A magnéziumnak ez a formája szívódik fel a legjobban

2024. január 30.
Egy enyhe magnéziumhiányt még hatásosan ki lehet küszöbölni a kiegyensúlyozott, magnéziumban gazdag étrenddel. Viszont a legtöbb esetben szükség van táplálékkiegészítőre. Nem mindegy azonban, milyen formát választunk. A különböző formában szedhető magnézium ugyanis más módon szívódik fel a szervezetünkbe. Mutatjuk, melyik a leghatásosabb az orvos szerint!
Magnézium felszívódás
  • 10-ből 7 felnőtt magnéziumhiányban szenved.
  • Az enyhe magnéziumhiány még pótolható, ha olyan ételeket fogyasztunk, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak magnéziumot.
  • Mutatjuk, melyik az a magnézium táplálékkiegészítő, amiből a leggyorsabban és legjobban szívódik fel a magnézium a szervezetünkben!

Tízből hét felnőtt magnéziumhiányban szenved az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség adatai szerint. Sokkal több embert érint tehát a levertséggel, fáradtságérzettel és rossz stressztűrő képességgel járó állapot, mint gondolnánk. Lehet, hogy nekünk is magnéziumhiányunk van? 

Hogy ne alakuljon ki magnéziumhiány, fontos a megfelelő pótlása, nagyobb mennyiség fogyasztása a tápanyagból. Ám nem mindegy, ezt milyen formában tesszük, mivel a magnézium felszívódása a sejtekbe nem feltétlenül hatékony.

Mit együnk magnézium pótlására?

Egy enyhe magnéziumhiány még étrenddel orvosolható. Ehhez olyan zöldségeket, gyümölcsöket kell nagyobb mennyiségben fogyasztanunk, melyekben nagy mennyiségben fordul elő az ásványi anyag. Magnéziumban gazdag élelmiszerek:

  • Mogyoró
  • Mandula
  • Tökmag
  • Zabkása
  • Étcsokoládé
  • Szardínia

A magnézium megfelelő felszívódásához azonban az is fontos, hogyan esszük, nem csak az, mit. „Alaposan és hosszú ideig rágjuk meg azokat az ételeket, melyek magnéziumban gazdagok – mondta Dr. Anne-Catherine Le Goff gyógyszerész, tápanyagszakértő. – A magnézium ugyanis a nyelven keresztül szívódik fel, még az étkezés elején.”

Amikor még nem túl nagyfokú a magnéziumhiány, élelmiszerekből is pótolható az ásványi anyag

Amikor még nem túl nagyfokú a magnéziumhiány, élelmiszerekből is pótolható az ásványi anyag

Melyik típusú magnézium táplálékkiegészítőt válasszuk?

Sok esetben azonban nem elég a magnéziumban gazdag élelmiszerek fogyasztása a magnéziumhiány megelőzésére. A modern élet – krónikus stressz, rohanás, túl sok hús és finomított gabona, nem elegendő és minőségű alvás – hozzájárul a magnézium kiürüléséhez a szervezetünkből a vizelettel együtt.

Rengetegféle magnézium táplálékkiegészítőt találunk a gyógyszertárban, drogériában. Ha csak egyet leveszünk a polcról, korántsem biztos, hogy hatásosan segít a magnézium pótlásában. Ehhez az kell, hogy valóban jól felszívódjon a szervezetünkben a tápanyag. 

A magnézium leghatásosabban a magnézium-citrát formában szívódik fel a Reading Egyetem kutatása szerint, mely a Magnesium Research című tudományos szaklapban jelent meg. Ugyanakkor jó, ha tudjuk, hogy ennek van egy enyhe hashajtó, székletlazító hatása, ami az arra érzékenyeknél problémát okozhat. 

A magnézium-karbonát, magnézium-hidroxid és magnézium-oxid nem okoz ilyen mellékhatásokat, viszont nem is szívódnak fel olyan jól a szervezetben, mint a magnézium korábban említett formája. Emiatt a gyógyszerész egyértelműen azt javasolja, a magnézium-citrát feliratot érdemes keresnünk a táplálékkiegészítő dobozán. 

Forrás: Marie Claire France, fotó: Unsplash