Élelmiszerbiztonsági szakemberek figyelmeztetnek: ez a szilikon sütőforma mérgező lehet

2024. november 24.
Egyre elterjedtebbek a szilikon sütőformák, hiszen rengeteg előnyük van. Élelmiszerbiztonsági szempontból viszont nem biztos, hogy ez a legjobb választás. Milyen kockázatai lehetnek annak, ha szilikon formát használunk sütéshez?
Szilikon forma
  • A szilikon sütőforma praktikus, ám nem minden esetben veszélytelen a használata élelmiszerbiztonsági szempontból.
  • Hogyan győződhetünk meg róla, hogy nem kerülnek mérgező vegyületek a szilikon sütőformából az ennivalónkba?
  • Mit kell tudnunk a szilikon sütőformákról, hogyan használjuk?

Nem biztos, hogy a szilikon sütőformákkal kell nekiállnunk a karácsonyi sütésnek. Legalábbis az élelmiszerbiztonsági szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy nem minden szilikonforma biztonságos a sütemények elkészítéséhez. 

Mutatjuk, mit kell tudnunk a szilikon sütőformák használatáról, és azt is, hogyan választhatunk nem mérgező, biztonságos szilikonformát a süteményeinkhez!

Mi az a szilikon egyáltalán?

Mindenekelőtt fontos tisztáznunk, mi is valójában a szilikon, hogy ne keverjük össze más, hasonló fogalmakkal. Ezek a vegyületek ugyan kapcsolódnak egymáshoz, de mégsem ugyanazok:

  • Szilícium – Ezt a természetes elemet azért keverjük gyakran a szilikonnal, mert az angol nyelvben silicon az elnevezése. (A vegyjele Si, az atomszáma 14, ha tudományosak akarunk lenni.) Az oxigén mellett ez a Földünk másik olyan eleme, amely bőséggel áll rendelkezésre. Számos területen használják az iparban, elektronikában, napenergia hasznosításában, építőiparban.
  • Szilícium-dioxid, azaz kvarc és homok – Amikor a szilíciumhoz két oxigénatom kapcsolódik, abból lesz a szilícium-dioxid. Ez a vegyület számos formában jelen van körülöttünk: homok, kvarc, üveg. Ez a földkéreg legfontosabb összetevője. Bizonyos kutatások szerint még egészséges is lehet az ember számára. 
  • Szilikon – Amit mi szilikonnak nevezünk a magyar nyelvben, egy mesterségesen előállított vegyület, amikor szenet és oxigént adnak a szilíciumhoz. Ez lehet szilárd, folyékony vagy gél halmazállapotú is. Az orvoslásban sokféle módon hasznosítják: protézisek, implantátumok és pacemaker is készül a segítségével. Általánosságban kijelenthető, hogy nem mérgező az ember számára, ezért is kezdtek el belőle konyhai eszközöket és szilikon sütőformákat gyártani.

Több mint 40 éve egy szilikon spatula volt az első olyan konyhai eszköz, amit szilikonból készítettek. Azóta már sütőformák és egyéb eszközök is megjelentek szilikonból. De hogyan lehetünk biztosak abban, hogy nem mérgező az adott szilikon sütőforma?

Mennyire biztonságos a szilikon sütőforma?

A leggyakoribb érv a szilikon sütőforma használata mellett, hogy nem bevonatos, nem alumínium, BPA- és PFAS-mentes. De nem csak ezekkel lehet probléma. A szilikon gyártása során számos olyan ágenst és vegyszert használnak, ami mérgező lehet az emberre. A kérdés az, hogy ezek jelen vannak-e a kész szilikon termékekben.

Bár a hetvenes évek óta gyártanak szilikon konyhai eszközöket, mégis csak az utóbbi néhány évben kezdtek tudományos kutatásokat végezni a szilikon termékek hosszú távú hatásaival kapcsolatban.

Egy 2022-es vizsgálatban azt nézték meg, hogy az említett vegyszerek a szilikon muffinformából átkerülhetnek-e a kész ételbe. Találtak egy BHT nevű vegyületet, ami ismert rákkeltő anyag, emellett még két lehetséges rákkeltő vegyületet, naftalánt és bifenilt. Emellett a bőr, a szem és a tüdő irritációját okozó dodecil-akrilátot is megtalálták a szilikon formában sütött maffinokban.

A tanulmányban azt is kiemelték, hogy nagy különbség volt a rossz minőségű, olcsó szilikon sütőformák és a jó minőségűek között. Utóbbiak azért is drágábbak, mert a gyártás során speciális hőkezelésen is átesnek, ami eltünteti belőlük a mérgező vegyszereket.

Milyen veszélyei lehetnek a szilikon sütőformának?

A legfrissebb kutatások szerint számos probélmát okozhatnak a szilikon sütőformák. Bár engedélyezték gyártásukat, a színt és rugalmasságot adó anyagok egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

  1. Gyártás során használt vegyületek szivárognak a szilikon formából az ételekbe. Ezek leggyakrabban pigmentek és rugalmasságot segítő vegyületek.
  2. A magas hőmérsékletet nem tolerálja szilikon sütőforma. Ugyan a szilikon hőálló, ám nem minden típus bírja az összes konyhai eljárást. A nyílt láng vagy extrém magas hőmérséklet a sütőben károsíthatja az anyagot, olvadhat vagy büdös szagot áraszthat. Ezek a gázok mérgezőek is lehetnek a már említett alacsony minőségű szilikonformáknál. Egy 2005-ös vizsgálat szerint a szilikonformából hő hatására kiszabaduló sziloxánok belégzése húgyuti rákot és meddőséget is okozhat. De károsíthatja a vesét, tüdőt és májat is.
  3. Szennyeződhet is a szilikonforma, ha a mikroszkopikus felületi sérülésekben megtelepszenek baktériumok vagy penész. Ezek akár ételmérgezést is okozhatnak.

Hogyan válasszunk biztonságos szilikonformát?

A rossz minőségű szilikon formából veszélyes vegyületek kerülhetnek az ételbe sütés közben

A rossz minőségű szilikon formából veszélyes vegyületek kerülhetnek az ételbe sütés közben

Az első és legfontosabb, hogy megbízható helyen, ismert márkát vásároljunk. Ez már egyfajta garancia arra, hogy a szilikon sütőforma jó minőségű lesz. Az alábbi tényezőket érdemes figyelnünk, amikor szilikonformát keresünk:

  • Élelmiszerbiztonsági engedéllyel rendelkezzen a kiválsztott szilikonforma.
  • Figyeljünk az engedélyekre, Európában az Európai ÉLelmiszerbiztonsági Hatóság jelzését keressük (EFSA).
  • Ne dőljünk be az alacsony árnak, a jó minőségű, nem mérgező szilikon nem büdös, nincs szaga, az állaga rugalmas és sima. Ne a legolcsóbb formát válasszuk!
  • Olyan szilikonformát vegyünk, ami az alacsony és magas hőt is bírja, így fagyasztóban és sütőben is használható.

Most akkor berakhatjuk a sütőbe a szilikonformát vagy sem?

A már említett 2022-es átfogó tanulmány szerint az a legbiztonságosabb, ha a szilikon formákat inkább csak alacsony hőmérsékletű helyeken, például a hűtőben vagy fagyasztóban használjuk. 

A nagyon jó minőségű szilikon forma ugyan 180 Celsius-fokig biztonságos sütőben, de 150 Celsius-fok feletti sütésnél a szakemberek mégsem javasolják. Inkább hagyományos fém, üveg vagy kerámia tepsit, sütőformát használjunk. 

Forrás: Wellness Mama, fotó: Unsplash