- Cukor és cukor között is nagy különbség van, ám az tény, hogy fontos az egyensúlyra törekednünk.
- Érdemes egyszerű dolgokat beiktatnunk az életünkbe, hogy ne jelentsen veszélyt az egészségünkre a cukorfogyasztásunk.
- Az is fontos, hogy ne tekintsük ellenségnek a cukrot, inkább az észszerűséget tartsuk szem előtt.
Nincs még egy olyan tápanyag, melyhez olyan ellentmondásos viszony fűzné az embert, mint a cukorhoz. Egyrészről fontos a szervezetünk működéséhez, ráadásul finom és kényeztet. Másrészről viszont tudjuk, hogy nem mindegy, milyen fajta a cukor és veszélyes lehet az egészségünkre, ha túl sokat eszünk belőle, és ezt a szervezetünk konkrét tünetekkel jelzi.
Épp ezért fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a cukorfogyasztás és az egészségünk között, anélkül, hogy le kellene mondanunk az édes élvezetekről. Hogyan ellensúlyozhatjuk a cukor hatásait a szervezetünkben?
Miért veszélyes a túl sok cukor?
Az a legnagyobb baj a cukorral, hogy általában sokkal többet eszünk belőle, mint amennyire a szervezetünknek szüksége lenne. Ez a felesleges cukor aztán számos problémát okoz a testünkben:
- hirtelen lezuhan az energiaszintünk
- ellenállhatatlan késztetést érzünk a nassolásra
- növeli a 2-es típusú diabétesz és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
Szerencsére van néhány egyszerű módszer, amivel a mindennapi életünkben segíthetjük a testünket, hogy minél hatékonyabban megszabaduljon a felesleges cukortól.
Hogyan szabadítsuk meg a testünket a felesleges cukortól?
1. Egyszerű és hatásos: igyunk sok vizet
Az elegendő víz fogyasztása az egészséges test alapja. Elengedhetetlen a máj és vese működéséhez, már csak azért is, mert ezek a szervek szabadítanak meg minket a méreganyagoktól és felesleges salakanyagoktól, amilyen a cukor is. A megfelelő hidratáltság a jó vérkeringéshez is szükséges.
Hogyan használjuk a módszert, hogy megszabaduljunk a felesleges cukortól?
- Reggel indítsuk a napot egy pohár vízzel, és minden étkezés előtt igyunk egy nagy pohárral.
- Az egyszerű trükk segíthet abban is, hogy ne törjenek ránk éhségrohamok.
2. Együnk rostban gazdag ételeket

A brokkoli az egyik legjobb étel, ha el akarjuk távolítani a felesleges cukrot a szervezetünkből
A vércukorszint egyensúlyban tartásához a rost a legfontosabb tápanyag. Lassítja a szénhidrátok felszívódását, így elkerülhetjük a hirtelen vércukorszint-emelkedést, majd zuhanást. Azt tapasztalhatjuk, hogy így elmaradnak az étkezés utáni fáradtságrohamok és nem sóvárgunk annyira az édességek, nassolnivalók után.
Hogyan használjuk a módszert, hogy megszabaduljunk a felesleges cukortól?
- Érdemes zöld színű zöldségeket – mint a brokkoli vagy zöldbab – fogyasztanunk minél gyakrabban.
- Az alacsony cukortartalmú gyümölcsök – áfonya vagy málna – szintén hasznosak és remek rostforrást jelentenek.
- A gabonafélék közül a quinoa vagy zab segíti a vécukorszint szabályozását és gazdag tápanyagokban, rostban.
3. Mozgás: már egy kicsi is számít
A fizikai aktivitás remek eszköz arra, hogy megszabaduljunk a felesleges cukortól. Ezzel elégethetjük a vérben lévő cukrot, így csökken az a mennyiség, amit a sejtjeink nem tudnának felhasználni, alacsonyabb lesz a vércukorszintünk.
Hogyan használjuk a módszert, hogy megszabaduljunk a felesleges cukortól?
- Nem kell élsportolónak lennünk, egy 20-30 perces séta ebéd után már elég hatékony a felesleges cukor elégetéséhez.
- A mozgás nem csak a vércukorszint szabályozását segíti, de energikusabbak leszünk és a közérzetünk is javul.
4. Csökkentsük a cukrot lépésről lépésre
Ha elszántuk rá magunkat, érdemes az étrendünkben csökkenteni a finomított cukor mennyiségét is. Ezt nem célszerű azonnal elvágni, jobb és hasznosabb fokozatosságra törekednünk.
Hogyan használjuk a módszert, hogy megszabaduljunk a felesleges cukortól?
- Először hagyjuk el a kávénkból a cukrot például, tegyünk bele helyette fűszereket, például fahéjat. Ez kifejezetten hasznos is a vércukorszintünk szempontjából.
- A természetesen édes gyümölcsök – körte vagy alma, őszibarack – szintén segíthetnek, hogy kielégítsük az édesség iránti vágyunkat.
Forrás: Marie Claire Belgium/Claire de Wilde, fotó: Unsplash/Patrycja Jadach, Getty Images