7 legendás luxustáska, és a nők, akik a múzsáik voltak

2023. szeptember 11.
A divattörténelem legismertebb táskáinak gyakran megható története van. A Diortól a Guccin át a Louis Vuittonig, szinte mindegyik nagy divatház alkotott ikonikus kézitáskát a 20. század egy-egy legendás nőalakjának.
Jane Birkin, Jackie Kennedy Onassis, Eva Longoria, Victoria Beckham luxustáska múzsa híres nők
  • Talán a legismertebb és az utóbbi időben legtöbbet hallott példa arra, amikor egy legendás nő ihletett egy táska elkészítésére egy divatházat, az Jane Birkin, akiről a Hermès nevezte el az azóta ikonikussá vált kézitáskáját.
  • A 21. században is találunk olyat, amikor egy híres nő ihlette meg egy táska elkészítésére valamelyik luxus divatmárkát.
  • Diana hercegnő előtt a Dior tisztelgett egy kézitáskával, amit a hercegnő előszeretettel hordott.

A 20. század során számos alkalommal ihlették meg legendás nők a luxusmárkák táskáit. A Dior Diana hercegnőről nevezett el egy kézitáskát – amit a hercegnőnél gyakran láthattunk nyilvános szereplésein is –, a Louis Vuitton egy klasszikusát alakította át és nevezte el Audrey Hepburn után.

@marieclairehun

Egy luxusingatlan árát elköltheti az, aki a 2023-as év 10 legdrágább táskájának valamelyikét szeretné a magáénak tudni. Vajon melyik darab az aranyérmes a listán? 😱😱😱 #highfashion #hautecouture #luxurybag #hermes #foryou #foryoupage #pusztuljonforyouba #magaselet #madeyoulook

♬ Made You Look – Meghan Trainor

Jane Birkin és az Hermès

Jane Birkin, kezében egy tömött Hermès Birkin táskával

Jane Birkin, kezében egy tömött Hermès Birkin táskával

Talán a divattörténelem legismertebb sztorija, amikor Jane Birkin a Hermès vezetője, Jean-Louis Dumas mellé került egy London-Párizs repülőjáraton 1983-ban, és a táskája tartalma kiborult a repülő padlójára. Dumas erre egy már létező Hermès táskát alakított át úgy, hogy minden beleférjen, amit Birkin magával cipelt. A többi pedig már történelem. Az Hermès Birkin táska rajongói között olyan A-listás hírességeket találunk, mint Kate Moss, Kylie Jenner, Jennifer Lopez vagy Cardi B. 

Diana hercegnő és a Dior

Diana hercegnő Londonban egy HIV és AIDS központot látogat meg 1996-ban, kezében a róla elnevezett Dior luxustáskával

Diana hercegnő Londonban egy HIV és AIDS központot látogat meg 1996-ban, kezében a róla elnevezett Dior luxustáskával

A Lady Dior táskát korábban Chouchou-nak nevezte a divatház. Egy ilyen retikült ajándékozott Bernadette Chirac, az akkori francia elnök felesége Diana hercegnőnek 1995 szeptemberében egy párizsi látogatás alkalmával. A következő 12 hónapban szinte nem volt olyan nyilvános esemény, ahol ne láthattuk volna a hercegnő kezében a táskát. Mindenhova magával vitte, a birminghami gyerekotthontól a New York-ig. 1996-ban aztán Christian Dior átnevezte a táskát a hercegnő előtti tisztelgésként Lady Diornak.

Jackie Kennedy Onassis és a Gucci

Jackie Kennedy Onassis vállán a kedvenc Gucci táskája

Jackie Kennedy Onassis vállán a kedvenc Gucci táskája

Ahogy a Lady Dior kézitáska, a Gucci Jackie-je is más néven kezdte karrierjét: Fifties Constance-nak nevezte el a divatház először. 1970-ben Jackie Onassis búcsút mondott a Fehér Háznak és a szigorú kosztümöknek, sokkal lazább és színesebb ruhákban kezdett mutatkozni. Ekkor kezdte el viselni a Gucci luxustáskát, ami tökéletesen illett könyvkiadói szerepéhez és a sok utazáshoz. Azonnal népszerű lett a kézitáska, amit előbb a Tom Ford, majd egy 2014-es kampányában Kate Moss-szal a Frida Giannini is visszahozott, mielőtt a 2021-es őszi-téli divatshow-ján újabb reneszánszát kezdte volna élni a Alessandro Miele bemutató után. Azóta már Emma Corrint és Harry Styles-t is lefotózták a Gucci Jackie táskával, ami a színek egész garmadájában elérhető ma már.

Sophia Loren és Salvatore Ferragamo

Sophia Loren és a róla elnevezett Salvatore Ferragamo kézitáska

Sophia Loren és a róla elnevezett Salvatore Ferragamo kézitáska

Nápoly iránti rajongásuk és közös gyökereik már első találkozásukkor szoros köteléket jelentett. Sophia Loren még gyerekként költözött ide, Ferragamo a dél-olasz városban tanulta a cipőkészítés mesterségét. A színésznő hűséges vásárlója volt Salvatore Ferragamónak olyan sztárokkal együtt, mint Marilyn Monroe, Audrey Hepburn vagy Judy Garland. Ferragamo 1960-ban halt meg, ám a család életben tartja azóta is a luxusmárkát. A 2009-es tavaszi-nyári kollekciójukban mutatták be a Sofia táskát Sophia Loren előtti tisztelgésként.

Eva Longoria és Victoria Beckham

Eva Longoria, Victoria Beckham és a barátságukat szimbolizáló luxustáska

Eva Longoria, Victoria Beckham és a barátságukat szimbolizáló luxustáska

Ennél látványosabban nem is fejezhette volna ki barátságát Victoria Beckham Eva Longoria felé, minthogy a 2018-as kollekciója egyik táskáját róla nevezte el. A két híresség barátsága még 2007-ig nyúlik vissza, amikor a divattervező családjával Los Angeles-be költözött. Azóta sok mindent átéltek együtt. Longoria lett Victoria és David Beckham lányának, Harpernek a keresztanyja, míg Victoria nem csak a tanú volt a színésznő esküvőjén 2016-ban, de ő tervezte a menyasszonyi ruháját is.

Audrey Hepburn és a Louis Vuitton

Audrey Hepburn, kezében a Louis Vuitton különleges luxustáskájával

Audrey Hepburn, kezében a Louis Vuitton különleges luxustáskájával

1961-ben, nem sokkal az Álom luxuskivitelben bemutatója után Audrey Hepburn egy kisebb, 25 centiméteres változatával jelent meg a híres Louis Vuitton Speedy táskának. (Ezt a darabot a divatház 30, 35 és 40 centiméteres kivitelben készítette.) 60 évvel később ma a Speedy 25 népszerűbb, mint valaha, ami nem kis részben Audrey Hepburnnek is köszönhető. 

Grace Kelly és az Hermès

Grace Kelly és a róla elnevezett Hermès luxustáska

Grace Kelly és a róla elnevezett Hermès luxustáska

Nem csak Jane Birkin ihletett legendás táskát az Hermès-nél. Grace Kellyről is elneveztek a divatháznál egy kézitáskát. Az a darab viseli ma is a színésznő nevét, amit először Alfred Hitchcock 1955-ös Fogjunk tolvajt című filmjében fogott a kezében. Miután hozzáment a monacói herceghez és első gyermekét várta, a fotósok úgy kapták lencsevégre Grace Kellyt, hogy a róla elnevezett táskával takarta növekvő hasát.

Forrás: British Vogue, Fotó: Getty Images