- A sajt a laktózérzékenység miatt vezethet rémálmokhoz.
- Gyakran kerülnek be a testi érzetek az álmokba, így nem meglepő módon az emésztéssel kapcsolatos kellemetlenségek rémálmokat okozhatnak.
- Mit tehetünk, ha nem akarunk rémálmokat?
Mindannyian tapasztaltuk már: egy nehéz vacsora után az éjszaka nyugtalan, az álmaink kuszák, a reggel pedig fáradt és zavaros. A népi bölcsesség és az irodalmi utalások régóta kapcsolatba hozzák az emésztési problémákat a rémálmokkal.
Gondoljunk csak Charles Dickens híres jelenetére, amikor Ebenezer Scrooge az éjféli szellemeket nem túl komolyan véve így szól: „Lehet, hogy egy meg nem emésztett darabka marhahús vagy, egy csepp mustár, egy morzsa sajt, egy félkészen főtt krumpli.” És Benjamin Franklin is panaszkodott: „A tétlenség, ha bőséges lakomával párosul, rémálmokat és kimondhatatlan borzalmakat idéz elő.”
De vajon tényleg van alapja annak, hogy egy egyszerű vacsora megkeseríti az éjszakánkat? A tudomány ma már komolyabban veszi ezt a kérdést, a rémálmok okait kutatva úgy tűnik, nem minden csak legenda. Egy friss tanulmány, amely a Frontiers in Psychology című tudományos folyóiratban jelent meg, megerősíti: ha jól szeretnénk aludni, érdemes óvatosan bánni a sajttal – különösen este.
Miért éppen a sajt okoz rémálmokat?
A kutatást Tore Nielsen, a montreali egyetem pszichiátriaprofesszora és kollégái végezték 1082 albertai egyetemi hallgató bevonásával. A résztvevők egy részletes kérdőívet töltöttek ki táplálkozási szokásaikról, ételérzékenységükről, alvásminőségükről és arról, milyen gyakran emlékeznek álmaikra, illetve ébrednek fel rémálmok miatt.
- A válaszadók egynegyede szerint bizonyos ételek rontják az alvásminőséget
- Valamivel több mint 20 százalék tapasztalt pozitív hatást is egyes élelmiszerekkel kapcsolatban.
- Azok közül, akiknek gyakrabban vannak rémálmaik egyes ételek fogyasztása után, 31 százalék a desszerteket és édességeket hibáztatta, 22 azázalék a tejtermékeket (köztük a sajtot), 16 százalék a húsokat, míg 13 százalék a csípős fogásokat említette fő bűnösként.
A laktózintolerancia és a rémálmok kapcsolata
A kutatás egyik legérdekesebb megállapítása, hogy a laktózintolerancia volt a leggyakoribb egészségügyi probléma azok között, akik rossz alvásminőségről számoltak be. A laktózérzékenyek harmada úgy vélte, hogy étrendje negatív hatással van az alvására.
„A rémálmok súlyosabbak azoknál a laktózintoleranciában szenvedőknél, akik erőteljesebb gyomor-bélrendszeri tüneteket tapasztalnak, és emiatt az alvásuk is gyakrabban megszakad” – nyilatkozta Nielsen a tanulmány kapcsán. „Ez teljesen logikus, hiszen más testi érzékelések is képesek beépülni az álmainkba.”
Az érzékszervek és az álmaink

A testi érzetek megjelennek az álmainkban, az emésztéssel kapcsolatos panaszok rémálmainkban
A 2024-es évben megjelent egyik nagyobb összefoglaló tanulmány szerint az érzékszervi ingerek – legyen szó hangokról, illatokról, fényekről, fizikai nyomásról vagy akár fájdalomról – szintén befolyásolhatják, hogyan és mit álmodunk. Nem meglepő tehát, hogy az olyan tünetek, mint a puffadás, a görcs vagy a hasfájás, szintén ott vannak az álmainkban, gyakran negatív formában.
A kutatók arra is rámutattak, hogy az étkezés időpontja szintén számít. Az esti nassolás vagy a vacsora utáni késői falatozás gyakran az úgynevezett éjjeli bagoly személyiségre jellemző, ami más tanulmányok szerint önmagában is összefüggést mutat a rémálmok gyakoribb előfordulásával.
Az ok és okozat még nem tisztázott
Fontos azonban megjegyeznünk: a kutatók nem állítják, hogy már biztos ok-okozati összefüggést találtak. Könnyen lehet, hogy a rossz alvás és a gyakori rémálmok okozzák a késő esti falatozást, nem pedig fordítva. „A táplálkozás és az alvás kapcsolatát vizsgáló tanulmányokban az oksági irány gyakran tisztázatlan” – írják a szerzők.
Mit tehetünk mi a rémálmok ellen?
Nem minden étel ellensége a nyugodt éjszakának. A kutatásban résztvevők 18 százaléka számolt be arról, hogy gyümölcsfogyasztás után jobban aludt. A zöldségek esetében ez az arány 12 százalék, míg a gyógyteák esetében 13 százalék volt.
Nielsen szerint ez a tanulmány csak a kezdet. További vizsgálatokra van szükség, amelyek szélesebb korcsoportokat és élethelyzeteket ölelnek fel. „Kísérleti körülmények között is szükség lenne arra, hogy összehasonlítsuk például a sajt és egy kontrollétel hatását az alvásra és az álmokra” – mondta a professzor.
Mi pedig ebből annyit már most is levonhatunk, hogy megéri figyelnünk arra, mikor és mit eszünk lefekvés előtt. Mert lehet, hogy az álmatlan éjszakák nem mindig a stresszről vagy a holdállásról szólnak – néha elég csak visszafogni azt a kis sajtmorzsát vacsora után.
Néhány ötlet, hogy mit együnk és igyunk, ha jobban akarunk aludni:
- Nézzük meg, mit eszik a dietetikus lefekvés előtt, hogy jobban aludjon!
- Együnk kifejezetten álmosító ételeket!
- Miért a meggy a legjobb nassolnivaló lefekvés előtt?
Forrás: Time, fotó: Getty Images, Unsplash/Egor Vikherev