteknél ez napi 40 milligramm feletti mennyiséget jelent). Ilyenkor hányinger, hányás, szédülés, fejfájás, emésztési problémák és étvágytalanság léphet fel.

3. D-vitamin

A háziorvos már szeptemberben elkezdi a D-vitamin szedését, és egészen addig adagolja is a táplálékkiegészítőt, míg tavasszal az időjárás valóban naposra nem fordul. A D-vitamin elengedhetetlen a számos testi folyamathoz, szerepet játszik többek között:

  • A csontok egészségében
  • Kálcium felszívódásában a gyomorból
  • Gyulladások csökkentésében
  • Az immunrendszer működésében

Az emberek túlnyomó része tavaszra D-vitamin hiányban szenved. Ez annak is betudható, mivel sokkal kevesebb időt töltünk a szabadban, és nem csak az időjárás miatt. Ezért is fontos, hogy ősztől tavaszig pótoljuk táplálékkiegészítővel a D-vitamint.

Forrás: Business Insider, fotó: Getty Images