Ennek a rejtett zugnak a takarítását sose hagyd ki a fürdőszobában a betegségszezonban!

2024. október 09.
Vannak olyan eldugott részek a fürdőszobánkban, amik felett hajlamosak vagyunk elsiklani takarításkor. Pedig az őszi betegségszezonban még hatványozottabban fontos lenne a fogkefetartó vagy a villanykapcsoló alapos letisztítása. Mutatunk még néhány ilyen elhanyagolt területet a fürdőnkben!
Fürdőszoba takarítás
  • A fürdőszobai takarítás nem merül ki a vécé-kád-mosdó háromszögnél.
  • Vajon mikor mostuk le utoljára a villanykapcsolót a fürdőben?
  • Mutatjuk, melyek azok a területek a fürdőben, amiről hajlamosak vagyunk elfeledkezni a fürdőszobában!

Biztosak lehetünk benne, hogy a fürdőszobánkban tisztább a vécéülőke, mint például a villanykapcsoló vagy a fogkefetartó pohár. Az őszi betegségszezonban még fontosabb lenne, hogy az olyan területekre nagyobb figyelmet fordítsunk a fürdőszoba takarításánál, amit gyakran megérintünk.

Ha nem is minden héten, de legalább pár hetente fontos lenne az ilyen rejtett részek alaposabb megtisztítása is a fürdőben! Mutatjuk, miről feledkezünk el nagyon gyakran a fürdőben takarításkor!

Ezeket a részeket felejtjük el kitakarítani a fürdőben

@ultimatebykomi

How to clean your bathroom the proper way 🧽 #fyp #foryoupage #deepclean #cleantok #bathroomclean #backtobasics

♬ She Share Story (for Vlog) – 山口夕依

1. Zuhanyfüggöny

Egy 2023-as kutatás szerint a zuhanyfüggönyön 60-szor annyi baktérium van, mint a vécédeszkán. De nem állunk meg itt: a lakásunkban a penész legnagyobb eséllyel a zuhanyfüggönyön telepszik meg. Pont ezek miatt kellene a zuhanyfüggönyt legalább kéthetente kimosnunk. Jó, ha tudjuk, hogy a zuhanyfüggöny mosógépben is mosható, így nem annyira fájdalmas, ha gyakrabban tisztítjuk.

2. A szagelszívó ventilátorja

Rengeteg por felhalmozódhat a fürdőszobában található szagelszívó ventilátorján. Meglepődünk, ha egyszer levesszük a rácsot és meglátjuk, mennyi minden gyűlt össze rajta! Érdemes legalább minden évszakban egyszer alapos takarításnak alávetnünk ezt a rejtett porcsapdát!

3. Kilincs és villanykapcsolók

Mit csinálunk, amikor hazaérünk és bemennénk a fürdőszobába kezet mosni például tömegközlekedés után? Felkapcsoljuk a villanyt! Egy nap alatt számtalanszor megérintjük a kilincset és a villanykapcsolót is piszkos kézzel. A kórokozók és szennyeződések átkerülnek ezekre a helyekre, viszont a fürdőszoba takarításakor általában nem jut eszünkbe letörölni ezeket a területeket.

4. A mosdókagyló elfeledett részei

A túlfolyó nyílását mikor takarítottuk ki legutóbb?

A túlfolyó nyílását mikor takarítottuk ki legutóbb?

Ki szoktuk törölni a mosdó takarításakor a túlfolyót is? Vagy a dugót? Érdemes ezeknek a rejtett részeknek is nagyobb figyelmet szentelnünk, mert az itt lerakódott szappanban nagyon könnyen megtelepedhet a penész.

5. A vécé kanyarulatai

Ne csak a vécécsésze nagyját töröljük át, amikor a fürdőszoba legpiszkosabb részének esünk neki takarításkor. Bizony elő kell vennünk egy régi fogkefét, és a hajlatokat, kanyarulatokat is alaposan átsúrolni, hogy minden rejtett kosztól megszabaduljunk.

6. Fogkefetartó

A pohár alja, amiben a fogkeféket tároljuk, felér egy Petri-csészével. A lefolyó víz és fogkrémmaradvány remek táptalajt jelent a baktériumoknak, gombáknak. Egészen undorító trutyit takaríthatunk ki a pohár aljából, ha időnként belenézünk.

Forrás: The Telegraph, fotó: Getty Images, Unsplash