Az ablaktisztító sem oldhat meg mindent – mutatjuk, mire ne használd, ha jót akarsz a bútoraidnak!

2024. október 07.
Sokan úgy nőttünk fel, hogy úgy gondoltuk, az ablaktisztító – a klasszikus spriccelős üvegben lévő oldat – bármiféle rendetlenségre, koszra gyógyír. Ez azonban komoly tévhit.
Ablaktisztítás háztartás házi praktika
  • Az előre palackozott ablaktisztító olyan durva tisztítószereket tartalmaz (például ammóniát), amelyek bizonyos anyagokon pusztítást végezhetnek.
  • Gyakran még az olyan felületeket is roncsoljuk az ablaktisztítóval, amin pedig logikusnak tűnhet a használatuk?
  • Még az ablak bizonyos részeit is kerülni kell az ablaktisztító oldattal!

Sokan úgy nőttünk fel, hogy úgy gondoltuk, az ablaktisztító – a klasszikus spriccelős üvegben lévő oldat – bármiféle rendetlenségre, koszra gyógyír. Ez azonban tévhit. Az ablaktisztítószer többet árt, mint használ az olyan anyagokon, ami nem ablak vagy üveg. Szakértők elmagyarázták, miért.

Lássuk, mire NE használjunk soha ablaktisztítót!

1. Gumitömítések

Csak azért, mert gumitömítések vannak az ablakokon, még nem jelenti azt, hogy ablakpucolóval is kezelni kell őket. A tisztítószerben lévő vegyi anyagok törékennyé tehetik a gumit, és nagyobb valószínűséggel repedeznek meg – mondja Jade Piper, a Milwaukee-i székhelyű BetterCleans üzemeltetési vezetője. Piper azt javasolja, használjuk enyhe mosogatószer és meleg víz keverékét, és törölje le velük ezeket a felületeket egy puha ruhával. Ezután öblítsük le, szárítsuk meg, és alkalmazzunk gumikondicionálót.

2. Sárgaréz és bronz lámpatestek

Azt gondolhatjuk, hogy az ablaktisztító szép fényt ad ezeknek a bútoroknak, de Piper szerint mattuláshoz és korrózióhoz vezethet. És ha egyszer ezek a berendezési tárgyak megsérülnek, az lerövidíti az élettartamukat.

3. Szőnyegek és kárpitok

Ebben az esetben a kívánt célnak, azaz a folttisztításnak épp az ellenkezőjét érjük el. Nekiesni a szőnyegüknek az ablaktisztítóval potenciálisan újabb foltokat és elszíneződéseket okoz. „Ráadásul az ammónia gyengítheti a szálakat, így azok hajlamosabbak lesznek a kopásra” – mondja Piper.

Ablaktisztítás háztartás házi praktika

Az ablaktisztítószer többet árt, mint használ az olyan anyagokon, ami nem ablak vagy üveg.

4. Bármi, ami fa

Piper szerint az ablaktisztító lemarhatja a fáról a védőbevonatot, „így a fa sérüléseknek, például kiszáradásnak, elszíneződésnek vagy akár repedéseknek is ki van téve.” Ehelyett ajánlatos speciálisan fára való tisztítószert használni. Egy faápolószer kihozza az anyag természetes fényét. Ne feledjük ez mindenre vonatkozik, ami fából készült az otthonunkban, például bútorokra, ablakkeretekre vagy akár a konyhapultra.

5. Gránit és márvány munkalapok, vagy természetes kőből készült padlóburkolat

Az ablaktisztító savassága komoly gondot jelent ezeken a felületeken. „A savas anyag tompa foltokat hagyhat, és elronthatja a polírozott felületet” – mondja Piper. „A kár maradandó lehet, ami azt jelenti, hogy szakembereket kell hívni a javításhoz. Arról nem is beszélve, hogy ezek a vegyi anyagok gyengíthetik a kő tömítőanyagát, így hajlamosabbá tehetik a foltosodásra.” Ehelyett próbálkozzunk kifejezetten természetes kövekhez gyártott pH-semleges tisztítószerrel.

6. Elektronika

Lehet, hogy logikusnak hangzik ablakmosószert használni valamin, ami alapvetően egy apró ablak, de gyorsan tönkreteheti a képernyőket, beleértve a televíziókat is. „Nemcsak megkarcolhatják a képernyőt és lecsupaszíthatják a tükröződésgátló bevonatot, hanem sárgává vagy ködössé is tehetik a képernyőt” – mondja Ronnie Kendrick, a coloradói székhelyű CompanyClean alapítója. Ehelyett használjunk képernyőtörlőkendőt, vagy csak dörzsöljük le a képernyőt egy mikroszálas kendővel a tévéképernyő tisztításához.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Getty Images