A női orvosok betegei tovább élnek egy friss kutatás szerint

2024. május 07.
Egy női orvossal nagyobbak az esélyeink a túlélésre, derült ki egy friss kutatásból. Sőt, ha a kezelőorvosunk nő, kisebb eséllyel alakulnak ki szövődmények vagy kerülünk újra vissza a kórházba egy műtét után.
Nő orvos gyógyulás
  • Ha egy női sebész operál, a beteg felépülése gyorsabb, kevesebb időt kell a kórházban töltenie és kisebb a szövődmények kockázata.
  • A Kalifornia Egyetem kutatásából az is kiderült, hogy a női orvosok betegei között alacsonyabb a halálozások száma.
  • A női orvos a túlélés esélyeit növeli a tanulmány eredményei szerint.

Az amerikai tudósok 700 ezer ember 2016 és 2019 közötti adatait elemezték. A Kalifornia Egyetem kutatóinak eredményei az Annals of Internal Medicine című orvosi szaklapban jelentek meg. Eszerint „a betegeknél alacsonyabb halálozási arányt és a kórházba való visszakerülés kisebb esélyét figyelték meg, amikor nő volt a kezelőorvos”.

Női kezelőorvos, nagyobb esély az életben maradásra

A friss kutatás szerint tehát a női orvos kimutathatóan növeli az esélyeket a felépülésre betegség esetén. „Mind a férfi, mind a női betegek körében alacsonyabb volt a halálozások száma, ha nőnemű orvos volt a kezelőjük” – áll a tanulmányban. 

A kutatás arra is rávilágított, hogy a nők esetében még hatványozottabban igaz: a női betegek sokkal jobban járnak, ha női orvoshoz mennek. A férfi betegek esetében is volt kimutatható különbség például a szövődmények számában és a kórházba való visszakerülésnél, de az ő esetükben annyira nem volt nagy ez az eltérés. 

Orvosi szexizmus

Ahogy több korábbi vizsgálat, most az amerikai kutatók eredményei is azt mutatják, hogy az orvosok szexizmusa kifejezetten veszélyes a nők számára. Egy férfi orvos sokkal kevésbé diagnosztizál és kezel jól egy nőt, mint egy női orvos.

Kevesebb halál női orvos mellett

A női kezelőorvos mellett sokkal kisebb a halálozás esélye egy friss kutatás szerint

A női kezelőorvos mellett sokkal kisebb a halálozás esélye egy friss kutatás szerint

A tanulmány szerint „a női orvos által kezelt nőnemű betegek halálozási rátája 8,15 százalék, míg a férfi orvosoknál ez 8,38 százalék, ami klinikai szempontból jelentős eltérés, emberéletekben mérhető”. A férfi betegek esetében is a női orvosok halálozási rátája alacsonyabb: 10,15 százalék, míg a férfi orvosok esetében 10,23 százalék.

Egy 2023-as vizsgálat is hasonló következtetésekre jutott korábban. Ebben azt állapították meg, hogy kevesebb beteg hal meg, akit nő operál, de a műtét utáni szövődmények vagy a kórházba való visszakerülés esélye is alacsonyabb, mintha férfi orvosa lett volna a betegnek. Ráadásul női orvos esetén a felépülés is gyorsabb, kevesebb időt kell a betegnek az egészségügyi intézményben töltenie.

Mi lehet a női orvosok előnyének a titka?

A kutatás szerint számos tényező közrejátszik abban, hogy a női orvosok betegeinek jobbak az esélyei a felépülésre.

  1. A férfi orvosok alábecsülik a nőnemű páciensek betegségének súlyosságát.
  2. A női orvosok jobban kommunikálnak a betegekkel.
  3. Betegként jobban bíznak a nők a női orvosban, így alaposabban beszámolnak panaszaikról.

„A női és férfi orvosok máshogy gyakorolják az orvoslást, és ezek a különbségek a betegek egészségére nézve és a végkimenetelt tekintve jelentős eltéréseket eredményeznek – írta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Yusuke Tsugawa. – A korábbi kutatások már utaltak arra, hogy összefüggés van a gyógyulás és az orvos neme között, és miért lehet előnyös egy női kezelőorvos, különösen a nők esetében.”

Forrás: Marie Claire France, fotó: Unsplash, Getty Images